Vitaminele A, C, D, E, flavonoidele si anumite uleiuri din plante au proprietati imunomodulatoare

Posted on February 10, 2012

0


Vitamina A – pastreaza sanatatea ochilor prin marirea acuitatii vizuala pe timp de noapte, imbunatatirea vederii si permiterea formarii purpurei oculare; mentine procesul de crestere si consolidare a oaselor si vitalitatea pielii, parului, dintilor si gingiilor; mareste rezistenta la infectiile respiratorii si scurteaza perioada de boala determinata de acestea; mentine sanatatea straturilor superficiale ale tesuturilor si organelor interne; contribuie la inlaturarea petelor pigmentare determinate de varsta; antreneaza activitatea creierului; intervine in procesul de multiplicare a celulelor si de formare a tesuturilor; diminueaza riscul bolilor cardiovasculare; contribuie la echilibrarea hormonala prin asigurarea functionarii tuturor glandelor endocrine; stimuleaza imunitatea si diminueaza efectele nocive ale terapiilor imunosupresoare; preintampina degenerescenta celulelor si bolile “batranetii” asociate acesteia.

Vitamina C – stimuleaza sistemul imunitar, reprezentand o bariera in calea patrunderii infectiilor in organism si protejandu-l de efectele neplacute ale racelilor obisnuite; mareste eficienta medicamentelor folosite in tratamentul infectiilor urinare; ajuta la vindecarea gingiilor sangerande (actionand ca factor antiparadontotic si antiscorbutic) si accelereaza cicatrizarea post-operatorie; participa la sistemele enzimatice si la metabolismul unor aminoacizi, al glucidelor si acizilor grasi, precum si al fierului (prin marinea gradului de absorbtie a fierului anorganic); favorizeaza activitatea inimii si a muschilor, actionand ca factor antitrombotic, hipocolesterolemiant si hipotensor; participa la formarea hormonilor si colagenului; creste fertilitatea masculina si previne displazia de col uterin; impiedica formarea nitrozaminelor, oferind astfel protectie impotriva agentilor cancerigeni; lupta impotriva imbatranirii actionand in directia neutralizarii radicalilor liberi de oxigen.

Vitamina D  – intervine in metabolismul calciului si al fosforului, stimuland activitatea osteoblastelor si mineralizarea oaselor, contribuind astfel la formarea unor dinti sanatosi si la prevenirea cariilor, a rahitismului si a osteoporozei; influenteaza unele procese biologice dependente de prezenta calciului (coagularea sangelui, activitatea musculara, transportul influxului nervos la muschi, etc.); stimuleaza imunitatea si apara organismul impotriva  infectiilor; intervine in sinteza globulelor rosii, stimuleaza secretia glandelor salivare si a lactatiei; contribuie la buna asimilare a vitaminei A si, impreuna cu aceasta, actioneaza preventiv in cazul racelilor si ajuta la tratarea conjunctivitelor.

Vitamina E – impiedica deteriorarea celulelor de catre radicalii liberi, stabilizand membranele celulelor şi imbunatatind funcţia imuna la varstnici; impiedica formarea cicatricilor adanci si ajuta la vindecarea frumoasa a ranilor; creste rezistenta organismului, furnizand cantitati sporite de oxigen; atenueaza starea de oboseala; mareste fertilitatea, asigurand troficitatea aparatului germinativ si contribuind esential atat la spermatogeneza, cat si la buna desfasurare a sarcinii; stimuleaza imunitatea fata de infectiile virale, actionand ca puternic factor antiinflamator; previne bolile cardiovasculare, avand actiune anticoagulanta, tonic capilara, antiateromatoasa si hipotensiva; micsoreaza incidenta carceilor si crampelor musculare; contribuie la ameliorarea bolii diabetice prin sprijinirea controlului metabolismului glucidic.

Rolurile flavonoidelor in organism:

•          Antioxidanti puternici, ce actioneaza sinergic cu vitamina C, au efect anti-oxidant mai pronuntat decat vitaminele C si E (anti-oxidanti comuni) si protejeaza vitamina C de degradare oxidativa;

•          Amelioreaza inflamatiile;

•          Protectori vasculari imbunatatind considerabil microcirculatia sangvina;

•          Reduc nivelul colesterolului, impiedicand instalarea aterosclerozei;

•          Diverse tudii de cercetare – in special acelea ale doctorului C. Kandaswani si doctorului E. Middleton – au demonstrat  eficienta unor flavonoide in prevenirea si tratarea diferitelor forme de cancer:b arbatii care iau quercetina au o incidenta mai scazuta la cancerul de plamani; barbatii care iau mai multa miricetina au un risc mai scazut la cancerul de prostata;

•          Quercetina este eficienta si in tratamentul cardiopatiei ischemice;

•          Naringina si kaempferolul reduc riscul de accident vascular cerebral;

•          Naringina si hesperidina protejeaza organismul de astm;

•          Quercetina si miricetina reduc riscul de diabet de tip II;

•          Actiune antivirala, mai ales asupra virusurilor poliomelitei, hepatita de tip A si B, herpesului, virusul de tip 1 responsabil de leucemia celulelor T umane si HIV (SIDA)-in vitro, baicalina si quercetina inhiba multipilcarea virusului SIDA in proportie de 100%.

•          Unele dintre flavonoide se comporta ca fitoestrogenii  si  incurajeaza un echilibru mai bun al estrogenului pozitiv fata de al estrogenului negativ, ajutand corpul sa metabolizeze estrogenul negativ ( Estradiolul, care, in exces, este implicat in cancerul de san, cancerul de prostata, simptomele de menopauza, simptomele sindromului premenstrual, endometrioza, formatiunile fibrochistice din san, si alte  tulburari hormonale). Flavonoidele ajuta corpul sa converteasca estradiolul in estriol, forma protectoare si sigura a  estrogenului. De fapt, estriolul este forma preferata de estrogen folosita in Europa in terapia de substitutie hormonala.

•          Exista de asemenea rapoarte despre folosirea flavonoidelor in tratamentul osteoporozei ca o alternativa sigura a terapiei   de substitutie a estrogenului.

•          Protector al vaselor sangvine, scad permeabilitatea vaselor capilare, fragilitatea  acestora si previn formarea unor edeme locale; reduc hemoragiile vaselor  capilare (complicatiile vasculare);

•          Scad hipertensiunea arteriala, au rol vasodilatator coronarian (rutina), imbunatatesc contractilitatea miocardului si functia de pompare a muschiului cardiac;

•          Impiedica formarea cheagurilor sanguine;

•          Diuretice;

•          Au proprietati antibacteriene si antifungice;

•          Rutina (din citrice) are rol hepatoprotector, coleretic si anti-spastic intestinal

Catina – Uleiul de Catina

Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice. Produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare.

In fiecare an se recomanda se faceti 2-3 cure cu ulei de catina, asigurandu-va astfel necesarul de vitamine si oligoelemente. Compozitia Uleiului de Catina- licopen pigmentul natural care da culoarea fructelor si care are proprietati antioxidante, antitumorale si de reducere a colesterolului. In fructele de catina se gaseste de asemenea quercitina, o substanta antioxidanta, analgezica, antiastmatica, antibacteriana. Datorita acestor substante, catina este recomandata in cazul cataractei, gastritelor, faringitelor, psoriazisului, obezitatii.

Compozitia uleiului de Catina:

1. 7 grupe de Flavonoide fiecare grupa continand 7 tipuri

2. Multiple vitamine: E, A, K, B2, B6, C. Cantitatea de vitamina C este de 8 ori mai mare decat in piersica, de 20 de ori mai mare decat in marul paduret, de 80 de ori mai mare decat in rosie, de 200 de ori mai mare decat in strugure. Catina mai este denumita tezaurul de vitamina C sau regina vitaminei C.

3. Catina contine multiple minerale, microelemente, aminoacizi esentiali, 8 tipuri de caroten.

4. Contine substante anticanceroase: principii amare, arginina serotonina, SOD care este de 4 ori mai mare decat la Ginseng.

5. Substante volatile, substante antisaponificare, sistosterili

6. Contine carotonoizi. Uleiul de catina amelioreaza boli ale sistemului cardiocerebrovascular.

Bolile sistemului cardiocerebrovascular sunt considerate asasinul numarul unu al omenirii. Datorita lipemiei ridicate din sange si a ingrosarii endoteliului vascular se formeaza tromboza ceea ce duce la infarctul de miocard si la accidente cerebrovasculare. Catina contine flavone care sunt considerate noile tipuri de vitamine ale secolului XXI, de asemenea mai contine 20 de tipuri de acizi grasi nesaturati, substante active care scad nivelul lipemiei din sange, scad vascozitatea sangelui, reduce cantitatea de colesterol din sange, creste cantitatea de sange circulata la nivelul coronarian, creste cantitatea de sange la nivelul miocardului, amelioreaza angina pectorala si de asemenea imbunatateste circulatia cerebrala, tonifica creierul, combate nervalgiile. Substantele active din uleiul catina sunt anticanceroase si antitumorale, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase creste imunitatea, reduce efectele secundare cauzate de chimioterapie si trateaza cancerul gastric, pulmonar si rectal. Serotonina este o substanta foarte rara in lumea vegetala si este un compus care se afla in stare disociata si are rolul de a proteja impotriva radiatiilor si a infectiilor. Ajuta la coagularea sangelui si la vindecarea plagilor, regleaza tensiunea arteriala si emotionala, temperatura corpului, secretia hormonala etc.

Uleiul de catina e cel mai bogat produs natural n carotenoide, dup uleiul de palmier. Acest ulei se obine prin presare la rece sau prin extragere cu solveni. Dintre virtuile uleiului de ctin putem aminti aciunea antiinflamatorie, antibacterian, uor narcotic i sedativ. Este folosit n tratamentul plagilor si ulceraiilor greu vindecabile, al arsurilor, ulcerului gastric sau n ginecologie.

Actiuni interne- uleiul de catina este recomandat in tratamentul unor afectiuni ca: ulcerul gastric si duodenal, diaree, urticarie, stari alergice, maladii neuroendocrine, reumatism, afectiuni circulatorii, hepatice, alcoolism, anemii, astenie si, in ultimul timp, ca remediu contra stresului. Proprietatile bactericide il recomanda in infectiile gastrointestinale si dermice. In ultimul timp, cercetarile au stabilit ca are efecte spectaculoase in oncologie (cancerul uterin, de prostata), geriatrie, iar clinic a fost demonstrata actiunea antiinflamatoare.

O serie de studii atesta efectul pozitiv al antioxidantilor din catina, ea fiind frecvent indicata ca tratament asociat in cazurile de Parkinson, de scadere a imunitatii. Astfel, ea contribuie la intarirea sistemului imunitar prin procesul de distrugere a radicalilor liberi si a substantelor toxice preluate din mediu. Gratie continutului bogat in vitamine liposolubile, catina si produsele din catina contribuie la cresterea rezistentei sistemului osos, sunt utilizate in cazuri de hipertiroidism, in reducerea riscului de infarct miocardic. Fructele sunt materia prima pentru sucuri si gemuri, dar trebuie retinut ca aceste preparate nu sunt atat de bogate in vitamine ca fructul crud. De asemenea, opreste hemoragiile interne, elimina parazitii intestinali, ajuta la refacerea epiteliului renal si intestinal. S-a mai dovedit bun pentru incetinirea proceselor de imbatranire si prevenirea aparitiei cancerului si ca tonic general in stres. Pentru cei care lucreaza intr-un mediu nociv, reduce efectul expunerii la radiatii. Mai trateaza hepatita virala si ciroza, psoriazisul si dereglarile endocrine. Are un rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare, precum hemeralopie, prezbitism, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta. In general, se amesteca doua linguri de sirop la o cana cu apa. Este contraindicat in diabet zaharat. Uleiul de catina contine mari cantitati de vitamina A si E.

Surse:

http://www.uleiurivolatile.ro

http://www.deostar.ro

http://www.drogheria.ro

Posted in: Uncategorized