Diabetul si beneficiile apei

Posted on March 10, 2012

0


 

Creierul este programat sa creasca zaharul din sange astfel incat sa-si poata mentine volumul normal ca sa faca fata nevoilor organismului atunci cand exista deficienta de apa in corp. Cand se instaleaza dezhidratarea cronica, creierul depinde mai mult de glucoza ca sursa de energie. In cazul in care o persoana este stresata , 85 % din suplimentul de energie necesar pentru creier , este data doar de zahar. Din acest motiv, persoanele care trec prin perioade dificile simt nevoia consumului dulciurilor. In timp ce celelalte celule au nevoie de insulina ca sa primeasca glucoza prin peretii celulari, creierul nu depinde de insulina sa primeasca zaharul prin membranele celulare. Prin natura lui creierul este programat sa ceara mai multa glucoza in organism cand dezhidratarea este persistenta pentru ca aceasta sa nu-l deterioreze si mai mult si recuperarea sa nu mai fie posibila. Creierul se resusciteaza singur in acelasi fel in care doctorul resusciteaza un pacient cu fluid intravenos ( care contine zahar si sare).

Principala problema apare din cauza unui factor foarte important: metabolismul sarii din corp ( sare si potasiu – sunt si ele afectate negativ cand apare deficitul de apa ). Aceasta stare poate fi tratata prin cresterea aportului de apa zilnic  si printr-o dieta care aduce necesarul de minerale si de aminoacizi . (aminoacizii ajuta la repararea tesuturilor – inclusiv tesuturile creierului care necesita acest lucru-). S-a demonstrat pe cobai diabetici ca balanta de aminoacizi este afectata.  Exista o cantitate mult mai mica de triptofan in creierul unui diabetic.  Triptofanul asigura aportul de sare in organism. Sarea este responsabila pentru reglarea volumului de apa  din afara celulelor corpului. Cand se inregistreaza deficienta de triptofan in organism, intalnim deasemenea si o lipsa mare de sare in corp. Asadar  o cantitate mica de triptofan  laolalta cu  o cantitate mica de sare in corp face ca zaharul din sange sa fie responsabil de mentinerea apei in organism si in afara celulelor sale. Din cauza acestei noi cerinte, si in compensare cu lipsa sarii din corp, nivelul de zahar din sange creste.

Unul din agentii histaminei este PROSTAGLANDIN E.( In cazul unui corp dezhidratat histamina devine din ce in ce mai activa. ) Aceasta substanta chimica Prostaglandin E inhiba celulele care produc insulina din pancreas si le impiedica sa produca, sa secrete insulina.Cand insulina nu este secretata in cantitati adecvate, principalele celule din corp nu primesc destul zahar si aminoacizi. Potasiul si nici apa care-l insoteste nu pot intra in celule. Astfel celulele corpului nu primesc hrana  si, in sfortarea lor sa primeasca apa si aminoacizi, gradual se deterioreaza si mor. In felul acesta diabetul devine cauza multor forme de boli asociate.

Pancreasul – organul care sufera in cazul diabeticilor

Un prim rol al pancreasului este sa produca insulina. Pancreasul este organul direct implicat in reglarea balantei apei din corp. Volumul de apa din interiorul fiecarei celule este rationalizat in functie de cat potasiu este fortat in interiorul celulei. Insulina este agentul care forteaza potasiul si aminoacizii in celule. Daca potasiul ramane in afara celulei, adica in circulatie, la un moment dat se vor produce batai neregulate ale inimii si de multe ori are loc infarctul miocardic. De aceea, rolul insulinei este sa forteze potasiul, aminoacizii si zaharul in celule. Insulina este precum o cheie la o usa incuiata. Fara ea usa celulelor nu se poate deschide, iar ele nu primesc hrana si energie. Atunci bolnavul se simte fara vlaga si foarte obosit.

Al doilea  rol al pancreasului este sa ajute digestia. Panceasul colecteaza apa din celulele proprii, o amesteca cu bicarbonatul si enzimele pancreatice produse de el si secreta aceasta mixtura in intestine pentru a neutraliza acidul care vine in intestine din stomac. Acolo in intestine va incepe o alta faza a digestiei. Mixtura este cunoscuta sub denumirea de Solutie de apa bicarbonata.

Rolul pancreasului in rationarea apei

Daca nu exista suficienta apa in corp, solutia de apa bicarbonata secretata in celulele din intestine nu ajunge sa neutralizeze tot acidul din stomac la inceperea ciclului digestiei. In consecinta, pancreasul fiind responsabil de 2 lucruri deodata ( producerea insulinei si producerea  apei bicarbonate) va trebui sa-si anuleze o functie:  ori nu mai vine acid din stomac ( lucru putin probabil pentru ca pacientul va continua sa manance), ori trebuie sa dam suficient de multa apa pancreasului sa poata executa cel putin una din cele doua functii. La inceput pancreasul va produce mai putina insulina pentru a folosi apa la secretia apei bicarbonate care sa ajute la digestie. Si atunci, o parte din celule nu vor primi energie si nutrienti din cauza cantitatii mici de insulina secretata de pancreas. Multe din celule raman incuiate, nealimentate cu hrana, neexistand cheia numita- insulina.  Prin urmare ele se usuca si mor. Acesta este mecanismul din spatele procesului degenerativ al diabetului.

Diabetul insulino-independent

Cand celulele care produc insulina sunt inhibate temporar de Prostaglandin E, anumiti agenti din afara corpului pot trece peste acest obstacol si pot face sa se produca insulina(medicatia). Acesti agenti sunt sub forma de tablete care se dau de obicei o data pe zi. Ele sunt date de obicei persoanelor in varsta si nu tinerilor. Prezinta efecte secundare negative: abnormalitati in celulele din sange si compozitia lor, galbenare, tulburari gastro-intestinale, imbolnavirea ficatului, intoxicatii ale pielii.

Coma hipoglicemica este o forma a supradozei de tablete, de obicei din cauza faptului ca pacientul uita ca a luat medicamentele si prin repetarea dozei se poate ajunge la coma hipoglicemica. Folosirea acestor medicamente este periculoasa pentru ficat si rinichi care se pot imbolnavi.

In aceasta forma de diabet in care corpul produce insulina dar nu o elibereaza din cauza inhibitiei create de Postaglandin E, marirea aportului de apa si minerale de multe ori schimba situatia in bine, reverseaza procesul si corpul nu va mai avea nevoie de mai mult zahar in sange.

Diabetul insulino-dependent

Diabetul se instaleaza permanent cand ADN ul si ARN ul este deteriorat iremediabil. In acest tip de diabet este pierduta pentru totdeauna abilitatea corpului de a produce insulina. Daca Prostaglandin E ramane mai mult timp in circulatie, activeaza hormonul INTERLEUKIN-6. Aceasta substanta chimica isi face drum in interiorul nucleilor celulelor care produc insulina, si, treptat le dezmembreaza ADNul si ARN ul. Acestia din urma sunt suportul  nucleului celulei. Prin distrugerea suportului ADN si ARN, celulele se micsoreaza, li se reduce abilitatea functionarii lor. Astfel, deficienta apei din corp pe o perioada indelungata, aportul incorect de apa, pot afecta iremediabil sanatatea multor oameni prin distrugerea acestor celule care produc insulina.

Pe langa aceste lucruri, inca si mai mult rau se poate intampla in corpul unui diabetic. Unele organe incep sa sufere si sa devina inutilizabile. Un picior se poate scurta si deveni cangrenos daca nu se amputeaza, se pot forma chisturi in creier, poate aprea orbirea.

Diabetul la copii

Corpul unui copil are o rezerva de apa mult mai mica in comparatie cu cel al unui adult. Prin urmare si perioada dintre momentul de inhibitie al insulinei si momentul distrugerii celulelor care produc insulina este si ea mai scurta. In plus stim ca un corp in crestere este intotdeauna dezhidratat. Fiecare celula din tesuturile moi are nevoie ca 75% din volumul propriu sa fie apa pentru a functiona corect si dupa necesitati.

Cand corpul creste sub directa influenta a hormonului de crestere, dar si a altor hormoni, cum ar fi histamina cu rolul ei de reglator al apei si a hranei, corpul experimenteaza o forma de stres in mod constant. Aceasta va duce la senzatia de sete atunci cand corpul cere apa. In acel moment apa este ceea ce are corpul nevoie. Si cu toate acestea, multi parinti forteaza copiii sa bea sucuri si bauturi acidulate, le fac si lor un obicei dupa obiceiul personal, care in cele mai multe cazuri este unul nefericit.

Nimic si absolut nimic nu substituie apa in satisfacerea nevoilor organismului. Este adevarat ca si celelalte bauturi contin ceva apa, dar ele nu aduc atatea beneficii precum apa. Vitaminele continute in sucurile naturale de fructe sunt esentiale pentru corp. Insa, prea multe sucuri- in special grefe si portocale – pot afecta sanatatea. Sucurile pot creste aciditatea din intestine si din corp. Ele sunt bogate in potasiu si cresc drastic activarea si prezenta histaminei. Acesta va fi semnalul de alarma pentru corp si se va dezvolta o stare de criza de rationalizare a apei.

Importanta aportului de sare in organism

Pacientii cu boli de inima sau de rinichi trebuie sa bea 2 pahare de apa cu 30 minute inainte de masa si un pahar la doua ore si jumatate dupa masa. Trebuie crescut si aportul de sare in organism pentru ca se pierde mai multa sare prin cantitatea de urina eliminata.

Sarea este un element vital in reglarea somnului. Este alimentul natural care induce somnul. Daca beti un pahar de apa si puneti un praf de sare pe limba, si-l lasati acolo putin, veti vedea cum vi se face somn si veti adormi adanc. Nu puneti doar sare pe  limba daca nu ati baut si un pahar de apa inainte.  Folosirea regulata a sarii pe limba fara consumul de apa inainte duce la sangerari ale nasului. Daca in mod regulat cresteti aportul de apa si sare, va veti regula si somnul.

Sarea este un aliment vital si pentru diabetici.  Ajuta la reglarea glicemiei, reduce nevoia de insulina la pacientii care trebuie sa se injecteze regulat. Apa si sarea pot diminua problemele la ochi si ale vaselor de sange.

•    Sarea este vitala pentru problemele sinusului si catarh
•    Sarea previne crampele
•    Sarea previne producerea excesului de saliva noaptea prin somn cand mult lichid se scurge din gura. Excesul de saliva este un semn al lipsei sarii din organism
•    Osteoporoza este rezultatul si al cantitatii reduse de sare si apa din corp. Sarea este vitala in fermitatea oaselor, intareste structura osoasa.
•    Sarea previne varicele
•    Sarea nerafinata este o alegere buna deoarece contine minerale importante si ,mai mult, sarea rafinata poate contine agenti chimici: silicat de aluminiu( care face ca sarea sa fie mai poroasa). Aluminiul este un element deosebit de toxic pentru sistemul nervos si este cauza principala a bolii Alzheimer. Sarea de mare nu contine iod si atunci, iodul, trebuie luat ca supliment alimentar.
•     Pentru astmatici, sarea este buna, dar excesul de potasiu este rau. Prea mult suc de portocale, prea multe banane sau alte bauturi care contin potasiu pot provoca crize astmatice in special daca sunt luate inainte de un efort fizic. Daca inainte de a face putin efort se consuma putina sare, efectul este diminuat si plamanii castiga capacitatea de a se putea relaxa cand mai mult aer patrunde in piept.

Proprietati importante ale apei

1.    Are rol hidrolitic in metabolismul corpului ( toate reactiile chimice din corp care au loc cu ajutorul hidrolizei)
Triptofanul este o substanta de baza, un amino-acid esential, un ingredient vital pentru organism din care deriva 4 neurotransmitatori esentiali: serotonina, triptamina, melatonina, indolamina.

In cazul unui diabetic, dezhidratarea poate fi cauza principala a insuficientei de triptofan si prin urmare aparitia numeroaselor probleme si complicatii.

Sarea este responsabila pentru mentinerea bunei balante dintre compozitia interna a celulei si cea externa. Triptofanul este agentul Nr 1 din creier care regleaza absorbtia sarii in corp. Prin urmare, un nivel scazut de triptofan va face ca nivelul rezervelor de sare din corp sa fie scazut. O dieta saraca in sare nu va corecta hiperglicemia diabeticului.  Daca se doreste o scadere a glicemiei, este important ca sa fie crescut aportul de sare din corp.

Triptofanul impreuna cu lisina, un alt aminoacid important, sunt responsabili de prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase in corp.

Daca exista o cantitate suficienta in corp de triptofan, sistemele operate de histamina vor fi mai moderate, se vor limita la responsabilitatile lor de baza. Sarea din corp va fi mai usor reglata, secretia de acid in stomac va fi mai controlata, mai scazuta, tensiunea arteriala va fi si ea normala, creierul, rinichii, ficatul, plamanii, articulatiile, activitatile gastro-intestinale vor functiona si ele la parametri normali.

Exista o legatura directa dintre mersul pe jos si productia naturala de triptofan, imbunatatirea rezervei de triptofan din corp. Astfel, prin miscare, exercitii fizice, activitate musculara creste rezerva de triptofan pentru creier.

Daca scade rezerva de triptofan, scade eficienta tuturor functiilor corpului. Depresia si alte probleme mentale sunt consecinta imbalantei triptofanului din creier. Deci, pentru a imbunatati rezerva de triptofan din creier trebuie sa bem 10 pahare de apa pe zi, sa avem o dieta corecta si sa facem miscare.

Nivelul de apa scazut din corp face ca triptofanul sa fie consumat de ficat si problema este ca, daca nu este produs prin miscare, exercitii fizice, el nu se mai produce. Se topeste continuu. Il putem lua doar prin mancare care contine proteine: pastai de fasole, branza de vaci, linte, oua proaspete (crude sau fierte moi), fasole, paine integrala, cereale integrale, lapte crud, corasla este foarte buna.

Exista 20 de aminoacizi in corp care produc diferite tipuri de proteine la randul lor. In cazul stresului, triptofanul este primul sacrificat.
Un bolnav de diabet tip 2 trebuie tratat astfel:
1.    Trebuie crescut aportul de apa zilnic  10 cesti de apa ( 30 de minute inainte de masa, 2 ore si jumatate dupa masa si chiar in timpul mesei.)
2.    Exercitii fizice zilnic
3.    Regim alimentar corect care sa asigure o buna balanta de aminoacizi pentru repararea tesuturilor si pentru buna functionare a creierului
4.    Aportul corect de sare
5.    Evitarea cafelei, bauturilor care contin cafeina si a alcoolului.

Dr. Batmanghelidj – Water for health, for healing, for life
http://www.watercure.com

 

Posted in: Uncategorized