Nivelul insulinei, afectat de lipsa de somn

O singura noapte de nesomn poate distruge capacitatea corpului de a folosi insulina pentru a procesa zaharul din sange, dupa cum se arata intr-un studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) si citat de Reuters.

Cercetatorii de la Leiden University Medical Center, din Olanda, arata ca nu este nicio coincidenta ca durata de somn pe timpul noptii s-a micsorat in ultimii zece ani, in timp ce “rezistenta la insulina” a crescut in randul adultilor.

“Descoperirile noastre arata ca o durata mica de somn poate avea efecte negative asupra metabolismului”, a declarat Esther Donga, care a condus studiul.

Diabetul de tip 2 apare in momentul in care organismul nu poate sa foloseasca insulina in mod corect si astfel nivelul zaharului din sange creste, lucru ce poate afecta ochii, rinichii, nervii si inima.

Diabetul este de cele mai multe ori legat de lipsa exercitiilor fizice si de dieta inadecvata – circa 180 milioane de persoane din intreaga lume au diabet.

Studii anterioare au aratat ca nivelul insulinei poate fi periclitat de lipsa de somn in mai multe nopti la rand, insa niciun studiu nu s-a axat asupra efectelor unei singure nopti nedormite.

Cercetatorii olandezi au tinut sub observatie noua persoane sanatoase, carora le-au cerut sa doarma o data opt ore pe noapte si o data patru ore. Astfel, s-a descoperit ca este suficienta o singura noapte de somn putin pentru ca sensibilitatea la insulina sa se reduca cu 19 pana la 25%.

Anul trecut a fost publicat un studiu american in care se arata ca persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte au cu 4,5 mai multe sanse ca nivelul zaharului din sange sa fie anormal. Expertii sunt de parere ca adultii au nevoie de sapte-noua ore de somn pe noapte.

http://www.intactnews.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s