Pancreasul artificial

Pancreasul artificial – video


Pancreasul artificial calculează şi pompează în corp necesarul de insulină

Diabeticii de tip 1, mulţi dintre ei copii, trebuie să-şi controleze în permanenţă nivelul de insulină din organism, iar dacă nu fac un calcul corect, se pot îmbolnăvi grav. Unii pot chiar să moară. Problema va dispărea odată cu pancreasul artificial, de fapt un dispozitiv electronic ataşat de corp şi cuplat la un computer.

“Cred că pancreasul artificial va reprezenta un progres revoluţionar în tratarea diabetului de tip 1”, spune doctorul W. Clarke, specialist în diabetologie.

Întregul sistem, aflat în prezent în faza de testare, poate măsura doza şi necesarul de insulină din corp pe baza nivelului de glucoză şi al altor câteva substanţe din organism.

“Legătura cea mai importantă dintre cele două este un model matematic menit să dicteze pompei de insulină cum să schimbe dozele”, a explicat doctorul W. Clarke.

Dispozitivul funcţionează pe baza unei ecuaţii foarte sofisticată, care diferă de la pacient la pacient, dar care se face pe baza aceluiaşi algoritm şi care este introdusă într-un calculator. Acesta este cuplat la aşa-numitul “pancreas artificial”. La fiecare 15 minute, dispozitivul trimite date în computer, acesta calculează doza de insulină, iar miniseringa ataşată dispozitivului o administrează. Iar asta, inclusiv în timpul somnului!

Deşi testele sunt abia la început, medicii spun că au toate motivele să fie optimişti.

http://www.realitatea.net

(17 iulie 2009)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s