Oxidul nitric şi presiunea sângelui

Posted on May 13, 2010

0


Oxidul nitric şi presiunea sângelui

Ce este oxidul nitric şi cum poate contribui la scăderea tensiunii arteriale? Sucurile din legumele cu frunze mari şi întunecate la culoare (cum sunt frunzele sfeclei roşii) produc oxid nitric. Aceste legume sunt bogate în nitraţi, iar nitraţii ajută la creşterea cantităţii de oxid nitric din organism. Când consumăm suc de sfeclă roşie, nitraţii sunt transformaţi în nitriţi şi, la nivelul stomacului, nitriţii se transformă în oxid nitric. sfecla rosie
De ce este important oxidul nitric?
Oxidul nitric intră în sistemul circulator al sângelui sub formă de nitriţi, care scad tensiunea arterială în mai puţin de 3 ore, prin relaxarea vaselor de sânge*. Un articol ştiinţific intitulat „Reducerea tensiunii arteriale, proprietăţile vasoprotective şi anti-trombocite ale alimentaţiei pe bază de nitraţi prin intermediul bioconversiei în nitriţi”, a fost publicat în ediţia Hypertension din 4 februarie 2008*. În acest articol se explică faptul că, dacă vasele de sânge nu se pot dilata sau nu se pot contracta pentru a face faţă oscilaţiilor fluxului sanguin, oxidul nitric poate fi de un real ajutor. Iar dacă aveţi sîngele îngroşat, care se coagulează uşor, sucul de sfeclă roşie, în special, are proprietăţi anticoagulante.

Beţi suc de sfeclă roşie pentru a vă reduce tensiunea arterială
În articolul mai sus menţionat s-a făcut referire la faptul că, prin consumul zilnic a două ceşti de suc de sfeclă ne putem proteja împotriva disfuncţiilor endoteliale – atunci când vasele de sânge au probleme în a se dilata sau a se contracta normal. În studiul de specialitate publicat în Hypertension s-a explicat că 2 ceşti de sfeclă roşie poate reduce tensiunea arterială cu 10 puncte, iar acest lucru poate dura până la 24 de ore, ceea ce este un rezultat mult mai eficient decât îl au multe dintre medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală.*
Alte beneficii ale sucului de sfeclă roşie
Sucul de sfeclă roşie Biotta este cel mai popular suc Biotta. Este 100% ecologic, obţinut din rădăcini de sfeclă roşie cultivate ecologic şi disponibil în sticle reciclabile de 0,5l.
Sucul de sfeclă roşie este bogat în minerale şi vitamine, contribuie la menţinerea funcţiilor celulare şi creşte rezistenţa organismului la boli. Studiile au arătat că sucul de sfeclă roşie ajută la întărirea sistemului imunitar.
Un studiu recent publicat  de către Universitatea Exeter a concluzionat, de asemenea, că prin consumul a două pahare de suc de sfeclă roşie pe zi, rezistenţa organismului creşte cu până la 16%.** Multe alte surse indică faptul că sucul de sfeclă roşie poate funcţiona ca tratament în caz de slăbiciune sexuală, pietre la rinichi sau probleme cu vezica biliară, rinichii, ficatul şi prostata***. Sucul de sfeclă roşie conţine clor natural, un mineral care acţionează reglând digestia prin controlul asupra contracţiei ritmice a abdomenului,*** şi calciu, care este esenţial în păstrarea oaselor sănătoase.****

Notă: Sucurile Biotta nu au drept scop diagnosticarea, tratarea sau prevenirea unei afecţiuni. Noi nu suntem de profesie medici şi nici nu suntem în măsură să vă furnizăm sfaturi medicale. Vă recomandăm să vă consultaţi medicul pentru un regim dietetic specific nevoilor dumneavoastră.

*http://www.examiner.com/x-7160-Sacramento-Nutrition-Examiner~y2009m8d27-Which-vegetables–juices-produce-enough-nitric-oxide-to-lower-high-blood-pressure

**http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8186947.stm
***http://www.home-remedies-for-you.com/articles/Beet-juice-and-benefit-of-beet.html
****http://www.anti-aging-nutrition-and-fitness.com/beet-juice.html