Bugetul pentru sanatate va scadea in urmatorii trei ani

Scris de Mirela Radulescu
Banii destinati cheltuielilor pentru sanatate vor scadea in urmatorii trei, ca pondere in PIB. In 2011 sumele, in valoare nominala, urmeaza sa fie diminuate cu 13%, potrivit strategiei fiscale a Romaniei pe perioada 2011 – 2013. „Guvernantii vor aloca cu buna stiinta mai putini bani sanatatii, potrivit strategiei fiscale pe perioada 2011 – 2013. Am prezentat aceste informatii intr-o emisiune televizata si am fost contrazis de catre autoritati. Desi aceasta strategie este publica, ea nu poate fi consultata nicaieri”, a afirmat Sorin Popescu, corporate affairs director Amgen Romania, in cadrul Forumului Sanatate 2010 organizat de Forum Invest.

In 2010 s-au alocat sanatatii fonduri care au reprezentat 3,9% din PIB respectiv 12% din bugetul de stat. Banii au ajuns pana la jumatatea anului. Rectificarea bugetara acopera doar cheltuielile din trimestrul trei. Din datele prezentate de Sorin Popescu, rezulta ca in 2011 guvernantii si-au propus sa diminueze sumele destinate sanatatii pana la 3,1% din PIB, respectiv 9,7% din bugetul de stat. Fapt ce ar corespunde unei scaderi cu 13% in valoare absoluta.

Potrivit reprezentantului Amgen, ponderea alocarilor pentru sanatate in PIB va continua sa se diminueze atat in 2012 (3% din PIB) cat si in 2013 (2,8% din PIB), ceea ce ar corespunde unor alocari din bugetul de stat de 9,1% in 2012 respectiv 8,7% in 2013.

www.pharma-business.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s