Sarea iodata si diabetul zaharat

În România nu se poate pune în vânzare decât sare iodată

http://www.europafm.ro/&files/04-februarie-2010-pavel-chirila-despre-sarea-iodata.mp3

Sarea iodata si diabetul zaharat

Iodul: Este important pentru buna funcţionare a glandei tiroide şi pentru creşterea, dezvoltarea şi funcţionarea normală a sistemului nervos. Un efect advers asupra organismului poate fi indus atât de deficitul de iod cât şi, în unele cazuri, de surplusul de iod sau de un aport brusc, ridicat în organism. Se ştie în general că deficitul de iod – aportul insuficient de iod în organism – poate duce la mărirea tiroidei, la schimbări în structura tiroidei şi/sau apariţia hipotiroidismului (diminuarea producţiei de hormoni tiroidieni). Deficitul de iod şi cantităţile reduse de hormoni tiroidieni într-un organism aflat în dezvoltare se pot reflecta în dezvoltarea psihomotorie a individului. Aportul zilnic optim de iod este de 150-300 micrograme. Un comprimat de Calibrum® babyplan conţine aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată, restul dozei fiind obţinută din alimente sau băuturi. Dacă aveţi probleme de imunitate (ex. alergii, boli imunitare de tipul diabetului zaharat de tip I, colagenoze, miastenie gravă), un aport excesiv de iod poate induce producerea de anticorpi împotriva tiroidei. Prin urmare, nu combinaţi acest produs cu alte medicamente sau suplimente alimentare care conţin iod. În cazul în care aveţi nevoie de informaţii suplimentare sau aveţi neclaritaţi, cereţi sfatul medicului.

Sarea Iodata. Buna sau rea?

In urma cu un an si jumatate, Guvernul Romaniei a emis o ordonanta care cerea in mod expres ca sarea din comert sa fie iodata. De ce?
Se spunea ca in acest fel vor fi combatute afectiunile tiroidiene produse de deficientele de iod.

Urmarea: in scurta vreme, rafturile din magazine au fost invadate numai de sare iodata.
Reactiile nu au intarziat. Cercetatori si medici familiarizati cu aceasta problema nu s-au multumit cu versiunea oficiala a efectelor benefice ale acestei operatiuni, facand studii minutioase in acest sens.
Iata ce au aflat: consumul sporit de iod sintetic adaugat in alimente creste incidenta unor afectiuni tiroidiene autoimune, favorizeaza supradezvoltarea si chiar aparitia unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide.

Consumul de iod produce alergie si mareste intoleranta la substantele care contin acest element (de exemplu, cele folosite in radiologie).
In Tasmania, tara care a “beneficiat” de iodarea obligatorie a sarii si a altor alimente, s-a remarcat faptul ca rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori.

O alta varietate a acestui condiment, sarea fina, prezenta adesea pe mesele noastre, ascunde un lucru pe care putini dintre noi il stiu: este tratata cu E 535, adica…ferocianura de sodiu, un fel de Rosia Montana in avanpremiera, o substanta despre a carei toxicitate nu mai este necesar sa vorbim.

Si inca un lucru: sarea fina nu contine aproape deloc magneziu (spre deosebire de sarea gema), un mineral esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

Unii cardiologi sustin chiar ca anumite maladii ale inimii si sistemului vascular s-ar datora in mare masura acestei “sari fine”, saracita de acest mineral esential.

Nota: In magazinele naturiste putem gasi atat sare gema neiodata, cat si sare marina care nu a fost supusa la acest tratament. Consumati si utilizati numai aceste tipuri naturale de sare.

www.zentiva.ro

http://www.alinablaga.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s