Sistemul de coplată şi cardurile de sănătate

Proiectul legii care prevede introducerea coplatii in sistemul medical a fost aprobat de catre Executiv, iar coplata vi fi introdusa in sistemul medical la jumatatea anului viitor.

Vor fi exceptati de la plata 8,6 milioane de oameni, dintre acestia fac parte pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei, studentii care nu lucreaza, copiii, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse.

Dupa vizita la medic, pacientii vor primi un tichet moderator de sanatate care va face dovada platii taxei. Contributia personală a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate  va fi de 600 de lei pe an. Pacienţii vor plăti consultatii, investigatii, spitalizarea pana la o suma cumulata a bonurilor de 600 lei. Peste această suma, consultatiile, analizele şi spitalizările vor fi gratuite.

Coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru va fi 15 lei. La medicul specialist din ambulatoriu va fi 10 lei, iar consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru va fi taxata cu 20 lei.

18 milioane de romani, contribuabili la fondul de sanatate, vor beneficia de carduri nationale de sanatate care vor fi trimise prin posta fiecarui asigurat.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s