Sarea iodata un aliment periculos

Posted on September 2, 2010

0


De opt ani, romanii sunt obligati prin lege sa consume sare iodata. Cum s-a ajuns la asta, de ce si care sunt riscurile, afla chiar acum

Daca povestea Sarea in bucate nu exista, ar fi trebuit inventata urgent. Mancarea fara sare chiar ca n-are niciun gust! Intr-adevar, sarea pare sa fie ingredientul numarul unu in alimentatie. In principal, savoarea de care nu ne putem lipsi este data de clorura de sodiu – combinatia clasica pentru sarea de bucatarie. Insa ceea ce cumparam noi de pe rafturile magazinelor mai contine si alte minerale, mai mult sau mai putin folositoare. Cu opt ani in urma, in iunie 2002, Guvernul a emis o hotarare prin care toti oamenii si toate animalele de pe teritoriul Romaniei au obligatia sa consume doar sare iodata. Hotararea era motivata de riscurile la care ne expunem din cauza carentei de iod. Lipsa acestui mineral duce la aparitia gusei tiroidiene, incetinirea ritmului de crestere a copiilor si dezvoltarea anormala a unor parti ale organismului. Intarzierea dezvoltarii sexuale, scaderea capacitatii de efort si a coeficientului de inteligenta. Chiar oligofrenia si cretinismul se afla si ele pe lista riscurilor. In cazul femeilor insarcinate, deficitul de iod poate duce la dezvoltarea inadecvata a fatului, la aparitia malformatiilor congenitale, la retardul mental sau cretinismul bebelusului, nastere prematura sau avort spontan. Suna sinistru, dar si mai rau suna datele stiintifice publicate ulterior.

UNDE SE DUCE IODUL?
Statisticile efectuate pe o medie de zece ani inainte de iodarea populatiei prin sare si media de trei ani dupa iodare arata niste rezultate ingrijoratoare: numarul de cazuri de cancer tiroidian s-a dublat, hipertiroidia a crescut de 5,4 ori, iar hipotiroidia a crescut de 2,3 ori. Ironia este ca numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l amelioreze, s-a marit! Rezultate asemanatoare au aparut si atunci cand in alte tari s-au facut experimente cu sare iodata. Un departament al Universitatii din Atena arata ca, in urma consumului de sare iodata de catre locuitorii din 12 orase din Anglia, Spania si Zair, a crescut alarmant numarul de cazuri de hipotiroidii si de gusa multinodulara. In Salta, un oras din Argentina, administrarea de sare iodata a fost intrerupta ca urmare a cresterii numarului de cazuri de cancer tiroidian papilar. Cum sa scapam de sentimentul ca informatiile se bat cap in cap? Carentele de iod duc, intr-adevar, la problemele despre care se vorbeste, numai ca sunt foarte putine persoane care se afla in acest caz in Romania. La noi in tara, peste 99% din populatie este normala din punct de vedere tiroidian, asa ca iodul din sare nu face altceva decat sa dea nastere la excese. In plus, motivul principal pentru care guvernantii isi justifica hotararea este ca astfel vor fi eradicate problemele de hipotiroidie (cele pe care le au mai putin de un procent din populatie!). Insa deficitul de iod este doar una din cele 18 cauze ale hipotiroidiei! De ce trebuie toata lumea sa puna in mancare sare cu iod?
150 DE MICROGRAME PE ZI ESTE DOZA DE IOD RECOMANDATA UNUI ADULT

CARNEA SI MURATURILE SUNT AFECTATE
Asociatia Romana a carnii a protestat impotriva masurii guvernamentale, pe motiv ca iodul din sare prejudiciaza calitatea produselor. Una dintre probleme consta in accidentele care apar in procesul tehnologic din cauza radioactivitatii extreme a iodului. Din punct de vedere bacteriologic, reactiile chimice provoaca modificari in culoarea si mirosul carnii – fapt care ii face de multe ori pe consumatori sa prefere produsele din import. Sunt mai scumpe si – culmea! – au pe eticheta mentiunea: Non-iodized salt! (sare neiodata – n.r.). Cat despre muraturi, toata lumea stie ca iodul le inmoaie si le strica. In alte tari, alaturi de sarea iodata de pe rafturile magazinelor, exista si sare neiodata, asa ca oricine poate sa si-o aleaga pe cea de care are nevoie. La noi, ciudata hotarare guvernamentala ne-a lasat totusi o portita de scapare: gasim sare marina si sare grunjoasa doar in farmacii si in magazinele care vand produse naturale.

ALTE PROBLEME SARATE
Sarea pe care o consumam mai are si alte inconveniente in afara de iodul excesiv. Sarea fina este tratata cu E 535, un cod care ascunde denumirea periculoasa de ferocianura de sodiu. O sare a unei cianuri de fier? Suna to xic, si este. Singurul avantaj este ca impiedica intarirea sarii si se spune ca in cantitati mici nu e daunatoare. Pe termen lung, provoaca tulburari hepatice, nervoase si ale tubului digestiv, precum si risc de alergii. De asemenea, sarea fina nu contine mai deloc magneziu, un mineral necesar sanatatii sistemului cardiovascular.
DE 5,4 ORI A CRESCUT NUMARUL CAZURILOR DE HIPERTIROIDIE IN TREI ANI DE IODARE FORTATA A POPULATIEI

Aneta Voinea

iodarea universala a sarii duce la…

cresterea ratei cancerelor tiroidiene.
cresterea volumului glandei tiroide care favorizeaza aparitia gusei.
afectarea vederii prin toxicitate directa asupra retinei.

*******

(fragmente din interviul cu  Prof. dr. Pavel Chirila )

Cati romani au stricta nevoie de acest iod din sare si pentru ce?

Datele statistice oficiale ale Ministerului Sanatatii arata ca la momentul emiterii Hotararii de Guvern care obliga la iodarea universala existau in Romania 8.43 de cazuri de hipotiroidie declarate de medicii de familie, iar media pe ultimii 10 ani, facuta intr-un studiu pe 1992-2001, arata 4117 cazuri.

*******

Dupa 4 ani de functionare a nefastei H.G. 568/2002 numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numarul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387, declara profesorul Chirila Prof.

Guvernul iodeaza obligatoriu 20 de milioane de oameni, insa nevoie de iod au cel mult 8543 persoane.

Concret, ce ni se poate intampla noua, celorlalti 20 de milioane de romani, in urma folosirii banale a sarii, dar iodate?

Cateva date esentiale de fiziopatologia tiroidei arata ce se intampla daca administrezi iod in exces: iodul administrat in doze mari blocheaza reactiile de organificare si cuplare. Acest efect poarta numele de Wolf-Chaikoff. Apoi, administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie (mixedem produs de iod). Si tiroida fetala este foarte sensibila; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. Unii agenti, altfel slab gusogeni – cum sunt sulfonamidele si antipirina – sunt mai puternici cand sunt administrati impreuna cu iodul. Mai mult, atat in gusa endemica netoxica, cat si in cea sporadica, administrarea iodului poate determina dezvoltarea tireotoxicozei (iodbasedow), o complicatie asociata cu autonomia functionala din aceasta afectiune. Un studiu francez facut pe 36.308 subiecti nu a constatat o corelatie intre frecventa gusei si iodul urinar, ceea ce sustine interventia si a altor factori gusogeni in afara carentei de iod. Toate acestea sunt explicate si de Harrison, in Principiile Medicinii Interne, lucrarea pe care am pomenit-o inainte, care mai spune: “de cele mai multe ori cauza gusei simple (netoxice) este necunoscuta”. In unele cazuri cauzele hipotiroidiei sunt cunoscute: deficit de iod; ingestia unor agenti gusogeni; defect in biosinteza hormonala. Dar astazi este tot mai mult demonstrat rolul agravant al alimentatiei deficitare in proteine ca factor etiopatogenic al hipotiroidiei.

Prof. dr. Pavel Chirila este medic primar boli interne, preda bioetica si are si supraspecializare in fitoterapie si homeopatie. A fost medic la Policlinica “Gh. Marinescu” din Bucuresti, la Clinica Medicala a Spitalului de Urgenta din Bucuresti, medic cercetator principal gradul I la Institutul de Medicina Interna “N. Gh. Lupu” al Academiei de Stiinte Medicale din Bucuresti, medic cercetator principal gradul I la Centrul de Medicina Sociala “Christiana” Bucuresti. Este medic naturist, un practician al medicinei crestine si autor al mai multor lucrari de specialitate. In cartea “Spitalul crestin”, la care este coautor, dr. Pavel Chirila contureaza imaginea unei institutii care are in centru, ca o inima, biserica. Pe langa Centrul Medical Naturalia a reusit sa ridice, cu sprijinul Comisiei Europene si al unor fundatii caritabile, singurul asezamant de tratare a bolnavilor de cancer si leucemie in faza terminala, Centrul de Ingrijiri Paliative “Sfanta Irina” (foto de la inaugurare)

(n.r. – sarea grunjoasa nu contine iod, la fel si cea care se vinde la magazinele tip Plafar)

sursa> http://forum.romedic.ro

100 de grame cateva sute de microgramme, mai ales daca este vorba de salam si produse finite.
Folosirea de sare iodata in mancare aduce 70-100 ug.
microgramm la 100g
Ou 25
Unt 132
Iaurt 40-50
Lapte – pana la 70 (1)
Praf de zer 2040 !
Smantana 288
Lapte praf 960
Paine 50-200
Mezeluri foarte mult
Carne foarte mult
Sursa:

http://www.buergerwelle.de/pdf/vortrag_zwangsjodierung.htm
http://www.jodkrank.de/Jodierung/jodierung.html

Iodul este prezent in mai toate fructele si legumele, si nu numai in produse marine. Iodarea
sarii este absolut inutila si exclusiv daunatoare.

sursa informatiei

http://forum.romedic.ro

Posted in: complicatii