Delfinii, cheia vindecării diabetului zaharat la om

dolphins

Cercetători americani de la National Marine Association din San Diego au descoperit că prietenoasele manifere marine prezintă anumite particularități de glicoreglare, ceea ce le permite să controleze diabetul zaharat ca printr-un buton on/off.

La delfini, glicoreglarea este controlată inteligent în funcție de aportul exogen de glucoză: în perioadele în care nu au cu ce să se hrănească, devin rezistenți la insulină astfel că glucoza nu mai este captată în periferie, ci menținută în patul vascular astfel încât creierul lor să fie în permamență alimentat cu energie (creierul folosește ca sursă de energie doar glucoza, nu și lipidele). În perioadele în care există hrană, rezistența la insulină dispare și controlul glicemic revine la normal. Astfel, delfinii dezvoltă o formă de diabet insulinorezistent în perioadele când nu se alimentează, diabet care este reversibil atunci când încep să se hrănească. Aceste manifere își induc diabetul ca o formă de apărare pentru menținerea funcționalității sistemului nervos central și scapă de el atunci când nu mai este necesar. Cercetătorii consideră că și omul avea această capacitate cu mii de ani în urmă, însă a pierdut această particularitate de glicoreglare în evoluția speciei.

Oamenii de știință au precizat că nu vor folosi delfini vii pentru experimente medicale, însă vor folosi ADN-ul din testele de sânge de rutină efectuate delfinilor din captivitate. Această nouă descoperire ar putea reprezenta punctul de plecare pentru un tratament curativ al diabetului zaharat.

http://blog.mymed.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s