Bolile tratate prin transplant cu celule hematopoietice

Bolile tratate prin transplant cu celule hematopoietice
E-mail

Maduva osoasa hematoformatoare este afectată de o serie de boli specifice ale sistemului hematoformator, maligne sau nonmaligne dar şi de procedurile medicale agresive, cum ar fi chimio/radioterapia pentru cancere cu localizari diverse. Transplantul de celule stem  hematoformatoare (celule creatoare de sange) are ca scop înlocuirea  celulelor bolnave cu celule sănătoase. Initial, principalele surse de celule stem erau reprezentate de maduva osoasa hematogena sau de celulele stem hematoformatoare, recoltate din sangele periferic dupa administrarea unor factori de crestere. Deoarece din punct de vedere statistic, aproximativ 70 % din pacientii care necesitau efectuarea unui transplant, nu gaseau in timp util un donator compatibil in cadrul familiei sau in registrele publice, s-a cautat o alta sursa, alternativa, de celule stem. Aceasta trebuia sa intruneasca cel putin 2 cerinte : sa fie  disponibila  in timp scurt si mai ales,  sa fie usor de obtinut, astfel incat  sa poata  beneficia de tratament un numar cat  mai mare de pacienti.
In urma cercetarilor medicale  s-a identificat sangele placentar recoltat la nastere, ca fiind o sursa alternativa, valoroasa de celule stem. Acesta ar fi  disponibil spre utilizare intr-un interval de timp scurt, atat de catre copilasul la a carui nastere s-a recoltat, cat si de  rudele de gradul I ale acestuia, in acest ultim caz , conditionat de existenta compatibilitatii imunologice. Prin urmare, transplantul de celule stem se clasifica in transplant autolog si transplant alogen. In prima situatie  beneficiarul grefei este copilasul la a carui nastere s-a recoltat sangele placentar. In cea de-a doua situatie, beneficiarul grefei este o alta persoana (cel mai frecvent ruda de gradul I) compatibila imunologic. In ambele situatii, realizarea transplantului de celule stem poate permite revenirea pacientului la o viata normala, lipsită de boală.

Indicatii de utilizare a celulelor stem
In momentul de fata , exista indicatii standard de utilizare a celulelor stem, in peste 70 de boli. Marea majoritate a acestora sunt boli hematologice (boli de sange) maligne, cu forme  evolutive severe, care nu raspund favorabil la tratamentele uzuale chimioradioterapice, sau nonmaligne, dar severe (deficite imunologice congenitale sau dobandite). La acestea se adauga si categoria bolilor metabolice congenitale, boli care au de obicei morbiditate ridicata si un prognostic rezervat .  In cazul bolilor hematologice si a bolilor metabolice congenitale, transplantul de celule stem hematopoietice reprezinta o alternativa terapeutica  curativa, chiar salvatoare de vieti. Dintre aceste boli, in practica medicala curenta  cel mai frecvent intalnite sunt leucemiile acute (reprezinta cam 10% din cancere, fiind principala cauza de deces sub 35 ani) leucemiile cronice, limfoamele, sindroamele mielodisplazice si gamopatiile .
In lista  afectiunilor incadrate in tratamentul standard, se face distinctie intre posibilitatea  de efectuare a unui transplant autolog  sau a unui transplant alogen.
In cazul in care boala are determinism genetic (este determinata de o alterare a informatiei genetice) rol curativ, “vindecator” poate avea doar transplantul alogen  (transplantul de la o alta persoana sanatoasa, compatibila imunologic), care sa aduca informatie genetica “sanatoasa’(ex. deficitele imunologice congenitale sau bolile metabolice congenitale). Se cunosc un numar mare de astfel de afectiuni (vezi tabelul) , dar acestea au o incidenta (frecventa) foarte mica in populatie. Insa, in cazul in care boala nu are un astfel de determinism genetic, rol curativ poate avea atat transplantul autolog cat si transplantul alogen . Transplantul de celule stem poate avea si doar rol adjuvant (complementar) la tratamentul  de fond al unor forme de tumori maligne solide. In aceste cazuri, disponibilitatea unei grefe stocate si  posibilitatea  efectuarii  transplantului de celule stem,  permite o reevaluare terapeutica a pacientului. Astfel este posibila aplicarea unui tratament antitumoral mult mai agresiv, fata de cel obisnuit (cu doze mai mari de chimio/radioterapie), avand ca scop reducerea la minim,  a posibilitatilor de metastazare tumorala  sau a recidivelor tumorale. Acest tratament este insotit de efecte toxice hematologice (distrugerea celulelor din maduva osoasa) de aceea , va fi urmat de administrarea grefei de sange placentar. Se asigura astfel repopularea celulara a maduvei osoase, pornindu-se de la celulele stem transplantate.

Compania noastra nu va poate garanta accesul la una sau alta din procedurile mentionate. Toate deciziile medicale apartin  strict de institutiile abilitate sa  ofere astfel de tratamente. In schimb, va putem oferi  accesul  la materialul biologic (celulele stem hematopoietice) care , la nevoie, pot constitui  baza acestor proceduri.

Printre tratamentele in stadiul experimental se inscriu si anumite boli autoimune.

Tratamente in stadiu experimental

Boli autoimune Poliartrita juvenila
Poliartrita reumatoida
Boala Crohn
Lupus eritematos systemic
Dermatomiozita juvenila
Sclerodermia
Diabet zaharat de tip I

sursa: http://www.cordcenter.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s