Banii Sanatatii ajung doar pana in vara!

Banii Sanatatii ajung doar pana in vara!
Scris de Mirela Radulescu

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a afirmat ca banii alocati de la buget s-ar putea termina in vara, iar sistemul sanitar ar putea intra in colaps.”Avem un buget de 3,6% din PIB, asemanator anului 2009, 4,2 miliarde de lei. Pentru a acoperi ceea ce ar trebui sa fie in sanatatea romaneasca, ar trebui sa avem mult mai mult, inca vreo jumatate de miliard”, a spus Cseke Attila. Potrivit ministrului, banii de la buget ar putea ajunge doar pana in vara, iar pentru a doua parte a anului ar putea fi nevoie de alte resurse financiare.

“Anul acesta va trebui sa facem intr-adevar nişte lucruri care nu s-au facut de ani de zile: va trebui sa taiem şi sa mai eliminam din scurgerile de resurse financiare, pentru ca, evident, se scurg bani importanti din sistemul sanitar”, a declarat ministrul Sanatatii care a adaugat ca este necesara, de asemenea, “o eficientizare a folosirii banului public şi, desigur, vor trebui gasite şi alte resurse financiare pentru a doua parte a anului”.

“S-a taraganat foarte mult in ultimii ani aceasta reforma despre care tot se vorbeşte”, a mai spus Cseke Attila.Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a cerut in luna ianuarie reanalizarea repartitiilor bugetare pe diferite sectoare şi alocarea unui procent de 7-8% din PIB Ministerului Sanatatii, considerand ca bugetul prevazut pentru 2010 este prea mic pentru a asigura functionarea sistemului sanitar. “Alocarea a 3,6% din PIB plaseaza Romania pe ultimul loc in cadrul statelor membre UE in ceea ce priveşte finantarea sistemului de sanatate.

Aceasta in conditiile in care rapoartele interne şi externe atrag atentia asupra necesitatii unei infuzii masive de capital in acest sistem. Mai mult, datorita faptului ca ultimul trimestru al anului 2009 a fost finantat prin credite de angajament din bugetul anului 2010, in realitate finantarea sistemului este cu o suma echivalenta a 2,3 – 2,6% din PIB, ceea ce va face ca aceasta suma sa acopere cheltuielile minime pana la 1 iulie 2010”, se arata intr-un comunicat al CMR.

http://www.pharma-business.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s