Vitamina B afecteaza functiile renale ale diabeticilor

Posted on May 7, 2010

0


(Miercuri, 5 mai 2010)

Pacientii diagnosticati cu nefropatie diabetica, o afectiune renala cauzata de diabet, care au primit doze mari de vitamina B, au suferit o deteriorare rapida a functiilor renale, potrivit unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA). De asemenea, in randul diabeticilor a fost inregistrat si un procent mai mare de infarcte si atacuri cerebrale comparativ cu pacientii care au primit un placebo. Nefropatia diabetica afecteaza capilarele sangvine din interiorul rinichilor, care au un rol vital in filtrarea sangelui. In ciuda unor terapii eficiente in ceea ce priveste controlarea bolii, aproximativ 40% din circa 21 de milioane de americani suferind de diabet se imbolnavesc de nefropatie diabetica.

Mai multe studii au demonstrat o asociere neta intre concentratiile ridicate de homocisteina, un aminoacid sulfurat, si riscul de nefropatie diabetica, de retinopatie (leziuni ale retinei) si de maladii vasculare precum infarct miocardic si atacuri cerebrale.
Concentratii ridicate de vitamina B – vitamina B6, B12 si B9 – au fost asociate cu o reducere a concentratiei de homocisteina.

Medicii de la Institutul Robarts din Ontario au realizat un studiu pe 238 de pacienti, suferind de diabet 1 (infantil) si 2 (adult), pentru a determina daca un tratament cu vitamina B permite incetinirea evolutiei nefropatiei diabetice si daca impiedica producerea accidentelor vasculare. Acest test clinic a fost realizat in cinci centre medicale universitare din Canada, in perioada mai 2001 – iulie 2007. O parte dintre voluntari a primit un singur comprimat pe zi, continand 2,5 miligrame de vitamina B9, 25 de miligrame de vitamina B6 si 1 miligram de vitamina B12, iar al doilea grup a primit un placebo. Dupa o perioada de monitorizare medie de 31,9 luni, cercetatorii au constatat ca grupul tratat cu vitamina B prezenta o scadere a ratei de filtrare renala, functiile renale ale pacientilor din acest grup fiind mai putin eficiente comparativ cu cele ale pacientilor tratati cu placebo.

http://www.ziarulprahova.ro

Advertisements