Neuropatia diabetica – o complicatie a diabetului si nu o cauza a acestuia

Neuropatia diabetica este o complicatie a diabetului si nu o cauza a acestuia. Datorita informatiilor insuficiente exista un numar mare de clasificari a neuropatiilor, cea mai folosita fiind cea a lui Dyck. Referitor la fiziopatologia neuropatiilor diabetice exista doua teorii principale: ipoteza metabolica si ipoteza vasculara. Durerea este un simptom stanjenitor si greu de tratat si are o etiopatogenie incerta. Exista mai multe teorii in aceasta privinta: degenerare axonala a fibrelor slab mielinizate si nemielinizate urmata de activitate ectopica crescuta in procesul regenerativ de inmugurire axonala; denervare acuta a fibrelor mielinizate; degenerare acuta cu regenerare a tuturor fibrelor; teoria portii de control; activare a receptorilor durerosi din “nervi nervorum”. Managementul neuropatiei diabetice presupune un tratament eficient al hiperglicemiei, urmat de tratamentul anomaliilor metabolice si de cel al durerii.

Partea teoretica
Bolile sistemului nervos asociate cu diabetul sunt de mult timp recunoscute. Rollo este primul care a facut aceasta asociere in 1798, dar Marchal de Calvi in 1864 este primul care a spus ca diabetul poate fi cauza a neuropatiei si nu efect al acesteia. Multe complicatii neurologice asociate cu diabetul implica sistemul nervos periferic. Neuropatiile diabetice includ cateva sindroame clinice distincte care difera prin manifestarile clinice, distributia anatomica, evolutia clinica si posibilul substrat al fiziopatologiei.

Datorita informatiilor insuficiente referitoare la etiologia si fiziopatologia neuropatiilor periferice diabetice, clasificarile curente se bazeaza in principal pe manifestarile clinice. Multi pacienti nu manifesta un singur tip de neuropatie diabetica ci un amestec de semne neuropatice dominat de un subtip sau altul.

Clasificarea cea mai folosita in prezent este cea a lui Dyck care continua sa puna accent pe distributia topografica a corpului. El clasifica neuropatia diabetica in:
– polineuropatia simetrica distala cu implicare senzitiva, vegetativa si motorie
– neuropatia simetrica proximala
– neuropatia asimetrica focala
– neuropatia asimetrica combinata cu polineuropatia simetrica distala.

In mod cert cea mai simpla si cea mai folosita clasificare imparte neuropatiile diabetice in polineuropatii simetrice (senzoriala, motorie si vegetativa) si neuropatii focale (mononeuropatii, mononeuropatii multiplex, plexopatii, radiculopatii si neuropatii craniene).

continuare articol:

http://medicale.interactiuni.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s