Costuri suplimentare pentru copiii cu diabet zaharat

 • Necesarul lunar de bandelete, fără de care tratamentul nu este eficient, poate ajunge la 100 de euro

  Copiii diagnosticaţi cu diabet zaharat din Timiş, dacă nu cheltuiesc bani din bugetul familiei, riscă, la maturitate, apariţia unor complicaţii. Aceasta din cauză că, deşi tratamentul lor este gratuit, unele produse nu se găsesc în farmaciile care lucrează cu Casa de Asigurări Sociale de Sănătate şi, astfel, eliberează reţete pe programul naţional.

  Bandeletele (testere pentru analiza de sânge folosite la aparatul pentru măsurat glicemia – n.r.) sunt greu de găsit în farmaciile timişene (care nu şi-au primit de la Casa de Sănătate nici în prezent banii pentru produsele eliberate în toamna trecută), iar pacienţii le au înscrise pe reţetă alături de insulină, astfel că ambele produse prescrise trebuie eliberate de la aceeaşi unitate. Chiar dacă au noroc, numărul bandeletelor prescrise nu ajung. Costurile sunt mari, 50 de bandelete – care ajung pentru o săptămână – sunt la preţuri cuprinse între 70 şi 100 de lei.

  “Statul în cadrul programului naţional acordă bandelete gratuit pentru controlul glicemiei, dar nu sunt suficiente. La copii prescriem, o dată, cu insulina, şi două cutii de bandelete, respectiv 100 de bucăţi, pe lună. Ar fi bine să aibă măcar trei-patru pe zi, dar nu au atâta pentru că nu găsesc în farmacii. Un pacient cu diabet mănâncă de cinci-şase ori pe zi, iar automonitorizarea glicemiei trebuie făcută înainte de fiecare masă şi înainte de fiecare injecţie de insulină. Insulina este un medicament formidabil dar dacă este incorect administrată poate fi periculoasă sau insuficient de eficientă asupra glicemiei. Ideal ar fi să aibă şapte-opt bandelete pe zi, dacă sunt semne de hipoglicemie. Este foarte importantă măsurarea glicemiei, pentru că dacă acesta are mare se creşte doza de insulină, în caz contrar valoarea acesteia nu scade, există riscul de hipoglicemie de severitate diversă – de la forma uşoara cu tremurături şi senzaţie de foame până la comă, care e periculoasă”, ne-a declarat prof. dr. Viorel Şerban, medic-şef al Centrului Judeţean de Diabet Timiş.

  Ministerul Sănătăţii nu facilitează formarea pediatrilor diabetologi
  La sfârşitul anului trecut, în Registrul naţional de diabet figurau 78 de copii timişeni. “Aproape 100 la sută din copiii şi tinerii cu vârste de până la 30 de ani au diabet zaharat de tip 1, respectiv insulino-dependent. Numărul pacienţilor este în creştere, la nivel naţional, în 2002 fiind înregistraţi 293 de copii sub 18 ani, iar în 2008, 359. În anul 2009, figurau 309 copii cu diabet. În judeţul nostru sunt mai mulţi copii bolnavi decât în alte judeţe din ţară, pentru că avem o populaţie mai mare”, a precizat prof. dr. Viorel Şerban.

  Numărul tot mai mare al copiilor bolnavi nu are cui să se adreseze, la nivel naţional existând foarte puţini pediatrii diabetologi. “În judeţul Timiş, în Timişoara, sunt trei pediatrii diabetologi  – unul la Clinica de Pediatrie <<Bega>> şi doi la Spitalul <<Louis Ţurcanu>>, iar la Centrul <<Cristian Şerban>> din Buziaş trei. Sunt însă judeţe care n-au nici un pediatru diabetolog, deşi sunt zeci de medici care doresc să obţină atestatul. Competenţa de diabetolog a dispărut din nomenclator, iar acum ar trebui să se obţină un atestat. Am făcut tot ceea ce era necesar pentru organizarea cursurilor, însă nu reuşesc la Ministerul Sănătăţii ca pediatrii să poată obţine atestatul. Copiii cu diabet ar trebui trataţi de pediatri diabetologi şi nu de specialişti care se adresează adulţilor. Copilul nu este un adult în miniatură, ci e un organism cu foarte multre particularităţi pe care medicii de adulţi nu le ştiu aşa bine ca pediatrii. Copiii cu diabet zaharat dacă nu sunt trataţi bine vor face complicaţii când ajung adulţi”, a precizat prof. dr. Viorel Şerban.

  Copiii cu diabet, în atenţia specialiştilor străini
  Problemele tinerilor cu diabet zaharat din România vor ajunge în atenţia medicilor străini prezenţi, de vineri până duminică, la Centrul Medical Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Adolescenţi “Cristian Şerban” din Buziaş cu ocazia celui de-al 15-lea simpozion de specialitate. La Buziaş sunt internaţi anual 1.500 de tineri care vin la singurul centrul medical de specialitate din ţară pentru evaluare şi optimizarea tratamentului.

 • ·  Autor: Nicolae Laietiu

http://www.renasterea.ro/stiri-banat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s