Predictori ai complicatiilor cronice in diabetul zaharat

acid sialic seric (ASS)  http://www.rspharmchem.com/acetylneuraminic_acid.htm

Modificarile acidului sialic seric in diabetul zaharat

1. Acidul sialic seric, reactant de faza acuta si indicator al disfunctiei endoteliale, este semnificativ crescut la ambele grupe de bolnavi diabetici studiati (DZ tip 1 si DZ tip 2), comparativ cu nivelele sale serice la pacientii nondiabetici sau sanatosi.

2. Nu am constatat diferente semnificative din punct de vedere statistic intre cele doua grupe de diabetici (DZ tip 1 si DZ tip 2), chiar daca la 10 diabetici noninsulinodependenti valorile medii ale acidului sialic seric au prezentat nivele mai ridicate.

3. Acidul sialic seric s-a corelat semnificativ cu prezenta complicatiilor macroangiopate cardiovasculare la diabeticii studiati, comparativ cu diabeticii fara afectiuni cardiovasculare. Aceste rezultate concordă cu alte cercetari, ce atesta rolul acidului sialic seric de marker predictiv pentru complicatiile cardiovasculare.

4. Acidul sialic seric a prezentat valori crescute ce s-au corelat pozitiv si semnificativ cu prezenta microalbuninuriei si implicit prezenta nefropatiei diabetice, de unde si ipoteza ca acidul sialic seric crescut poate fi un marker al nefropatiei diabetice incipiente. Ramane ca studii mai ample sa confirme aceasta ipoteza si mai ales sa stabileasca daca raspunsul inflamator de faza acuta, reprezentat de cresterea nivelelor de acid sialic seric, precede instalarea microalbuninuriei la diabetici.

5. Nivelele serice ale acidului sialic au fost semnificativ crescute la diabeticii cu retinopatie comparativ cu cei fara retinopatie, intarind si mai mult ipoteza ca nivelele crescute ale acidului sialic seric sunt un marker al microangiopatiei diabetice.

6. Nu am notat corelatii semnificative intre acidului sialic seric si prezenta neuropatiei diabetice.

7. Cresterea nivelului acidului sialic seric a fost semnificativ corelata cu alti reactanti de faza acuta, asocierile cele mai importante fiind cu proteina C reactiva, dovedita ca fiind un puternic predictor independent pentru disfunctia endoteliala si implicit afectarea cardiovasculara..

8. Acidul sialic seric nu s-a corelat semnificativ cu glicemia dar au fost asocieri semnificative cu hemoglobina glicozilata HbA1C, de unde si observatia ca nivelele acidului sialic seric pot sugera starea echilibrului metabolic al diabetului, cresteri ale acidului sialic seric asociindu-se cu un control metabolic necorespunzator.

9. Tinand cont de aceste observatii, consideram utila dozarea acidului sialic seric la bolnavii diabetici si la cei cu risc de aparitie a diabetului zaharat tip 2, in baza urmatoarelor motivatii :

a) la bolnavii diabetici, depistarea unor nivele serice crescute de acid sialic poate obiectiva prezenta complicatiilor micro si macroangiopate degenerative nemanifeste clinic la acel moment, situatie ce confera dozarii acidului sialic seric valoare de test screening pentru aparitia complicatiilor cronice.

b) la bolnavii cu risc de DZNID, de sindrom metabolic, depistarea acidului sialic seric crescut sugereaza posibilitatea utilizarii acestuia ca un test precoce de diagnosticare a acestor afectiuni in faza incipienta

c) evidentierea unor nivele crescute ale acidului sialic seric la diabetici , in special la tipul 1 de diabetici, ar putea fi un marker precoce al aparitiei microalbuminuriei si implicit instalarii nefropatiei diabetice.

d) dozarea acidului sialic seric la diabetici, la cei cu risc de DZNID, poate avea si valoare practica terapeutica. Decelarea nivelelor serice crescute ale acidului sialic, sugereaza disfunctia endoteliala, in cazul nostru la diabetici, situatie ce impune un control metabolic corect si de durata a diabetului zaharat si instituirea unei terapii adecvate cu efect benefic, dovedit ,asupra functiei endoteliale (aspirina, inhibitorii enzimei de conversie, tratament hipolipemiant si antioxidant).

e) Metoda de dozare a acidului sialic seric utilizata de noi este ieftina si reltiv usor de efectuat, ceea ce-i confera utilitatea efectuarii ei la un numar mare de pacienti si implicit rolul de test screening.

10. Totusi, intrucat mecanismele intime, biologice ale implicarii acidului sialic seric in aparitia complicatiilor cronice angiopate diabetice sunt doar partial cunoscute, sunt necesare studii mai ample, pe un numar reprezentativ de cazuri, pentru elucidarea rolului acidului sialic seric de marker al complicatiilor cronice dibetice, de precursor al albuminuriei la diabetici, depistarii precoce a diabetului zaharat de tip 2 si sindromului de insulinorezistenta.

sursa :  http://www.uoradea.ro/


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s