Diabetul, la fel de nociv pentru plamani ca fumatul

Capacitatea pulmonara a unui bolnav de diabet se poate diminua la fel de mult precum cea a unui fumator, au constatat recent cercetatorii olandezi, in urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de diabetici.

Desi functia respiratorie se deterioreaza in mod firesc pe masura ce inaintam in varsta, ritmul este mult mai accelerat in cazul celor care sufera de aceasta boala.

Cel de tip 2 este mai periculos

Potrivit specialistilor, nivelurile ridicate ale glicemiei cresc riscul de fibroza a tesutului pulmonar si favorizeaza ingrasarea in zona pieptului si a abdomenului, ceea ce limiteaza capacitatea respiratorie la fel ca in cazul unei persoane care fumeaza. Diabetul de tip 2 afecteaza intr-o masura mai mare functia pulmonara decat diabetul de tip 1, au mai constatat oamenii de stiinta.

De asemenea, riscul de probleme respiratorii este mai mare la bolnavii care nu reusesc sa controleze eficient diabetul si prezinta oscilatii mari ale glicemiei. Deteriorarea capacitatii pulmonare atrage dupa sine complicatii precum pneumonia, insuficienta cardiaca, precum si probleme vasculare.

Aceasa stire a fost preluata de pe Adevarul.

http://www.newz.ro

Particularităţile clinico-evolutive ale pneumoniilor la bolnavii cu diabet zaharat

A fost realizat un studiu pe un lot de 121 de bolnavi cu pneumonie comunitară. În funcţie de prezenţa sau lipsa diabetului zaharat pacienţii au fost divizaţi în două grupe: 1 – 81 de bolnavi cu PC pe fond de DZ, 2 – 40 de pacienţi cu PC fără fundal diabetic. Au fost cercetate particularităţile clinico-evolutive ale PC la diabetici în comparaţie cu non-diabeticii, particularităţile pneumoniei în dependenţă de tipul DZ (tip 1 şi 2) asociat.

Astfel, se constată, că diabeticii mai des fac bronhopneumonie cu evoluţie trenantă, deseori severă cu tendinţă de afectare bilaterală a pulmonilor. Clinic PC la bolnavii cu DZ se manifestă prin subfebrilitate (65,4%), tuse seacă (38,3%) spre deosebire de non-diabetici, sindrom de induraţie pulmonară mai puţin tipic sau atipic (54,3%), tahipnee şi tahicardie; paraclinic – anemie la 1/3 din diabetici, leucocitoză la 37,0% cu deviere spre stînga în 70,4% cazuri, limfopenie la 43,2% din bolnavi, VSH crescut – la 69,1% din persoanele diabetice cu PC. Conform studiului nostru, pneumonia survine la diabeticii cu durata medie a diabetului de 7,9±0,8 ani, cu prezenţa microangiopatiei diabetice şi pe fond de DZ decompensat. Totuşi, valorile mari ale glicemiei ar fi un factor de sinestătător în favorizarea pneumoniei, indiferent de prezenţa microangiopatiei, deoarece la 22,2% din bolnavii cu pneumonie DZ a fost primar depistat. De menţionat, că pacienţii cu DZ tip 1 sunt într-o stare mai gravă decît cei cu tip 2, pe contul prezenţei la primii a cetoacidozei în 65,0% cazuri.

Evoluţia în dinamică a datelor clinico-paraclinice la diabeticii cu pneumonie este mai îndelungată decît la non-diabetici.

Particularităţile etiologice ale PC la bolnavii cu DZ sunt creşterea incidenţei florei gram-negative şi a Staphylococcus aureus la aceşti pacienţi, spre deosebire de cei fără diabet. Dar, totodată, nu-şi pierde rolul Streptococcus pneumonie, care ocupă locurile de frunte atît la diabetici, cît şi la non-diabetici.

O verigă importantă în tratamentul bolnavilor cu asocierea pneumoniei şi diabetului zaharat este corecţia glicemiei şi compensarea diabetului.

În final, se poate de menţionat, că asocierea pneumoniei comunitare şi a diabetului zaharat duce la agravarea reciprocă şi evoluţia mai gravă a acestor patologii, iar tratamentul necesită a fi complex atît antipneumonic, cît şi hipoglicemiant.

http://www.cnaa.md/thesis/8392/

Diabetes Damage Similar to Lung Impairment Found in Smokers

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s