Inhibarea receptorului produşilor finali ai glicozilării non-fermentative

RAGE (Receptor of advanced glycation endproducts) se poate găsi în organism sub formă solubilă (detectabilă şi cuantificabilă în fluide) sau asociat membranei celulare, ca receptor proinflamator multiligand a cărui activare declanşează multiple căi de semnalizare. RAGE este exprimat pe multe tipuri de celule implicate în răspunsul imun înnăscut şi este capabil să recunoască o gamă largă de molecule endogene care sunt eliberate în variate condiţii inflamatorii şi/sau leziuni. Aceste molecule endogene care atenţionează gazda privind un pericol iminent se numesc „alarmini“ sau DAMPs (Danger-associated molecular patterns). Un important exemplu de alarmin, care este şi ligand pentru RAGE, cu relevanţă pentru sepsis, este HMGB1 (High mobility group box 1), descris de Bianchi şi colab. (2007).

Activarea RAGE este urmată de activarea factorului nuclear κB (NFκB), convertind astfel răspunsurile proinflamatorii tranzitorii într-o disfuncţie celulară pe termen lung.

Date recente implică RAGE asociat membranei ca potenţială ţintă terapeutică în sepis (van Zoelen şi van der Poll – 2008). Şoarecii transgenici cu deficienţă RAGE sunt protejaţi împotriva letalităţii prin sepsis polimicrobian indus prin ligatură cecală şi puncţie (Liliensiek şi colab. – 2004). Protecţia furnizată de lipsa RAGE a fost asociată cu o activitate puternic redusă a NFκB în peritoneu şi intestin, comparativ cu normalul, sugerând că absenţa activării excesive a NFκB la şoarecii cu deficienţă RAGE poate contribui la mortalitatea lor redusă.

De asemenea, aceşti şoareci sunt protejaţi împotriva letalităţii prin şocul endotoxic (Abeyama şi colab. – 2005). Răspunsul faţă de LPS a fost cuantificat prin nivelul de TNF∝care a fost aproximativ jumătate din cel identificat la lotul martor la două ore, diferenţele fiind mai mici la şase ore.
Expresia RAGE la nivelul ţesutului pulmonar creşte în pneumonia pneumococică.

http://www.viata-medicala.ro/*articleID_495-dArt.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s