Câtă sare conţine hrana pe care o consumam?

„Organismul uman are nevoie de 6 grame de sare pe zi, pe care putem să le luăm din alimente naturale, fără să mai adăugăm sare rafinată”, spune doctorul Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare.

Potrivit lui, toate alimentele de tip fast-food, chipsurile sau snacksurile conţin cantităţi foarte mari de sare. „Mulţi nu conştientizează că mănâncă sare ascunsă. Chiar unii aditivi de întărire a gustului în produsele ambalate conţin sare. Pentru un copil, necesarul de sare ar fi sub trei grame pe zi”, adaugă profesorul.

Excesul de sare rafinată din alimente procesate industrial este nocivă pentru că încurajează apariţia precoce a hipertensiunii arteriale şi de asemenea, tot cortegiul de boli care o însoţesc.

„Hipertensiunea este o maladie periculoasă. Aceasta se transformă în boli cardiovasculare, care se combină cu supraponderabilitatea şi cu retenţia de apă. Asta înseamnă, îndeosebi la femei, celulită, boli ale sistemului venos, varice, hemoroizi. Consumând cantităţi mari de sare, compromitem funcţia renală şi ficatul”, conchide Mencinicopschi.

http://www.adevarul.ro

Sarea se poate inlocui cu:

-Pătrunjel, mărar, cimbru, busuioc, leuştean, dafin, ghimbir, piper, mentă.
-Usturoi, ceapă, ardei iute şi praz.

Fără sare în mâncarea copiilor!

Mâncarea copiilor până în cinci ani ar trebui să conţină sare doar atât cât este recomandată de specialişti. Copiii sunt vulnerabili la excesul de sodiu, deoarece poate duce la deshidratare.

Potrivit unui studiu făcut în Marea Britanie, majoritatea părinţilor nu cunosc nivelurile de sare din alimente şi nici consecinţele folosirii ei în exces. De aceea, dacă ai un copil, ai grijă să citeşti eticheta înainte de a cumpăra produsele special destinate lor. Necesarul de sare pe zi este de:

6 grame – copiii cu vârsta între 11 şi 14 ani;
5 grame – copiii cu vârsta între 7 şi 10 ani;
3 grame – copiii cu vârsta între 4 şi 6 ani;
2 grame – copiii cu vârsta între 1 şi 3 ani;
1 gram – copiii cu vârsta între 7 şi 12 luni.

O linguriţă de sare cântăreşte cinci grame.

www.clicksanatate.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s