Schimbarea dietei poate aduce beneficii persoanelor cu diabet tip 1

Posted on March 29, 2012

0


 

Noua cercetare de la Spitalul Royal Hallamshire din Sheffield a descoperit ca persoanele cu diabet zaharat tip 1, care au, de asemenea, boala celiaca au un control mai slab al glicemiei si o incidenta mai mare de complicatii decat alti pacienti cu diabet  tip 1. In urma dietei fara gluten au adus rezultate bune ale glicemiilor, grasimilor in sange si mai putine incidente ale leziunilor renale legate de diabet la acesti pacienti.

Deoarece sistemul imunitar este inca in curs de dezvoltare in primii ani de viata, medicii recomanda a nu se introduce produse de grau si lactate in alimentatia unui copil inainte de varsta de 12 luni. Aceste alimente induc frecvent reactii imune. Studiile pe animale sugereaza ca dietele pe baza de grau pot promova dezvoltarea de diabet zaharat tip 1 si exista unele dovezi ca acelasi lucru apare si in cazul laptelui de vaca.

Multi diabetici de tip 1 care au inca rezerve de celule beta pancreatice pot prevenit deteriorarea in continuare a acestora. Odata ce sistemul imunitar nu mai ataca aceste celule, exista posibilitatea ca acestea sa se regenereze si sa produca insulina din nou. Mesajul practic pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1 este dublu. In primul rând, consolidarea sistemului imunitar. In al doilea rând, eliminarea din dieta a  alimentelor care ar putea declansa o reactie imunitara.

Alimente care sustin un sistem puternic, care functioneaza corect imunitar sunt, in principal, din plante proaspete si produse alimentare de origine animala, in starea lor naturala. Deosebit de bune sunt pestele gras, legumele cu frunze verzi, fructele de padure, seminte, usturoi, ciuperci, ovaz si ceai verde. Ca o regula generala, un produs alimentar cu cat este mai procesat, cu atat este mai rau pentru sistemul imunitar.

Exercitiile fizice regulate, moderate, in aer proaspat sunt de asemenea foarte importante.

Desi grâul si produsele lactate pot fi suspectii principali, multe alte alimente pot provoca alergii sau intolerante.

O dieta saraca poate duce la dezvoltarea rezistentei la insulina la persoanele care isi injecteaza insulina. O dieta GL reduse, pe de alta parte, ar putea insemna ca va puteti reduce insulina injectata cu mai mult de 50 la suta si de a beneficia de reducerea riscului de cancer si de boli de inima ca un bonus.

Cheia pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1 este de a face modificari treptate in dieta si sa monitorizeze cu atentie zaharul din sânge in timp ce face acest lucru. Lucrati impreuna cu medicul dumneavoastra pentru a conveni doze reduse de insulina cand nivelul  zaharului din sange incepe sa scada. A face modificari la micul dejun si masa de pranz in primul rand, astfel incât sa va sunt constienti de efectele lor, in timp ce sunt treaz. Taierea cofeinei si a alcoolului  va ajuta, de asemenea.

Martin Hum doctorat DHD
Nutritionist

(Sursa)

Surse:

1. Richard Miceli-C, Criswell LA. Genome Med. 27 ianuarie 2012; 4 (1): 6.

2. Leeds JS, Hopper AD, Hadjivassiliou M, S Tesfaye, Sanders DS. Prevalenta inalta a complicatiilor microvasculare la adulţi cu diabet zaharat tip 1 si boala celiaca nou diagnosticati. Diabetes Care. 2011 octombrie, 34 (10) :2158-63.

3. Flohé SB, Wasmuth ES, Kerad JB, Beales PE, Pozzilli P, Elliott RB, Hill JP, Scott FW, Kolb H. 07 februarie 2003; 21 (3) :149-54.

 

 

Posted in: complicatii, dieta