Nivelul normal al glicemiei nu este suficient pentru a mentine calitatea vascularizatiei

Disfunctia endoteliala in diabet corectata prin niveluri glicemice optime si vitamina C
11 Iunie 2009 16:44

Persoanele cu diabet, la care controlul glicemic este prost, au un risc mult mai mare decat ceilalti pacienti sa dezvolte afectiuni cardiovasculare severe, polineuropatie diabetica, retinopatie, etc. La baza acestor complicatii sta alterarea structurilor vasculare la nivelul arteriolelor si capilarelor (ingrosarea membranei bazale – nefropatie diabetica, scaderea capacitatii de perfuzie a vaselor ce iriga tracturile nervoase periferice – polineuropatie, arteriopatie periferica obliteranta). Ansamblul de procese ce duc la aparitia acestor afectiuni este cunoscut la ora actuala sub denumirea de disfunctie endoteliala, interesand endoteliul vascular ce se comporta atipic si permite intrarea AGE (produsi de glicozilare avansata) cum ar fi lipide glicozilate, proteine glicozilate, alte lipide, ce determina proliferarea celuelor muscularei si formarea de celuele spumoase sub intima, afectand grav functionalitatea vasului respectiv.

Un studiu al specialistilor de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Warwick, Anglia, Centrul de Excelenta pentru Boli Cardiovasculare din Napoli si departamentul de Biologie Celulara al Universitatii din Oklahoma, a urmarit efectele normalizarii glucozei plasmatice si a terapieie antioxidante asupra unor pacienti diabetici care aveau un istoric de hiperglicemie cu durata variabila.

In studiu au fost inclusi 10 indivizi sanatosi si trei subgrupuri de pacienti cu diabet de tip 1, cu urmatoarele criterii: 1) o luna de la diagnostic, 2) pacienti cu o vechime de 4.5 – 5.2 ani cu niveluri ale HbA1c ≤ 7%, 3) pacienti cu o vechime de 4,8 – 5,4 ani si cu valori HbA1c > 7%.

Fiecare dintre subiecti a participat la 3 experimente astfel:

·                *  24 de ore de tratament insulinic cu normalizarea glicemiei si adaugarea de Vitamina C   (antioxidant) in ultimele 12 ore.

·               *  24 de ore de Vit. C cu introducerera tratamentului insulinic in ultimele 12 ore.

·                 *    Tratament cu insulina si Vit. C pentru 24 de ore.

Ulterior, s-a masurat functia endoteliala prin vasodilatatie mediata de flux la nivelul arterei brahiale cat si nivelurile de nitrotirozina (marker de stress oxidativ). In primle doua grupuri (normal si 1 luna de la diagnostic) valorile investigate au fost normale. In cel de-al treilea subgrup, nici normalizarea glicemiei nici vitamina C adminstrate singular nu au putut normaliza disfunctia endoteliala sau reduce stresul oxidativ. Combinate, cele doua au reusit restabilirea functiei endoteliale normale si scaderea nivelurilor de nitrotirozina.

Concluziile acestui studiu sunt ca nivelul normal al glicemiei nu este suficient pentru a mentine calitatea vascularizatiei. O terapie aditionala pe baza de antioxidanti va duce la rezultate mult mai bune, scazand riscul de dezvoltare al complicatiilor.

http://www.paginamedicala.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s