Boli autoimunitare ale sistemului imunitar dezechilibrat

 

Boli autoimunitare ale sistemului imunitar dezechilibrat

 

Sistemul imunitar este alcatuit din celule albe care se impart in cinci categorii. Una dintre acestea, limfocitele, se imparte, la randul ei, in celule B si celule T. La randul lor, celulele T  pot fi de mai multe feluri: celule ajutatoare, regulatorii, citotoxice si supresoare. Un exemplu concret ne poate face sa intelegem mai bine cum functioneaza toate aceste celule in sistemul imunitar. Sa presupunem ca v-ati taiat cu un cutit murdar. Bacteriile penetreaza pielea, declansand actiunea defensiva a sistemului imunitar.

 

Macrofagii sunt celulele care incetinesc patrunderea bacteriilor in corp, chemand in ajutor alte tipuri de celule ale sistemului imunitar care ucid bacteriile. Dupa ce acestea sunt indepartate definitiv, alte celule ale sistemului imunitar sunt chemate sa „suprime” lupta. In cazul in care bacteria este prea puternica (de pilda in cazul virusilor), sunt chemate in ajutor celule mai puternice, de tipul B. Acestea genereaza anticorpi pe baza informatiilor primite de la celulele angajate intitial in lupta impotriva bacteriei respective. Celulele care actioneaza initial poarta denumirea de Th1, iar cele care raspund chemarii acestora poarta denumirea de Th2. Intr-un organism sanatos exista un echilibru intre celulele de tip Th1 si cele de tip Th2.

Pe de alta parte, un dezechilibru poate fi uneori benefic. Spre exemplu, in timpul sarcinii tendinta organismului este de a produce mai multe celule de tip Th2, ceea ce este in avantajul sau, deoarece o predominanta a celulelor de tip Th1 ar afecta fatul.

Boli autoimunitare ale sistemului imunitar dezechilibrat

Teoretic toate bolile autoimunitare (cazurile in care sistemul imunitar incepe sa-si atace propriile tesuturi) se declanseaza in urma unui dezechilibru intre celulele de tip Th1 si Th2. Atunci cand sistemul imunitar este bolnav si incepe sa atace tesuturile propriului organism, cu cat dezechilibrul este mai mare, cu atat atacul asupra tesuturilor este mai violent. De exemplu, artrita reumatoida, o boala care consta in atacarea cartilagiilor de catre propriul sistem imunitar, avanseaza din ce in ce mai rapid daca dezechilibrul intre Th1 si Th2 este permanent.1. Th1 dominant: T cells up; B cells down

 

2.  Th2 dominant: T cells down; B cells up

 

Mancaruri sanatoase care devin nesanatoase

Studiile de specialitate arata ca anumiti compusi naturali au proprietatea de a dezechilibra sistemul imunitar. Ceaiul verde este unul dintre alimentele care prezinta acest dezavantaj. Compusii care se gasesc in ceaiul verde favorizeaza predominanta celulelor de tip Th2. De aceea, persoanele care sufera de boli autoimunitare care au la baza deficitul de celule de tip Th1 sunt sfatuite sa evite consumul de ceai verde si de produse care contin ceai verde. In schimb, pentru persoanele care au un deficit de celule de tip Th2, ceaiul verde este chiar indicat, deoaerce are capacitatea de a inhiba celulele de tip Th1.

Un alt exemplu de aliment sanatos care poate avea efecte negative este planta numita echinacea. Cand suntem raciti sau avem gripa, echinacea ajuta la marirea numarului de celule de tip Th1, insa in cazul in care persoana in cauza are un sistem imunitar dezechilibrat, dominat de acest tip de celule, echinacea nu va face decat sa agraveze starea critica a sistemului.

Prin urmare, este greu de spus care mancaruri sunt cu adevarat sanatoase, pentru ca, de fapt,  nu exista mancaruri sanatoase pentru toata lumea. Fiecare individ are unicitatea sa, are nevoi proprii, diferite de cele ale semenilor sai. Ceea ce este benefic pentru o persoana, poate fi otravitor pentru alta.

De asemenea, multe dintre suplimentele alimentare sunt cu adevarat benefice doar pentru unele persoane. Daca suferiti de o boala autoimunitara, cel mai indicat este sa solicitati medicului o analiza prin care sa determinati raportul intre celulele de tip Th1 si Th2, pentru a putea vedea ce substante permit echilibrarea sistemului. In orice caz, nu consumati substante  care au efect asupra sistemului imunitar fara a cere sfatul medicului.

Ceaiul verde are un palmares dovedit de beneficii pentru majoritatea persoanelor si, daca nu suferiti de nicio boala autoimunitara, este foarte indicat sa il includeti in dieta. Daca, in schimb ati fost diagnosticat cu o boala a sistemului imunitar, care se bazeaza pe o dominanta a celulelor de tip Th2, atunci este mai bine sa evitati ceaiul verde.

Desigur, va veti intreba daca mai exista si alte alimente pe care trebuie sa le aruncati din dulap. Nu exista o regula comuna pentru toata lumea. Asa cum am precizat deja, fiecare individ are propriile caracteristici imunitare. Iata o lista cu cele mai comune boli care au la baza predominanta unuia sau altuia dintre tipurile Th1 si Th2.

Predominanta celulelor de tip Th1
Boli autoimunitare (ale unor organe) in care este indicat consumul de ceai verde:

Scleroza multipla
Sidromul Crohn
Diabetul de tip 1
Sindromul Hashimoto
Boala Graves (tiroidita)
Psoriasisul
Artrita reumatoida
Heliobacter pylori induse de ulcer peptic

Predominanta celulelor de tip Th2
Boli autoimunitare (sistemice) in care este contraindicat consumul de ceai verde:

Alergii
Astm
Sinuzita cronica
Anumite tipuri de cancer
Hepatita B si C
Colita ulcerativa
Infectii virale
Lupus eritematos sistemic
Infecţii helmintice

Compusi care stimuleaza celulele de tip Th1 – Echinacea, Astragalus, radacina de lemn dulce, beta-sitosterol, ashwaganda, Panax ginseng, ciuperci (Maitake, Reishi, Shiitake), Chlorella, extract din seminţe de struguri.

Compusi care stimuleaza celulele de tip Th2 – Ceai verde, resveratrol, pycnogenol, curcumina, genistein, quercetin.

articol de Dr. Bryan P. Walsh, nutritional biochemistry

sursa: supereva.ro

 

sursa: http://www.precisionnutrition.com/rr-green-tea-hazards

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s