Molecula importanta in fiziologia celulelor pancreatice

Molecula importanta in fiziologia celulelor pancreatice
14 Iulie 2009 16:50

O proteina din pancreas implicata in dezvoltarea organului, a fost identificata si ca un modulator important al dezvoltarii celulelor in sistemul endocrin imatur. Aceste celuele pe care actioneaza proteina duc la formarea insulelor pancreasului endocrin.

Publicat in numarul din iulie al Jurnalului de Investigatie Clinica, studiul Prof. Dr. Doris Stoffers, Facultatea de Medicina a Universitatii Pennsylvania si Dr. Jennifer Oliver-Krasinski, evidentiaza Pdx1 – factor de transcriptie pentru dezvoltarea pancreatica si maturarea celuelelor β, ca un viitor posibil agent de determinare a functiei de activare a celuelelor secretoare de insulina.

La soareci, pierderea unei singure copii a proteinei Pdx1 conduce la diabet, in timp ce pierderea a doua copii duce la agenezie de pancreas, rezultand ca avem de-a face cu un element esential in embriogeneza organismelor mamifere.

Dezvoltarea celulara a precursorilor celulelor endocrine este controlata de un factor de transcriptie ADN denumit neurogenina 3 (Ngn3). La randul sau, Ngn3 este controlata de alte 4 proteine reglatoare: Sox9, Foxa2, Hnf6 si Hnf1b. Pdx1 se leaga direct de Ngn3 pentru a determina expresia genica la aceste proteine.

Capatul C terminal – cu un rol inca neelucidat in dezvoltarea celuelor β – sufera mutatii in anumite boli.

Soarecii knock-out pentru pentru C terminal au prezentat o reducere importanta a proteinei Pdx1. Cand ambele copii ale Pdx1 au fost lipsite de capatul C terminal, pancreasul s-a format, dar soarecii au dezvoltat rapid diabet. La analiza histochimica, soarecii erau deficitari la toate populatiile celulare endocrine. Astfel, s-a putut observa ca defectul se manifesta la o celula primordiala in embriogeneza, transmitandu-se clonelor rezultate prin diviziune, mai ales la celuele progenitoare endocrine care exprima haplotipul Ngn3.

Pdx1 controleaza exprimarea Ngn3 prin legarea cu captul sau C terminal la proteina Hnf6, avand un mecanism similar de legare si la Hnf1b si Foxa2.

Mecanismul descoperit de cei 2 medici ar putea intr-o zi sa reconstituie procesul de dezvoltare al celulelor β, permitand cultivarea acestora in laborator in eventualitatea unui autotransplant.

Categorii: Cercetare

http://www.paginamedicala.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s