Dr. Faustman si reversibilitatea diabetului tip 1

In anul 2003, Dr. Faustman a tratat şoarecii cu diabet cu o combinaţie de medicamente pentru a distruge celulele T defecte, care au provocat distrugerea celulelor beta. Celulele lor beta s-au reînmultit si au început să produca in mod natural insulina.

In anul 2008 a inceput faza I pentru a testa aceasta tehnica la om. Echipa dr. Faustman cauta sa vada in ce masura vaccinul BCG poate sa reduca numarul celulelor T defecte. Pentru ca vaccinul BCG nu este brevetat si poate fi utilizat de oricine, companiile farmaceutice nu vor finanta aceste studii.

Dr. Denise Faustman spune intr-un interviu ca diabetul tip 1 este o boala imuna, iar diabetul tip 2 este mai mult o boala a creierului si a muschilor. Despre diabetul tip 1 continua sa ne explice cateva lucruri interesante despre aceste celule T. Pe tot timpul vietii cream celule T, foarte multe. O parte din ele sunt asa-zisii baieti rai, pe care nu am reusit sa-i ucidem pe toti din cauza unui defect negativ de selectie si atunci, acei baieti rai care au scapat, ies afara din maduva osoasa si din timus si intra in circulatia periferica.

Dr. Faustman spune ca si persoanele care nu au diabet produc toata ziua celule T rele. „Este ca o linie de asamblare in cazul in care ati facut milioane de masini, si doar o masina buna iese. Cum am produce 1 milion de celule T si doar 1 sau 2% ar trebui sa iasa la periferie. Daca sistemul tau imunitar nu este foarte bun la lucrurile de finete, sistemul poate lasa din greseala acele celule T defecte in circulatia periferica.”

Aflam ca in trecut, pentru vindecarea diabetului se mergea pe conceptul suprimarii intregului sistem imunitar, pentru ca nu s-ar putea gasi semnaturile celulelor rele. De aceea s-a mers pe tratamentul imunosupresor, care actioneaza si asupra celulelor bune si ale celor rele. Acest lucru dand o multime de efecte adverse.

Nu putem sa stopam sistemul imunitar, continua explicatiile dr. Denise Faustman, pentru ca acest lucru ar duce la SIDA, la dezvoltarea unui cancer, sau la alte boli infectioase in prezenta unui sistem imunitar inactivat.

Atunci, echipa de cercetare merge pe ideea identificarii celulelor T rele. Au fost identificate si in plus a aflat ca celulele rele arata diferit de celulele bune la nivel de proteine. Ce inseamna asta? Dr. Faustman ne spune ca o buna ilustrare a acestui concept sunt antibioticele. Motivul pentru care acestea nu ne ucid este pentru ca recunosc proteine diferite si interfereaza cu proteinele din bacterii, dar nu cu proteinele noastre. Deci trebuie intelese diferentele intre proteine pentru a distinge o proteina buna de una rea, sau o celula buna de o celula rea. Procesul de gasire a acestei diferente a luat 18 ani.

S-a cautat o solutie cu medicamentul BCG care este ieftin, este deja aprobat, deci rezultatele ar castiga timp pentru punerea pe piata. Companiile Farma nu finanteaza proiectul pentru ca li se ofera ceva ce este deja pe raft si n-ar avea castiguri spectaculoase. „Noi avem nevoie de un medicament generic care sa reduca aceste celule rautacioase”, spun dr. D. Faustman. Cel mai bun scenariu in care este implicat ca tratament pentru celulele acestea este cel de imunoterapie. Chiar pentru persoane care au deja diabet, vrea sa foloseasca vaccinul BCG, acest medicament generic, incercand sa ucida aceste celule T-rautacioase si apoi sa dea sansa pentru regenerarea celulelor beta.

Studiul BCG

Bacillus Calmette Guerin pentru ca diabetul tip 1 sa fie reversibil.

Faza I este completa.
Faza II – trebuie sa se gaseasca doza posibila si frecventa de administrare a vaccinului BCG.
Acest tratament urmareste inlaturarea doar a celulelor care au cauzat autoimunitatea.

BCG provoaca raspandirea unei proteine naturale din organism numita TNF. La soareci, nivelele ridicate temporar de TNF distrug autoreactivitatea celulelor T lasand celulele beta sa se regenereze si sa produca insulina.

TNF la soareci ridica si o populatie buna de celule T, restaurand sistemul imunitar aproape la normal. Cu alte cuvinte, tratamentul inverseaza diabetul tip 1.

* In laborator, TNF distruge celulele autoreactive in probele de sange uman. TNF nu dauneaza celuleor T sanatoase, cele care lupta impotriva infectiilor, lasand sistemul imunitar intact.

* In prezent, BCG este utilizat in doze mici la vaccinarea impotriva tuberculozei si utilizat in doze mari ca o terapie a cancerului vezicii urinare. Este folosit de peste 80 de ani.

* Rezultatele fazei I de cercetare se vor publica probabil la inceputul anului 2010.

Faza II – va dura 3 ani.

Faza 1

Pasul 1 – Acordul FDA
Pasul 2 – Producerea de BCG
Pasul 3 si 4 – Aprobarea FDA pentru productie

Faza 2

Pasul 5 – Inscrierea unui numar de pacienti. Rezultatele efectului BCG
Pasul 6 – Monitorizarea datelor atat pozitive, cat si negative
Pasul 7 – Stabilirea la scara larga a testelor de sange
– procesarea numarului crescut de probe de sange ale pacientilor
– vor lua 6 luni pana la sosirea primei probe clinice din faza II.
– extragerea celulelor T-autoreactive, care sunt estimate sa scada cu terapia BCG

Cum functioneaza terapia BCG ?

Cum sunt detectate celulele T autoreactive ?
Se identifica cu o tehnologie care foloseste o proteina numita « tetramers »
Acestea pot fi facute sa straluceasca, se leaga de celulele T-rele si apoi sunt detectate cu un dispozitiv numit cytometer « flux » care ne permite a vizualiza si conta particulele stralucitoare.

Cum face BCG sau TNF sa omoare doar celulele T-rele ?

Se bazeaza pe o munca de 20 de ani. Sunt identificate celulel T-rele si se cauta cai de a ucide in mod specific acele celule. Acele subpopulatii ale acelor celule au un defect celular care fac sa moara in prezenta unei concentratii crescute de TNF. Celulele sanatose sunt crutate. Scopul a fost de a gasi un tratament care ar putea interfera cu cai de proteine ale bolii cauyatoare de celule T, dar nu T-celule normale. De a identifica diferentele dintre proteinele celulelor T-rele si celulelor T-normale ale persoanelor cu diabet tip 1.

Tratamentul cu BCG este unul generic, nu este scump pentru producere, care ridica temporar nivelul de TNF in corpul pacientului.
Vaccinarea cu BCG are un rol imunomodulator in diabetul tip 1 si 2. Repetate vaccinari cu BCG sunt mai eficiente in prevenirea diabetului decat o singura data. .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s