Cat de bun este ceaiul verde?

Posted on October 25, 2010

0


Ceaiul verde este cunoscut ca fiind un antioxidant puternic, efectul acestuia este atribuit prezentei policatehinelor, care au un puternic efect antioxidant. Dintre toate flavonoidele, catehinele sunt considerate ca fiind cele mai puternice antioxidante. Pe langa tanine si vitaminele A, C si E, mai exista in ceaiul verde si alte substante cunoscute pentru efectele lor antioxidante.

Consumul ceaiului verde poate avea si efecte secundare:

* majoritatea efectelor secundare ale consumului de ceai verde este in principal asociata cu cafeina pe care o contine. Fiecare ceasca de ceai verde contine aproximativ 40 de miligrame de cafeina, prin urmare, consumatorii care sunt sensibili la ea ar putea suferi de tulburari ale somnului, hipertensiune, anxietate, iritabilitate, palpitatii ale inimii, urinare frecventa, greata, pierderea poftei de mancare, stomac deranjat, tremur si eruptii cutanate.

* sindromul de malabsorbtie de fier. Extractul de ceai verde reduce absorbtia anumitor nutrienti cu 25% si poate cauza o deficienta de fier in organism.

* ceaiul verde contine catechina si acizi tanici, care au fost relationati cu riscurile sarcinii. Un aport excesiv de ceai verde poate provoca defectul tubului neural la copii. Prin urmare, ar trebui sa fie evitat in timpul perioadelor incipiente ale sarcinii.

* nu este recomandat pentru copii sa bea ceai verde, deoarece contine acizi tanici, care impiedica absorbtia nutrimentelor, cum ar fi proteinele si grasimile. Acest lucru duce la slabirea oaselor, stricarea dintilor si la unele alergii.

* ceaiul reduce absorbtia de tiamina (vitamina B), ceea ce provoaca beriberi (o tulburare a sistemului nervos care duce la pierderea in greutate, tulburari senzoriale de perceptie, slabiciune si dureri la nivelul membrelor, edeme si ritm cardiac neregulat).

* se crede ca, din cauza faptului ca ceaiul verde este bogat in acid oxalic, acesta poate fi responsabil pentru pietrele la rinichi din organism.

* prea mult aport de ceai verde poate provoca fluoroza scheletului, mai ales la persoanele de varsta mijlocie.

* ceaiul verde nu se intelege prea bine cu unele medicamente cum ar fi adenozina, medicamente pentru subtierea sangelui, cu unele antibiotice, anti-psihotice, sedative, beta-blocante, cu anumite produse pentru tuse, receala sau pierdere in greutate.

Persoanele care sufera de boli de rinichi, probleme cu inima, tulburari psihologice sau ulcere gastrice, ar trebui sa fie atente inainte de a consuma ceai verde. Dupa cum stim, excesul de orice este daunator si nu face exceptie nici ceaiul verde. De fapt, consumul de ceai verde, in cantitati moderate, este benefic pentru organism, deoarece este eficient in prevenirea si combaterea unor boli.

www.roportal.ro

Posted in: Radicalii liberi