Ce ingrediente contin mezelurile?

Posted on April 4, 2012

0


1. ADITIVI – adica ceea ce se cunoaste sub numele de E-uri :

  • fosfati, polifosfati (E450, E451, E452). Fosfatii in cantitate mare impiedeca fixarea calciului in oase, ceea ce are consecinte dezastruoase asupra unui organism in crestere cum este cel al copilului;
  • nitratii si nitritii de sodiu si potasiu ( E 249, E 252). Nitritii in cantitate mare sunt foarte toxici si pot determina probleme de respiratie; de asemnea este bine stiut rolul pe care il au in cresterea riscului de cancer gastric (de stomac) prin transformarea in nitrozamine cu efecte toxice redutabile; nitritul de sodiu impiedeca dezvoltarea unei bacterii ce determina botulism si creste termenul de valabilitate a produsului respectiv. Este preferat de catre producatori, deoarece este ieftin si da o aroma placuta si culoarea roz mezelurilor. Fara acesta sunca ar avea culoarea gri murdar.
  • derivati ai acidului glutamic (E620) – au fost incriminati ca factori ce contribuie la dezvoltarea de ADHD (deficit atentional cu hiperactivitate la copiii de toate varstele) ;

2. AMIDON. Amidonul se gaseste din belsug in compozitia mezelurilor, fiind folosit pentru proprietatea de a retine multa apa si, prin aceasta, de a creste greutatea produsului. Nu se recomanda a se asocia cu proteine de origine animala, deoarece determina balonare si accentuarea proceselor de putrefactie in colon, crescand astfel riscul de cancer de colon.

3. FAINA DE SOIA. Aceasta se numara printre putinele ingrediente sanatoase care exista in mezeluri. Are, insa, un inalt potential alergenic.

(Continuare articol)

AUTOR: Dr. Delia Chira, medic specialist pediatru