Delicatul echilibru acid-baza de la nivelul corpului

Delicatul echilibru acid-baza de la nivelul corpului

Toate mecanismele de echilibrare ale corpului, inclusiv respiratia, circulatia, digestia, productia de hormoni, lucreaza pentru a stabiliza delicatul echilibru acid-baza de la nivelul corpului. Corpul nostru nu poate tolera dezechilibre acide  pe termen lung. In fazele timpurii ale dezechilibrului, simptomele pot fi usoare, incluzand eruptii pe piele, dureri de cap, alergii, raceala si gripa, si probleme cu sinusurile. Pe masura ce lucrurile scapa de sub control, apar probleme mai serioase. Organele slabite si sistemele corpului incep sa cedeze, rezultand disfunctii ale tiroidei, suprarenalelor, ficatului si asa mai departe. Daca pH-ul tesutului deviaza prea mult pe scara acida, nivelurile de oxigen scad si metabolismul celular poate incetini pana la a se opri. Cu alte cuvinte, celulele pot muri.

Deci, o scadere a pH-ului nu poate fi permisa. Pentru a o preveni, cand este pus fata in fata cu o avalansa de aciditate, sangele incepe sa extraga minerale alcaline din tesuturi pentru a compensa. Exista o familie de minerale potrivite pentru a neutraliza sau detoxifia acizii puternici. Din aceasta familie avem sodiul, potasiul, calciul, magneziul. Cand aceste minerale reactioneaza cu acizii, ele creeaza substante mai putin periculoase, care sunt apoi eliminate din corp.

Asadar, un corp sanatos detine suficiente rezerve din aceste minerale alcaline, pentru a face fata unor cereri de urgenta. Dar daca exista rezerve insuficiente in dieta pentru aceste rezerve, ele sunt recrutate din alte parti, pot fi extrase din oase, ca sursa de calciu, sau din muschi, ca sursa de magneziu – locuri in care evident, avem nevoie de ele. Aceasta poate conduce cu usurinta la deficiente, si la multele si variatele simptome care insotesc aceste deficiente.

Totusi asta este doar varful de aisberg. Daca aceasta cantitate de acizi devine prea mare pentru ca sangele sa o poata echilibra, acizii in exces sunt depozitati in tesuturi pentru a fi pastrati. Apoi, sistemul limfatic, imunitar, trebuie sa neutralizeze si el ce poate, si sa elimine ce poate din el. Din pacate, aceasta eliminare a acizilor din tesuturi inseamna o eliminare a lor inapoi in sange, creand un cerc vicios care scoate din ce in ce mai multe minerale necesare din functiile lor naturale, cauzand stres suplimentar pentru ficat si rinichi. Mai mult, daca sistemul limfatic este suprasolicitat sau daca vasele limfatice nu functioneaza corect (datorita lipsei de exercitiu si miscare), acizii se vor aduna din ce in ce mai mult in tesuturi.

Acest dezechilibru in pH-ul sangvin conduce la iritatii si inflamatie si pune bazele bolii. Bolile acute sau recurente rezulta fie din incercarea corpului de a mobiliza resursele minerale pentru a preveni caderea celulara, fie din incercari de urgenta pentru a detoxifia corpul. De exemplu, corpul poate sa arunce in afara acizi prin piele, producand simptome precum eczema, acnee, dureri de cap, crampe musculare, febra musculara, umflaturi, iritatii, inflamatii, dureri de toate tipurile. Simptomele cronice apar atunci cand toate posibilitatile de a neutraliza si elimina acizii sunt epuizate.

Cand resturile acide se aduna in corp si intra in fluxul sangvin, sistemul circulator va incerca sa le elimine in forma lichida prin plamani si rinichi. Daca deseurile sunt prea multe, ele sunt depozitate in diferite organe, inclusiv inima, pancreasul, ficatul si colonul, fie sunt depozitate in tesuturile grase, inclusiv sanii, soldurile, coapsele si abdomenul, si chiar si creierul.

Acest proces ce tine de distrugerea corpului ca urmare a formarii si depozitarii deseurilor acide poate fi de asemenea numit “proces de imbatranire“.

http://www.evenimentul.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s