Imunoglobulinele M (IgM) au valoare predictivă pentru complicaţiile diabetului

Un studiu suedez publicat în revista BMC Medicine arată că imunoglobulinele de tip M sunt un factor de predicţie fidel pentru complicaţiile cardiovasculare la pacienţii cu diabet zaharat tip I care au nefropatie diabetică.

Studiul a inclus 139 subiecţi care au fost urmăriţi din 1984 până în 2007. Cei cu niveluri urinare crescute de IgM la începutul studiului au avut o probabilitate de 3 ori mai mare de a suferi deces prin complicaţii cardiovasculare sau de a dezvolta boală renală terminală.

„Din cunoştinţele noastre, acesta este primul studiu care a avut ca scop investigarea corelaţiei dintre nivelurile urinare de IgM şi progresia nefropatiei la pacienţii cu diabet zaharat tip 1. Concluzia studiului nostru este că cei cu o excreţie urinară crescută de IgM au avut o rată mai mare a mortalităţii de cauză cardiovasculară şi o rată mai mare de progresie spre boală renală terminală. Această asociere este independentă de gradul de albuminurie” (Dr. Omran Bakoush, Universitatea Lund).

Datele furnizate de acest studiu ar putea constitui baza unei noi abordări a populaţiei diabetice. În timp ce măsurarea albuminuriei este folosită de rutină pentru evaluarea pacientului diabetic, excreţia urinară crescută de IgM ar putea identifica o categorie de pacienţi cu risc înalt de complicaţii cardiovasculare şi renale. Dacă nivelurile urinare crescute de IgM reflectă un grad avansat de boală aterosclerotică, ar fi justificată derularea unor studii clinice pentru a vedea dacă modificarea factorilor aterosclerotici scade mortalitatea şi incidenţa insuficienţei renale la pacienţii diabetici cu sau fără imunoglobulinM-urie.

http://blog.mymed.ro

Advertisements

One thought on “Imunoglobulinele M (IgM) au valoare predictivă pentru complicaţiile diabetului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s