Infectarea cu paraziti ar putea revolutiona tratamentul in astma si diabet

Cercetatorii testeaza daca viemii ce paraziteaza intestinul au puterea de a stimula sistemul imunitar al pacientilor, pregatindu-l sa lupte impotriva bolilor.

De-a lungul timpului, s-a incercat exterminarea mai multor clase de paraziti, pentru a spori igienizinarea si implicit sanatatea publica din mai multe tari.

Acum cercetarile scot la lumina ca tocmai aceste programe din parazitologie au condus la nivel mondial la cresterea ratei de bolnavi de astma si diabet zaharat, semnaleaza Jurnalul Britanic Telegraph.

Astfel, teste clinice se fac pentru a se vedea daca in cazul pacientilor cu astma, infectarea cu paraziti ar produce efecte. Aceasta infectare se produce prin introducerea la nivel cutanat a viermilor, viermi care apoi sunt lasati sa isi urmeze traseul in organism. Se studiaza daca acest procedeu diminueaza simptomatologia asociata astmei.

Aceasta testare a mai fost incercata in randul pacientilor cu scleroza multipla, pacienti care dupa ce au fost injectati cu paraziti au prezentat o progresie a bolii incetinita.

Daca studiul va evidentia ca ceea ce specialistii au preconizat va fi si demonstrat clinic, atunci s-ar ajunge la o revolutionare a industriei farmaceutice, urmand exemplificarile pe care parazitii le dau asupra modului in care acestia reusesc sa creasca imunitatea organismului.

Specialistii au plecat in studiul pe care il efectueaza de la premisa: corpul uman este atat de obisnuit de milioane de ani cu parazitii, incat sistemul imunitar stie cum sa ii gestioneze, fara ca acestia sa produca dezastre in organism.

Cresterea ratelor la nivel mondial a bolilor respiratorii sau de nutritie s-ar putea datora absentei parazitilor din organism, practic sistemul imunitar uman fiind in dezechilibru din aceasta cauza, este de parere expertul in imunologie Dr. Bradley de la Universitatea din Nottingham. Acelasi specialist este de parere ca viermii ar putea ajunge intr-o varianta sau alta in companiile farmaceutice si apoi pe prescriptii medicale.

Aceasta ipoteza are la baza o teorei cunoscua inca din anii 1980- ‘Ipoteza igienei’.

Cercetarile clinice efectuate pe soareci au aratat pana acum ca infectiile parazitare au capacitatea de a inhiba debutul bolilor.

Daca aceasta teorie a specialistilor in imunologie, parazitologie si cercetare medicala se va aplica la scara larga, ar putea influenta atat bolile respiratorii cat si cele legate de nutritie, cu posibiliatea de a se extinde si catre alte patologii.

Cristina Zgheran

http://www.paginamedicala.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s