Ce ingrediente contin mezelurile?

1. ADITIVI – adica ceea ce se cunoaste sub numele de E-uri :

  • fosfati, polifosfati (E450, E451, E452). Fosfatii in cantitate mare impiedeca fixarea calciului in oase, ceea ce are consecinte dezastruoase asupra unui organism in crestere cum este cel al copilului;
  • nitratii si nitritii de sodiu si potasiu ( E 249, E 252). Nitritii in cantitate mare sunt foarte toxici si pot determina probleme de respiratie; de asemnea este bine stiut rolul pe care il au in cresterea riscului de cancer gastric (de stomac) prin transformarea in nitrozamine cu efecte toxice redutabile; nitritul de sodiu impiedeca dezvoltarea unei bacterii ce determina botulism si creste termenul de valabilitate a produsului respectiv. Este preferat de catre producatori, deoarece este ieftin si da o aroma placuta si culoarea roz mezelurilor. Fara acesta sunca ar avea culoarea gri murdar.
  • derivati ai acidului glutamic (E620) – au fost incriminati ca factori ce contribuie la dezvoltarea de ADHD (deficit atentional cu hiperactivitate la copiii de toate varstele) ;

2. AMIDON. Amidonul se gaseste din belsug in compozitia mezelurilor, fiind folosit pentru proprietatea de a retine multa apa si, prin aceasta, de a creste greutatea produsului. Nu se recomanda a se asocia cu proteine de origine animala, deoarece determina balonare si accentuarea proceselor de putrefactie in colon, crescand astfel riscul de cancer de colon.

3. FAINA DE SOIA. Aceasta se numara printre putinele ingrediente sanatoase care exista in mezeluri. Are, insa, un inalt potential alergenic.

(Continuare articol)

AUTOR: Dr. Delia Chira, medic specialist pediatru

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s