La 6 ani, viata ei depinde de mirosul unei cateluse

Are trei ani si este un labrador-golden retriver de exceptie. Catalusa Shirley stie cu precizie cand fetita stapanilor ei, bolnava de diabet, are nevoie de insulina. Asa se face ca nu este doar un prieten devotat, ci si sansa la viata a Rebbecai Farrar.

Ca orice copil, Rebecca Farrar adora cainele familiei. Insa, nu numai pentru ca este foarte prietenos si afectuos, ci si pentru ca are nevoie vitala de mirosul lui.

Shirley este unul dintre asa-numitii caini “hypo-alert” si are capacitatea de a simti imediat momentul in care nivelul zaharului din sangele Rebeccai scade ingrijorator.

Cam de patru ori pe saptamana, Rebecca este salvata de potentialele atacuri de diabet.

Explicatia stiintifica este aceea ca Shirley poate detecta o schimbare in mirosul natural al Rebeccai ori de cate ori nivelul glicemiei scade sau creste alarmant. Cand simte pericolul, ea ii linge mainile ca sa ii dea de veste ca trebuie sa actioneze imediat.

Shirley poarta chiar si un instrument special de masurare a nivelului zaharului din sange, pentru a preveni o eventuala situatie dramatica, precum coma diabetica.

Mai mult decat atat, catelusa s-a atasat atat de mult de fetita, incat nu se dezlipeste de ea nici atunci cand doarme. Sta langa Rebecca si ii simte fiecare miscare.

Shirley este unul dintre cei opt caini din Marea Britanie care au abilitatea unica de a “adulmeca” atacurile provocate de hipoglicemie. Astfel de atacuri pot provoca bolnavilor coma sau pot fi chiar fatale daca simptomele care le preced nu sunt depistate urgent.

Rebecca, din Harpole, Norhamptonshire, Marea Britanie, a fost diagnosticata cu diabet de tip 1, acum doi ani si organismul ei nu poate resimti de la sine schimbarile nivelului de zahar din sange. Astfel, mirosul deosebit al lui Shirley ii salveaza practic viata.

Iar ajutorul catelusei este cu atat mai important, cu cat viata micutei Rebecca, de numai sase ani, este o permanenta lupta. De patru ori pe zi, este nevoita sa faca injectii cu insulina si sa-si testeze de sapte ori nivelul glicemiei, pentru a evita o criza ce i-ar putea fi fatala.

Inainte de aparitia lui Shirley in viata Rebeccai, fetita trebuia sa-si testeze in permanenta nivelul glicemiei si era dusa la spital de patru ori pe saptamana. Atata vreme cat labradorul este langa ea, Rebecca este insa in afara oricarui pericol si nu mai trebuie sa suporte chinul drumurilor la spital.

http://stirileprotv.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s