Pop-corn si pufuleti: junk-food sau nu?

Posted on April 4, 2012

0


In rezumat: o analiza nutritionala a floricelelor de porumb (pop-corn) si pufuletilor: de la categorie (junk-food sau nu?) la calorii, ingrediente, eticheta, si indice glicemic.

Putina lume stie sa traga o linie corecta de demarcare intre junk food, fast food si healthy food. Asta nu doar pentru ca delimitarea presupune anumite cunostinte, ci in primul rand pentru ca este incorect sa scoatem un aliment dintr-un context si sa incepem sa-l judecam. Din exact acelasi motiv, nutritionismul, o abordare care reduce alimentul la componentele sale, ignorand ansamblul, este pe buna dreptate contestat de lumea medicala, desi adorat de industria alimentara.

De curand, autoritatile din Romania au esuat in a defini fast-foodul, din simplul motiv ca disponibilitatea rapida a alimentelor nu inseamna obligatoriu si ca ele sunt rele sau toxice sau nesanatoase. La fel de « fast-food » ar putea fi si o salata, si un Big Mac, si un sandwich, si o « saorma » (ca o paranteza, prezenta peste tot, dar absenta din DEX). Dar de ce ar fi saorma rea, doar pentru ca se fabrica rapid ? sau de ce ar fi mai buna o costita de porc mai indelung elaborata ?…

Dar ce este junk-foodul ? Aici definitiile sunt mai clare, si mai usor acceptate. Mai degraba calitatea proasta (junk) decat viteza de preparare (fast) poate fi utilizata drept criteriu. Iar definirea unei calitati proaste a alimentului este mai la indemana : continut mic de substante utile organismului, sau continut mare de substante potential nocive (aici atentia se orienteaza in primul rand spre aditivi), sau continut mare de calorii per 100 grame, dar fara acoperire in substante utile etc. Acesta este un alt subiect, mai potrivit pentru o dezbatere stiintifica decat viteza de preparare…

Continuare articol

Autor : dr. Adrian Copcea

 

 

Tagged:
Posted in: nutritie