Centrul Medical Clinic de Evaluare si Recuperare pentru Copii si Adolescenti “Cristian Serban” Buzias

 

Centrul Medical Clinic de Evaluare si Recuperare (video)

 

 

Centrul Medical Clinic “Cristian Şerban” din Buziaş, inaugurat la 1 iulie 1997, este o instituţie medicală pentru copii şi tineri, cu vârsta cuprinsă între 0 şi 30 de ani.

 

Prin specificul său, prin numărul mare de pacienţi aflaţi în acelaşi loc, în aceeaşi perioadă, acest centru, unic în România, este unul din cele mai mari din Europa.

El are obiective multiple:

* evaluarea clinică şi exploratorie riguroasă specifică fiecărei boli

* optimizarea terapiei,

* educaţia pentru boală,

* recuperarea deficitelor locomotorii şi psiho-senzoriale

* asigurarea suportului psiho-social al copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat tip 1 (insulinodependent) sau cu hemofilie

* consiliere complexă medicală şi socio-profesională

Pacienţii sunt spitalizaţi în mod gratuit.

Centrul a fost construit între anii 1992-1997, după model occidental, de fondatorii Fundaţiei “Cristian Şerban” pentru Ajutorarea Copiilor Bolnavi, Viorel Şerban şi Margit Şerban, profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara, în memoria fiului lor, Cristian.

După finalizare, această instituţie medicală a fost introdusă în sistemul sanitar românesc.

În munca lor dificilă dar, în final, plină de satisfacţii, ei au fost şisunt ajutaţi de numeroase organizaţii umanitare, instituţii publice şi private şi de persoane fizice din România şi din străinătate.

Pe lângă motivaţia lor personală, cunoaşterea dificultăţilor în care îşi desfăşoară activitatea sistemul sanitar românesc i-a determinat pe fondatori să considere că ideea lor, originală, de a înfiinţa oinstituţie medicală după model european, pentru ajutorarea unor copii şi tineri cu diabet zaharat insulinodependent şi cu hemofilie era necesară din punct de vedere medical, economic, psihologic şi umanitar.

Cu atât mai mult cu cât, la vremea când familia Şerban s-a angajat la această muncă de apostolat, în România, reţeaua de îngrijire medicalăde specialitate era deficitară, numeric şi calitativ, iar medicamentele pentru hemofilie, care sunt extrem de scumpe, nici măcar nu erau importate.

Bolile amintite, în care cei doi profesori sunt reputaţi specialişti, pot duce la complicaţii serioase, dacă nu sunt bine tratate şi dacă pacienţii nu sunt antrenaţi să participe la tratamentul propriei boli.

Astfel, se poate afirma cu siguranţă că înfiinţarea Fundaţiei “Cristian Şerban” şi apoi construirea şi dotarea Centrului Medical “Cristian Şerban” a fost o necesitate, iar acest caracter de necesitate se păstrează şi în prezent, şi se va păstra şi în viitor, căci au mai rămas încă multe lucruri de făcut în domeniile de care cei doi profesori se ocupă, în condiţiile în care bugetul alocat sănătăţii este  încă  atât de sărac şi probabil va mai fi astfel mult timp de aici înainte.

http://podium.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s