Regula 500 si regula 1800


Regula 500

Regula 500 ajuta la determinarea raţiei insulina – hidrati de carbon, mod simplu si la indemina pentru a determina cate grame de carbohidrati acoperă o unitate de Humalog. Ştiind acest lucru, cunoscind si cantitatea de HC ce urmează a fi consumata puteţi afla nr. de unităţi necesar a fi administrate. In acest fel aveţi mai multa flexibilitate in ceea ce priveşte tipul si cantitatea de hrana.

Pentru a funcţiona cum trebuie, in aplicarea acestei reguli este necesara cunoaşterea dozei zilnice totale de insulina(DZT). In acest calcul intra ambele tipuri de insulina, atit cea cu acţiune rapida cit si cea cu acţiune lenta.

In cazul in care folosiţi citeva extra unităţi de insulina pentru a corecta valorile glicemiei si acestea vor trebui adăugate.

Regula 500:

Doza zilnica totala de insulina împărţita la 500 = numărul de grame de HC acoperit de o unitate de Humalog sau Novolog.

Pentru insuline care nu sunt analogi de insulina umana, cum ar fi Regular, DZT se împarte la 450.

In cazul in care doza zilnica totala are valoare 50 de exemplu (26 unităţi Humalog, 24 Humulin N) atunci:

500/50 = 10 grame Hc ; pentru fiecare 10 gr HC este necesar sa administraţi 1 unitate de Humulin.

Atenţie: Regula 500 functioneaza cum trebuie atunci cind nu administraţi insulina in plus fata de necesarul stabilit de medic pentru a corecta nivelul glicemiei (cind DZT are valoare fixa) si cind insulina cu acţiune lenta reprezintă 50% pina la 60% din DZT. N plus, este numai pentru diabeticii de tip I.

Regula 500

Doza zilnica totala Cantitatea de HC

ce acoperita de 1 unitate de Humalog

20                         25 grame

25                         20 grame

30                         17 grame

35                         14 grame

40                         13 grame

50                         10 grame

60                         8 grame

La cei cu diabet de tip II de obicei insulina se mai produce . Acest lucru face imposibila cunoaşterea dozei exacte de  insulina (administrata + produsa) si dozele pot fi sub- sau supraestimate.

Totodată, aceasta regula nu funcţionează la cei care nu fac injectări multiple pe zi, dar folosesc Humalog numai dimineaţa si seara si asta pentru ca o parte din insulina cu acţiune prelungita acoperă o cantitate, mai mica sau mai mare, din hidratii de carbon. Cu ajutorul si sub supravegherea medicului, stabiliţi intai doza exacta de insulina cu acţiune lenta pentru controlul glicemiei atunci cind nu mincati nimic. Abia dupa aceea se poate folosi acest tabel.

Regula 1800 (pentru determinarea factorului de corecţie)

Cind nivelul glicemiei atinge valori mari, o doza de corecţie este necesara. Pentru stabilirea acestei doze se determina mai intai facorul de corecţie.

Regula 1800 arata cit de mult va scădea glicemia dupa administrarea unei unităţi de Humalog sau Novolog.(pentru celelalte tipuri de insulina, cum ar fi Regular se foloseşte regula 1500).

In funcţie de raspunul Dvs. la insulina, numerele pot varia intre 1600 si 2200. Numărul 1800 ar trebui sa funcţioneze cind doza zilnica totala este stabilita corect si cind insulina lenta reprezintă 50% din totalul administrat

Un număr mai mic de 1800 se foloseşte atunci cind insulina lenta reprezintă sub 50% si un număr mai mare in caz invers, cind insulina lenta depăşeşte 50%

Regula 1800:

*        Estimează cu cit scade glicemia, in mg/dl la administrarea uei unităţi de Humalog sau Novolog

*        1800 / DZT = mg/dl per unitate de Humalog

Exemplu: Doza zilnica totata = 50 unităţi

1800 / 50 = 36 de mg/dl la administrarea unei singure unităţi de Humalog

Regula 1800

*        O doza de corecţie va ajuta sa atingeţi valoarea stabilita in aproximativ 5 ore. In general, scăderea este stabila in apropierea orelor de masa(dmineata, prinz, seara). Daca factorul de corecţie variază trebuie sa ajustaţi dozele de insulina cu acţiune prelungita

*        Anumiţi factori (valori extrem de mari, cetoacidoza,infectii, activitate redusa) pot afecta factorul de corecţie.

*        Scăderea in greutatesau activitatea fizica pot scădea necesarul zilnic de insulina si astfel modifica factorul de corecţie.

*        Daca nivelul glicemiei nu scade dupa aplicarea acestei reguli si acest lucru se intimpla destul de des, este posibil sa aveţi nevoie de DZT mai mare si un factor de corecţie mai mic.

*        Grija foarte mare in administrarea de extra insulina in apropierea orei de culcare.In acest caz de preferat este sa scadeti factorul de corecţie la jumătate

Regula dozei de insulina „nefolosita”

Atunci cind folosiţi pompe de insulina sau va injectaţi frecvent aventi un mare avantaj; o doza poate fi administrata ca de obicei pentru masa principala si inca una atunci cind apare si un desert neprevăzut.

Insa atunci cind dozele incep sa se suprapună apare o problema: cita insulina mai acţionează de la recentele administrari? Humalog-ul sau Novologul continua sa actioneza 4-5 ore Trebuie sa aşteptaţi pina trece acest timp pentru a administra o noua doza? Nu.

Determinarea cantităţii de insulina care inca mai acţionează este importanta mai ales seara. Cind au fost administrate citeva doze de insulina cu acţiune rapida, nivelul glicemiei trebuie interpretata tinind cont de cita insulina a rămas sa acţioneze in organism.

O glicemie normala ca valoare poate fi periculoasa in acest caz daca exista o cantitate mare de insulina reziduala; in cazul in care glicemia are un nivel ridicat nu este nevoie sa administraţi o alta doza daca mai exista destula insulina in organism.

Insulina „nefolosita” reprezintă insulina care inca acţionează. Ajuta la stabilirea necesarului de insulina sau HC la un anumit moment.

NU presupuneţi ca aveţi nevoie de mai multa insulina doar pentru ca nivelul glicemiei este mare. Trebuie întotdeauna sa determinaţi cita insulina a rămas sa „lucreze” de la ultima administrare. Atunci cind glicemia este normala si nu toata doza de insulina si-a făcut efectul ar trebui sa consumaţi HC pentru a evita o hipoglicemie. 20% din doza administrata este folosita cu trecerea fiecărei ore, astfel:

Nota:

*        Grija mare la administrarea de extra insulina înainte de culcare.

*        încercaţi sa nu administraţi doze de corecţie mai des de doua ore, doar in cazul in care aveţi un motiv întemeiat. Este nevoie de cel puţin doua ore de la ultima doza pentru a obţine un rezultat corect.

*        Determinaţi totdeauna cita insulina mai acţionează atunci cindtestati glicemia. Ceea ce pare a fi o glicemie mare la doua ore dupa masa se poate rezolva cu insulina existenta (motivul poate fi altul, indexul glicemic necorespunzator cu tipul si ora insulinei administrate.

*        Aceasta regula funcţionează corect numai daca metoda de tratament include injectări multiple pe zi si daca doza zilnica totala a fost corect stabilita.

Published by

at

Pentru antreprenorii competitivi, care vor să facă mai mult pentru performanța afacerii lor, AsistAVA oferă soluții și servicii de suport ce cresc eficiența business-ului.