Categoriile excluse de la coplată

Coplata ar trebui să mai dea o gură de oxigen sistemului sanitar, aflat la un pas de colaps. Cel puţin asta speră autorităţile. Totuşi, există şi categorii care vor fi excluse de la coplată.

Sistemul de coplată îi exclude pe bolnavii de diabet, cancer, tuberculoză şi pe femeile care nasc.

Pentru categoriile scutite, coplata va fi achitată de la bugetul de stat.

Cu toate acestea, reprezentanţii pacienţilor se declară împotriva coplăţii. Ei spun că introducerea acestei măsuri va duce la scăderea accesului bolnavilor la serviciile medicale.

“Nu suntem de acord cu această măsură. Introducerea unei coplăţi pe un sistem de educaţie pentru sănătate precar nu va face decât să creeze victime, pentru că oamenii nu vor înţelege, vor evita medicul pentru că ştiu că au de plată şi nu au bani“, a declarat preşedintele Asociaţiei Pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Dacă pentru pacienţi această coplată ar însemna o barieră în plus, autorităţile spun că, în acest fel, serviciile medicale vor fi mult mai accesibile. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că o persoană va plăti 600 de lei pe an, fără să mai achite altă sumă când se prezintă la medic.

“La data la care cetăţeanul şi-a achitat cei 600 de ron în decursul anului, nu va mai plăti nici o contribuţie şi nu va mai utiliza nici un fel de astfel de tichet. Nu se va plăti nici un fel de consultaţie în sistemul de urgenţă prespitalicească sau spitalicească”, afirmă secretarul de stat Ministerul Sănătăţii, dr. Cristian Irimie.

http://www.realitatea.ne

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s