Un compus din struguri imbunatateste starea diabeticilor


Resveratrolul

O cercetare recenta a scos in evidenta faptul ca un compus care se gaseste in strugurii rosii este excelent pentru diabeticii de tip 2, imbanatatindu-le vizibil starea de sanatate.

Deocamdata, testele au fost realizate doar pe cobai, carora li s-au administrat injectii cu acest compus in creier. Analizele au aratat ca diabeticii nu ar avea de suferit de pe urma consumarii vinului rosu sau a altor produse care au la baza strugurii rosii, relateaza HealthDay.

Ingredientul-minune se numeste resveratrol si actioneaza asupra creierului, dupa cum au declarat cercetatorii de la Universitatea din Texas. Acelasi compus se mai gaseste si in rodii, dar si alte alimente, el avand capacitatea de a mari si speranta de viata, cum s-a intamplat in cazul soarecilor, chiar si a acelora care urmau o dieta bogata in grasimi.

In cadrul testelor de laborator, soarecilor carora li s-a injectat resveratrol le-a scazut pana la jumatate nivelul de insulina, dupa 5 saptamani, chiar daca urmau dieta bogata in grasimi, deci nesanatoasa. (sursa)

De cele mai multe ori, in presa de pe toate meridianele, ni se spune insistent ca resveratrolul este continut in vinurile rosii si negre – o informatie perfect adevarata. Exista insa si o “mica” problema: dozele zilnice de resveratrol, necesare pentru a obtine efectele terapeutice, ar presupune sa bem 3-5 litri pe zi din vinurile rosii cele mai bune. In aceasta doza, alcoolul din vin ar distruge in scurt timp organismul celui mai antrenat bautor, asa incat, fara doar si poate, sursele de resveratrol trebuie mult diversificate, pentru a beneficia de el.

Dintre fructe, cele mai bogate in resveratrol sunt: afinele si strugurii negri (mai ales coaja lor), urmate in ordine de strugurii rosii, de samburii strugurilor (albi sau rosii), de merisor, de mure, de coacazele negre, de merele cu coaja rosu-inchis spre violet, de prunele inchise la culoare. Apoi, resveratrol mai gasim in varza rosie, in arahide, in ceapa rosie, in fasolea boabe de culoare neagra.

Suplimentele cu resveratrol

Pe piata, tot mai bogata, de suplimente nutritionale de la noi din tara, au aparut de curand si capsulele sau comprimatele care contin extracte bogate in resveratrol. Dupa parerea multor oameni de stiinta, aceste suplimente sunt utile doar in conditiile in care se consuma si alimentele sus mentionate, care se pare ca au in compozitia lor si alte substante, care potenteaza actiunea resveratrolului. Pe piata noastra se gasesc, asadar, pastile cu resveratrol, care contin aceasta substanta extrasa din coaja si samburii strugurilor rosii, precum si dintr-o planta asiatica, aclimatizata si in Europa, numita Polygonum cuspidatum. Aceste pastile se administreaza conform prospectului. Doza maxima zilnica de resveratrol recomandata pentru un adult este de 5000 mg. (2)

Diabet – intr-un studiu facut pe 123 de persoane adulte, in Finlanda, s-a demonstrat ca administrarea de doze mari de extracte cu resveratrol (adica 3-5 grame pe zi) duce la scaderi masive ale glicemiei, in conditiile in care ratia zilnica de hidrati de carbon ramane constanta. Se recomanda atat administrarea de resveratrol sub forma de pastile, cat si din surse naturale (dar nu din struguri, care sunt foarte bogati in zaharuri), pentru ameliorarea tuturor formelor de diabet. Este de notat ca fructele negre care contin resveratrol blocheaza multe complicatii ale diabetului, intre care arterioscleroza, hemoragiile la nivel ocular etc.

Precautii si contraindicatii

Studiile de pana acum, facute inclusiv pe subiecti umani, nu au aratat nici un efect advers al resveratrolului continut in stare naturala in diferite legume si fructe. Singurele rezerve legate de administrarea pastilelor cu resveratrol sunt la persoanele aflate in faza de pubertate sau de pre-pubertate, unde ar putea avea o usoara actiune inhibitoare asupra cresterii (observate intr-un singur studiu de medicina experimentala, facut pe soareci). (sursa)