Aditivii alimentari de evitat

 

Sunt peste 14 mii de chimicale făcute de oameni, adăugate în alimentele de consum. Aditivii alimentari nu sunt nutrienti naturali pentru oameni si animale, iar copiii suferă cel mai mult din cauza lor pentru că sunt expusi la alimente tratate chimic încă de mici. Corpul uman nu e menit să fie expus la nivelul de substante sintetice la care e supus în prezent. Este important să fim avertizati asupra tipurilor de aditivi alimentari pe care le consumăm. Sunt unii aditivi buni pentru organism, dar majoritatea nu sunt.

Colorantii alimentari. Multiplele culori artificiale din alimente sunt vopseluri sintetice. De zeci de ani, acesti coloranti sintetici au fost suspectati că sunt  toxici si carcinogenici si multi au fost interzisi. Oricând este posibil, evitati alimentele frumos si puternic colorate, ingredientele naturale ar trebui să ofere culoarea de care are nevoie un aliment.

Aspartamul. Acest substitut al zahărului a fost considerat salvatorul celor aflati la dietă care timp de multi ani erau nemultumiti de gustul neplăcut al zaharinei. Dar există câteva probleme cu aspartamul, prima fiind fenilketonuria. Unul din 20.000 de copii se naste fără capacitatea de a metaboliza fenilalanina, unul dintre cei doi aminoacizi din aspartam. Nivelurile toxice ale acestei substante, în sânge, poate duce la retardare mentală. În plus, aspartamul poate provoca alterări ale functiilor creierului si schimbări de comportament la consumatori. Si multe persoane au sesizat ameteli, dureri de cap, probleme menstruale după un consum de aspartam. Evitati aspartamul dacă sunteti însărcinată.

Cafeina. Cafeina se regăseste în mod natural în ceai, cafea si cacao. De asemenea, este adăugată în multe băuturi carbogazoase. Este unul dintre putinele droguri – stimulente – adăugate în alimente. Cafeina promovează secretiile acide ale stomacului, crescând temporar presiunea arterială, dilată vasele de sânge în timp ce le contractă pe altele. Cafeina în exces duce la nervozitate si insomnii, afectând mai ales copiii care beau băuturi cu cafeină zilnic. Cafeina poate interfera cu reproducerea si afectează dezvoltarea fătului, si provoacă usor dependentă.

Glutamatul de monosodiu. Această substantă se adaugă pentru aroma unor alimente care contin proteine. Din păcate, o cantitate mare duce la dureri de cap, întepături în piept, senzatii de arsuri la ceafă.

Nitratii si nitritii. Nitratii si nitritii de sodiu sunt folositi pentru a conserva carnea. Când nitritul se combină cu amine secundare, formează chimicale puternice care provoacă tipuri de cancer. Reactia chimică apare când alimentele sunt prăjite, la temperaturi mari. Nitritul este suspectat ca motiv pentru cancerul la stomac.

Sulfitii. Sunt o clasă de aditivi alimentari care mentin fructele si legumele să pară proaspete. Previn decolorarea caiselor, stafidelor sau a altor fructe uscate si previn cresterea bacteriilor sau fermentatia la vin. În ultimii ani, s-a dovedit că sulfitii pot provoca uneori reactii alergice severe, chiar si decese în rândul celor bolnavi de astm.

sursa:  http://www.remediu.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s