Diabeticii plătesc analizele medicale care ar trebui să fie gratuite

23 Sept 2010

Testul hemoglobinei glicozilată este indispensabil în monitorizarea eficienţei tratamentului

Bolnavii cu diabet au dreptul, printre altele, la analize medicale gratuite – se stipulează în legislaţie, există şi programe naţionale pentru decontarea procedurilor

şi medicamentelor de care au nevoie. Toate, însă, numai pe hârtie. În fapt, diabeticii scot bani din buzunar inclusiv pentru a plăti testele privind hemoglobina glicozilată – metodă indispensabilă pentru monitorizarea eficienţei tratamentului,ce trebuie efectuată de mai multe ori pe an.

Sistemul sanitar din ţara noastră este în cădere liberă, iar cei mai afectaţi sunt bolnavii cronici – aspect ce era de aşteptat şi asupra căruia asociaţiile de pacienţi au tot atras atenţia, încă de anul trecut. Bolnavii cronici au nevoie de tratament pentru întreaga viaţă, pentru a putea ţine afecţiunile sub control, pentru a supravieţui. Cei mai mulţi dintre ei nu au însă venituri care să le permită să-şi cumpere medicamentele sau să efectueze analizele medicale obligatorii. Drept pentru care, banii alocaţi prin programele naţionale, de la fondul asigurărilor de sănătate, sunt precum o gură de aer în avalanşa de cheltuieli zilnice. Graţie acestor programe naţionale, bolnavii cronici ar trebui să fie scutiţi de la plata unei părţi a tratamentului. Scriptic, totul sună foarte frumos – a preocupare pentru calitatea vieţii pacienţilor. Dar numai în teorie, iar bolnavii cu diabet sunt cei care o simt pe pielea lor.

Ce este hemoglobina glicozată

Tratamentul pentru diabet trebuie urmat întreaga viaţă, iar de câteva ori pe an bolnavii trebuie să efectueze teste pentru monitorizarea hemoglobinei glicozilate, care are rolul de a releva eficienţa terapiei. Potrivit specialiştilor, moleculele de glucoză se „leagă” de hemoglobine, formând hemoglobina glicozilată, care rămân în această formulă pentru tot restul vieţii. Dacă diabetul nu este ţinut sub control, numărul hemoglobinelor glicozilate creşte. Astfel, în funcţie de nivelul hemoglo-binei glicozilate, medicii vor stabili schemele terapeutice. Pacienţii cu diabet insulino-dependent ar trebui să efectueze respectivul test o dată la trei sau patru luni, cei non-insulino-dependenţi la jumătate de an, iar cei la care au apărut complicaţii, o dată la două luni. O parte din teste ar trebui să fie gratuite, fiind incluse în programul naţional de diabet.

Un test costă 35 de lei

Liliana Moldoveanu, preşedin-tele Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor cu Diabet „Sweet Land”, ne-a spus că începând din iulie 2009, testele de hemoglobină glicozilată au fost efectuate numai contra-cost. „Un test costă aproximativ 35 de lei, iar bolnavii sunt nevoiţi să le plătească. Dar pacienţii mai trebuie să facă şi alte tipuri de analize, privind afecţiunile care pot apărea din cauza diabetului. Trebuie să efectueze teste pentru tiroidă, analize oftal-mologice etc, pentru care de asemenea plătesc. Măcar dacă acest test era în programul naţional, era decontat”, a afirmat reprezentanta asociaţiei. Iar în această situaţie se află bolnavii din întreaga ţară, după cum s-a arătat în cadrul Forumului Diabeticilor din România, unde a fost ridicată această problemă. „Atunci când această analiză nu se face, pacienţii pot cere în scris explicaţii de la casa de asigurări de sănătate referitor la fondurile de care dispune pentru respectiva analiză şi câte se pot face, pentru câte persoane”, a fost concluzia trasă de participanţii la forum.

Nu sunt bani

Ne-am adresat şi noi Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa pentru a afla motivele pentru care testele nu sunt decontate. Răspunsul este lesne de ghicit: nu sunt bani, sumele alocate de la fondul asigurărilor de sănătate fiind insuficiente. Potrivit directorului econimic al instituţiei, Marinel Ciobanu, pentru programul de diabet au fost alocate, în luna februarie, aproximativ două milioane de lei, bani din care au fost plătite anali-zele şi medicamentele realizate la jumătatea anului trecut (!). Pe de altă parte, Lămâiţa Antohi, purtător de cuvânt CJAS, a atras atenţia asupra colectării în scădere la fondul asigurărilor de sănătate – cu 17% mai puţin decât anul trecut.

În cadrul Forumului Diabeticilor, desfăşurat la Turda, medicii au dat asigurări că, începând de la 1 aprilie, testele vor putea fi efectuate din nou gratuit.

http://www.cugetliber.ro/

 

Advertisements

One thought on “Diabeticii plătesc analizele medicale care ar trebui să fie gratuite

  1. […] Diabeticii plătesc analizele medicale care ar trebui să fie gratuite Mon Dec 06, 2010 23:58 pm Florentina DUMITROV 23 Sept 2010 Testul hemoglobinei glicozilată este indispensabil în monitorizarea eficienţei tratamentului Bolnavii cu diabet au dreptul, printre altele, la analize medicale gratuite – se stipulează în legislaţie, există şi programe naţionale pentru decontarea procedurilor şi medicamentelor de care au nevoie. Toate, însă, numai pe hârtie. În fapt, diabeticii scot bani din buzunar […] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s