Testele de automonitorizare a glicemiei

Copiii cu diabet sunt la mila farmaciştilor

Florentina DUMITROV  (3 noiembrie 2010)

Fondurile alocate pentru tratamentul bolnavilor de diabet din Constanţa, prin programul naţional, au fost epuizate din luna iulie. Încă mai sunt farmacii care „uită“ că nu şi-au primit banii de luni bune şi mai eliberează teste gratuite pentru automonitorizarea glicemiei, indispensabile pacienţilor. Numărul lor este însă din ce în ce mai mic, iar bolnavii sunt conştienţi că, în orice moment, vor putea obţine testele numai contra cost.

Bolnavii de diabet ar trebui să beneficieze de tratament în mod gratuit, prin intermediul programului naţional de sănătate. Adică, insulina şi testele pentru automo-nitorizarea zilnică a glicemiei. Criza din sistemul sanitar i-a adus însă şi pe aceşti bolnavi în situaţia de a-şi plăti singuri terapia, fără de care nu pot supravieţui.

Grav este că în aceeaşi situaţie sunt şi copiii bolnavi de diabet din judeţul Constanţa, ai căror părinţi caută, lună de lună, farmacii care mai eliberează gratuit testele de automonitorizare. „Dacă un adult poate să nu-şi facă aceste teste sau să-şi verifice doar o dată pe zi glicemia, un copil sau un tânăr trebuie să-şi facă testul de glicemie de trei sau patru ori pe zi. Practic, aceste teste sunt indispensabile. Nu poate fi administrată doza de insulină fără a face respectivele teste în prealabil. Dacă, de exemplu, glicemia este foarte mică şi se administrează insulină, există riscul să apară complicaţii”, ne-a declarat Liliana Moldoveanu, preşedintele Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor cu Diabet „Sweet Land” Constanţa. Tot ea ne-a mai spus: „Farmaciştii ne-au informat că testele de glicemie pentru copii nu au fost decontate din luna februarie, iar cele pentru adulţi din luna mai. Bolnavii riscă, în orice moment, să nu mai primească testele în mod gratuit”. De altfel, reprezentanţii farmaciilor spun că nu ştiu până când vor mai putea să elibereze respectivele teste, având în vedere că nu au nici garanţia că-şi vor primi banii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa pentru ele.

Fondurile s-au terminat în iulie

Potrivit reprezentantei asociaţiei copiilor, reprezentanţii CJAS ştiu de această situaţie, dar ridică din umeri: nu sunt bani. Situaţia le-a fost semnalată încă de la jumătatea acestui an, în speranţa că va fi remediată imediat. Li s-a atras atenţia, ne-a spus mămica ce reprezintă asociaţia, cum că în lipsa unui tratament corect, riscurile asupra sănătăţii sunt imense. Răspunsul a fost scurt: „Referitor la adresa din 22 iulie, prin care ne informaţi că din luna iulie copiilor şi tinerilor cu diabet insulino-dependent nu li s-au mai eliberat teste de automonitorizare a glicemiei, vă precizăm că potrivit Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile de acordare a asistenţei medicale prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor cu sau fără contribuţie personală din partea asiguraţilor se fac în limita fondului aprobat cu această destinaţie. De asemenea, vă precizăm că bugetul alocat pentru testele de automonitorizare a glicemiei atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, pe 2010, a fost epuizat”.

„Aşteptăm banii“

I-am contactat, la rândul nostru, pe reprezentanţii CJAS Constanţa. Am primit un răspuns asemănător, chiar dacă, între timp, au trecut patru luni. „S-au făcut demersuri pentru suplimentarea bugetului pentru diabet. În momentul în care vor veni banii vor fi plătite toate restanţele către farmacii. Până atunci însă, mai sunt farmacii care eliberează teste gratuite de automonitorizare a glicemiei. Dacă mămica nu găseşte la una, poate merge la o altă farmacie. Noi am făcut demersurile pentru suplimentare, acum aşteptăm rectificarea bugetară”, a afirmat pentru „Cuget Liber” Lămâiţa Antohi, purtător de cuvânt CJAS.

http://www.cugetliber.ro/

Copiii diabetici din Vrancea nu mai beneficiază de teste pentru monitorizarea glicemiei

Farmaciile din judeţ nu mai eliberează teste de monitorizare a glicemiei, absolut necesare pentru copiii care suferă de diabet.

Testele ar fi trebuit să fie distribuite gratuit prin Programul Naţional de Diabet Zaharat, însă de aproximativ două săptămâni părinţii celor 34 de micuţi diagnosticaţi cu această boală vor trebui să le achiziţioneze contra cost. Lunar, copiii trebuie să primească gratuit, pe bază de reţetă, nu mai puţin de 100 de teste, iar farmaciile au obligaţia de a le furniza în maximum 48 de ore.

Bolnavii de diabet din Vrancea sunt afectaţi şi de lipsa fondurilor pentru insulină, tratament pe care Casa de Asigurări nu îl poate deconta. Cu toate aceastea, farmaciile vin în ajutorul pacienţilor şi eliberează reţete.

http://www.adevarul.ro

Fondurile pentru programele nationale, epuizate in Tulcea

23 Noiembrie 2010

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Tulcea nu mai are fonduri pentru a finanta programele nationale de sanatate, informeaza Agerpres.

In primele noua luni ale anului s-a constatat ca fondurile alocate programelor nationale de oncologie, diabet si transplant de organe sunt insuficiente, cele mai mari cheltuieli fiind inregistrate pe programul national pentru diabet. Pentru acesta s-au cheltuit numai pentru medicamente peste 3,2 milioane de lei, desi bugetul alocat medicamentelor din acest program pentru 2010 a fost de circa 2,1 milioane lei.

“Echipa manageriala a CAS face eforturi sustinute prin demersuri repetate la CNAS pentru a asigura cu fonduri derularea in conditii corespunzatoare a programelor nationale de sanatate pana la finele anului 2010”, se arata in raportul semnat de directorul general al CJAS, Anisoara Radu.

Sursa: PaginaMedicala.ro


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s