Principiul consumului corect de fructe

Posted on June 8, 2011

0


Fructele sunt alcatuite din celuloza, fiind considerate in acelasi timp glucide, deoarece contin “zahar” sub forma fructozei; aceasta din urma se transforma in glicogen (energie disponibila rapid).

Din fericire, cantitatea de zahar din fructe nu este mare si, in plus, este eliberata intr-o mica masura datorita fibrelor pe care le contin acestea.

  • Important de retinut si respectat este regula de a nu combina fructele cu nimic altceva, nici cu lipide, nici cu proteine.
  • Obiceiul de a manca fructe la sfarsitul mesei  este nesanatos; cand sunt combinate cu alte alimente, fructele perturba digestia si isi pierd astfel majoritatea vitaminelor.
  • Combinate cu alte alimente, fructele vor ramane prizoniere in stomac, unde vor fermenta, producand chiar si alcool, deci toata digestia va fi perturbata.
  • Fructele se mananca doar pe stomacul gol; puteti sa le mancati dimineata sau seara la 2-3 ore dupa cina.
  • Celor care sufere de insomnie le recomand sa nu consume portocale la culcare, vitamina C avand un efect de stimulare.
  • Se recomanda consumarea fructului impreuna cu coaja lui, in care se afla cea mai mare cantitate de celuloza, care ajuta tranzitul intestinal.
  • Coaja fructelor limiteaza puterea lor glicemica.
  • LAMAIA este, paradoxal, alcalinizanta si antiacida gastric, neprovocand arsuri stomacale. Mai mult, cunosc cazuri de vindecari ale ulcerelor gastrice dupa consumul acesteia. Gustul acid nu trebuie sa ne aduca neaparat cu gandul la aciditatea lamaii. Acesta este dat de acizii organici, care nu raman ca atare in celule. Uimitor este faptul ca lamaia este inclusa printre cele mai bazice alimente. In exteriorul organismului nostru ea se comporta sub influenta unei reactii acide, pe cand in interiorul corpului nostru ea genereaza alcalinitate, deoarece in timpul digestiei acidul citric continut de lamaie este oxidat, ramanand sarurile care pastreaza alcalinitatea sangelui. Deci la o analiza profunda, lamaia inseamna energie, deci viata.

 

Fructele curata, nu naclaiesc corpul

            Fructele cer mai putina energie pentru a fi digerate decat orice alt aliment… In practica, nici o energie nu este cheltuita la digestia lor; mai mult, fructele dau energie corpului.

Tot ceea ce intra in stomacul omului trebuie sa fie descompus, transformat in glucoza, fructoza, glicerina, aminoacizi si acizi grasi. Acestia sunt nutrientii din alimente folositi de organism.

Creierul functioneaza numai cu glucoza. Fructul inseamna mai ales glucoza in organismul dumneavoastra. Digestia, absorbtia si asimilarea lui necesita o infima energie din cea cheltuita pentru descompunerea altor alimente.

Alte mancaruri (corect combinate) se digera in timp de ½ – 4 ore, cu o mare cheltuiala de energie. Fructele nu sunt digerate in stomac, ci sunt doar predigerate. Ele trec prin stomac timp de 20-30 min. (bananele, curmalele si fructele uscate la soare stau cam o ora).

Energia economisita prin “nedigerarea” fructelor este enorma si folosita imediat de organism pentru curatarea tesuturilor de toxine. Conditia este ca fructele sa fie corect consumate.

Deoarece stau in stomac atat de putin timp, inseamna ca ele nu trebuie mancate cu/dupa ceva, ci pe stomacul gol, dimineata. Imediat cum fructul vine in contact cu mancarea din stomac si cu sucurile digestive, intreaga masa de alimente incepe sa se “strice”. Orice proteina din stomac va putrezi, orice carbohidrat va fermenta. Totul devine acid. S-ar putea sa nu va fie rau, dar aceasta nu inseamna ca nu ati incalcat o regula de baza in alimentatie, ci arata enorma adaptabilitate a corpului nostru.

Exemplu : Pepenele nu trebuie mancat niciodata dupa masa, deoarece produce fermentatie. Daca il mancati pe stomacul gol, iar dupa 20 de minute mancati altceva, veti vedea ce efecte pozitive va avea.

            Fructele clasificate botanic drept “acide” (portocale, ananas si grape fruit), ca – de altfel – toate fructele o data ajunse in stomac devin alcaline (daca se consuma pe stomacul gol). Ele neutralizeaza, ca si vegetalele crude, acizii care se formeaza in corp.

Un corp toxic acid se poate recunoaste dupa : balonare, greutate excesiva, par incaruntit, chelire, izbucnire nervoasa, cercuri negre sub ochi, riduri premature pe fata, ulcerari. Consumul corect de fructe duce la o incredibila intinerire, longevitate, sanatate si energie.

In afara faptului ca ele aduc in corp apa de curatare, se stie ca fructele nu lasa reziduuri in sistem, nu cheltuie energie pentru digestie, importanta lor enorma constand in continutul valoros de “combustibil”. Fara combustibil organismul nu poate functiona.

Valoarea de combustibil reprezinta ceea ce trebuie cautat in orice mancare.

Fructele sunt singura mancare cu aceasta compozitie perfecta de nutrienti.

Trebuie insa facute doua remarci importante referitoare la consumul fructelor :

  1. 1.      Fructele sau sucul lor se pot consuma numai proaspete.

Fructele fierte sau coapte nu mai furnizeaza nici substante nutritive, nici apa necesara curatarii, ele sunt acide si forteaza corpul sa le anuleze aciditatea cu cheltuiala de energie.

Gatitul distruge valoarea potentiala a fructelor.

Trebuie sa ne amintim mereu sa mestecam bine fructele, sa le imbibam bine cu saliva, si sa nu le infulecam cu lacomie.

  1. 2.      Cat  timp  trebuie sa treaca de la consumarea altor alimente pana la mancarea fructelor ?

Atat timp cat stomacul este gol, puteti consuma cand si cate fructe doriti, lasand sa se scurga 20-30 de minute inainte de a manca alte feluri de mancare.

Dupa ce ati mancat orice altceva in afara de fructe, trebuie sa aveti in vedere timpul de digestie, astfel :

Alimentul

Timpul de digestie

Salata sau vegetale crude

Mancaruri corect combinate fara carne

Mancaruri corect combinate cu carne

Orice mancare incorect combinata

2 ore

3 ore

4 ore

8 ore

(DIETA  VIETII de DANIEL MENRATH)

Tagged:
Posted in: dieta