In diabet, consumul de peste previne insuficienta renala

Posted on April 26, 2010

0


In diabet, consumul de peste previne insuficienta renala

Consumul regulat de peste contribuie la prevenirea instalarii insuficientei renale la persoanele care sufera de diabet, potrivit unui studiu efectuat la scara larga in Marea Britanie, publicat in American Journal of Kidney Diseases consultat de Mediafax.

Desi persoanelor care sufera de diabet li se recomanda limitarea cantitatii de proteine pentru a preveni deteriorarea rinichilor, un studiu recent a scos la iveala faptul ca nu cantitatea, ci calitatea proteinelor este importanta.

Un consum de peste ar putea imbunatati starea de sanatate a bolnavilor de diabet, dovezile epidemiologice erau insuficiente.

Din acest motiv, profesorul Amanda I. Adler, de la Medical Research Council Epidemiology Unit din Cambridge, si colegii sai au efectuat un studiu asupra a 22.000 de subiecti.

In randul celor 517 subiecti care sufereau de diabet, prevalenta albuminei (proteine) in urina (macroalbuminurie) – un indicator al maladiilor renale – e fost de 8,3%.

Potrivit rezultatelor chestionarelor pe care le-au completat subiectii, care aveau in vedere dieta alimentara a acestora, prevalenta albuminuriei in randul diabeticilor care consumau peste mai putin de o data pe saptamana era de 18%, fata de 4% in randul celor care consumau acest aliment de cel putin doua ori pe saptamana.

Dupa ce au luat in considerare datele clinice, sociale, demografice, de stil de viata si alimentatie, consumul de peste a ramas un factor semnificativ in ceea ce priveste prevenirea macroalbuminuriei in randul diabeticilor.

Cercetatorii cred ca nutrientii unici din compozitia pestelui previn deteriorarea rinichilor printr-un control mai bun al zaharurilor din sange si prin profilul imbunatatit al lipidelor.

Sursa de minerale si proteine

Pestele contine fosfor si ajuta la activitatea creierului. Asta o stie toata lumea. Dar acestui aliment i se adauga in fiecare zi noi virtuti curative, pe baza cercetarilor recente. Celebru mai ales ca aliment principal in alimentatia dietetica, pestele e bogat in iod, fluor, cupru, zinc, vitamine B si vitamine liposolubile A si D, 18% proteine, fiind recomandat oricui, indiferent de virsta. Spre deosebire de carnea oricarui alt animal, pestele contine mai putin colesterol, e mai usor asimilat de organism. Greu se digera doar pestele uscat. Cu toate ca e un aliment al sanatatii, carnea de peste nu e la fel de gustoasa ca cea de porc, motiv pentru care nobilii din Egiptul antic o considerau buna doar pentru sclavi. Cui nu-i place mirosul de peste, poate scapa de el punind pestele intr-un vas cu apa sarata, sau cu un pic de otet. Medicina moderna arata ca pestele nu este nici pe departe carnea saracului, ci mai degraba a omului educat. Acest adevar l-au descoperit si stramosii nostri, mari amatori de pescuit care savurau pestele si traiau sanatosi pina la virste inaintate.

Protejeaza inima

Una dintre principalele calitati ale carnii de peste este continutul redus de grasimi saturate, fiind foarte bogata in acizi grasi polinesaturati de tip omega-3. Studii ample au demonstrat ca un consum regulat de peste confera un anumit grad de protectie cardiovasculara. Boala aterosclerotica (ingustarea vaselor de singe prin depunerea de grasime) avanseaza mai incet, hipertensiunea arteriala apare mai rar, aritmiile cardiace (tulburari ale ritmului cardiac) scad ca frecventa, iar riscul de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale este si el diminuat. De asemenea, o serie de boli ce implica o activare excesiva a sistemului imunitar, pot raspunde pozitiv la o dieta bogata in peste: psoriazis, poliartrita reumatoida, astmul bronsic.

Peste bun, peste rau

In alimentatia dietetica se utilizeaza, de regula, pestele slab si cel moderat gras, cu toate ca in anumite diete se accepta si pestele gras si bogat in proteine (scrumbie de mare, somon, somon siberian, sardea). Se recomanda si pestele viu si cel congelat. Un peste bun este acela care are ochii proeminenti, corneea transparenta, branhiile de culoare rosu-deschis, mucusul transparent, scuama lucioasa, tesut muscular dur, alb-cenusiu, carnea luindu-se cu greu de pe os. Trebuie evitati pestii cu branhiile brune, cenusii-rosiatice, cu miros neplacut. Mai trebuie stiut ca nu orice peste e bun pentru sanatate. Cel oceanic acumuleaza cantitati insemnate de mercur, intr-o forma toxica pentru om: metil mercur. Acesta este o achizitie recenta, provenita din poluarea oceanului. De aceea, stramosilor nu le era daunator, in schimb, omul modern care consuma peste oceanic in cantitati mari e expus riscului scaderii capacitatilor intelectuale. Sistemul nervos al fatului e serios afectat, la fel si cel al copiilor mai mici de 6 ani si al persoanelor cu insuficienta renala.

http://www.romanialibera.ro/