Câinii pot detecta scăderea nivelului de zahăr din sânge la diabetici

Câinii pot deveni salvatorii persoanelor cu diabet, fiind capabili să detecteze scăderea nivelului de zahăr din sânge şi să îşi anunţe stăpânii.

În Marea Britanie, câinele – cel mai bun prieten al omului -, care a dovedit deja că este capabil să detecteze tumorile canceroase, drogurile ilegale sau substanţele explozive, poate fi antrenat într-un centru special pentru a-şi ajuta stăpânul diabetic.

Rolul câinilor în domeniul îngrijirii pacienţilor cu diabet urmează recentelor descoperiri potrivit cărora nasul hiper-sensibil al unui câine poate detecta micile schimbări care au loc atunci când o persoană este pe cale de a suferi un atac hipoglicemic.

Un sondaj efectuat în luna decembrie de cercetătorii de le Universitatea Queen’s din Belfast a arătat că animalele de companie, în cazul a  65% dintre persoanele cu diabet insulino-dependent care au suferit un episod hipoglicemic, au reacţionat prin scâncit, lătrat, lins sau alte metode de avertizare.

La centrul de cercetare Cancer and Bio-Detection Dogs din Aylesbury, sudul Angliei, antrenorii de câini pun în practică această descoperire, lucrând cu animalele pentru a le ascuţi simţurile înnăscute. Centrul are în prezent 17 câini de salvare, în diferite stagii de pregătire, care vor fi încerdinţaţi unor stăpâni diabetici, majoritatea dintre ei copii. “Câinii au fost antrenaţi să detecteze anumite mirosuri”, a declarat Claire Guest, director al centrului.

Centrul a fost lansat în urmă cu cinci ani de chirurgul ortoped John Hunt care a vrut să cerceteze dacă sunt adevărate poveştile conform cărora unele persoane au fost averizate în mod repetat de câini asupra unor probleme cu diferite părţi ale corpului care au fost descoperite mai târziu ca fiind afectate de cancer.

Câinii au fost introduşi în domeniul îngrijirii diabetului după ce un bolnav, Paul Jackson, a povestit echipei de la centru despre câinele său Tinker care îl avertizează atunci când nivelul de zahăr din sânge îi scade prea mult şi este în pericol de a leşina. Tinker a fost antrenat apoi la centrul Aylesbury şi este un câine calificat “Diabet Hypo-Alert”. În prezent, centrul continuă munca de perfecţionare a abilităţilor înnăscute ale câinilor pentru a detecta semne de cancer.

Deşi Claire Guest este de părere că ar fi bine să existe în cabinetul fiecărui medic câte un câine pentru a “mirosi” bolile, recunoaşte că în final acest lucru nu este practic şi speră, în schimb, că cercetarea sa va duce la inventarea unui nas electronic care va “mima” nasul unui câine.

www.realitatea.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s