Copii cu diabet – jigniţi de profesori şi privaţi de drepturi la Constanţa

Florentina DUMITROV

Părinţii au sărbătorit Ziua Mondială a Diabetului povestind experienţele triste prin care au trecut copiii lor

Părinţii copiilor cu diabet din judeţul Constanţa s-au întrunit, vineri, pentru a celebra Ziua Mondială a Diabetului (cum a fost desemnată ziua de 14 noiembrie) şi un an de la înfiinţarea Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor cu Diabet „Sweet Land”. Motive de sărbătoare au fost suficiente, după cum a consemnat bilanţul asociaţiei, prezentat de preşedintele Liliana Moldoveanu. Copiii bolnavi au primit aparate şi ace gratuite, necesare pentru automonitorizarea glicemiei, cei din Satu Nou, Cuza Vodă şi Valu lui Traian au primit ajutoare în hrană de la primăriile localităţilor respective, micuţii cu o stare materială precară au fost internaţi, pe fondurile asociaţiei, la Centrul de evaluare şi recuperare din Buziaş, iar lista poate continua.

La fel de numeroase sunt însă şi problemele cu care se confruntă micuţii diagnosticaţi cu diabet şi familiile lor, iar întâlnirea a fost un bun prilej pentru părinţi de a discuta pe marginea „barierelor” de care se lovesc în mod constant şi pentru a pune la punct, împreună, un plan de bătaie.

Purtaţi pe drumuri pentru drepturi

Un aspect de care s-au plâns mai multe familii a fost schimbarea încadrării în gradul de handicap de către Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap – ceea ce se traduce prin mai puţine drepturi pentru copii. „Andrei are 11 ani şi este insulino-dependent de doi ani. Am fost la comisie la sfârşitul lunii octombrie şi am constatat, cu surprindere, că i-au schimbat gradul de încadrare, din handicap accentuat în mediu. Dar el face în continuare insulină, a fost internat, anul acesta, de trei ori la Terapie Intensivă”, a arătat bunica unui băieţel bolnav de diabet, iar prin astfel de experienţe au trecut numeroşi părinţi.

Mai mult, rudele copiilor spun că nu găsesc înţelegere şi îndrumare la instituţiile statului. „Nimeni nu ne explică, nu ne îndrumă. Părinţii unui copil cu diabet nu au viaţă, nu se distrează, trăiesc după reguli stricte. Iar în plus, când ajung la o instituţie pentru un document, sunt purtaţi de la un ghişeu la altul”, a mai arătat un părinte.

Fetiţă din Cernavodă, umilită din cauza bolii

Alţi părinţi au acuzat lipsa de înţelegere din partea cadrelor didactice. O mămică din Cernavodă a povestit „calvarul” prin care trece, zi de zi, fetiţa ei, elevă în clasa a VII-a la o şcoală din localitate. „Este tot timpul umilită din cauza bolii ei, de către dirigintă. Este scoasă în faţa clasei, este făcută «tâmpită», «proastă», este acuzată că «trage clasa în jos», pentru că lipseşte de la ore şi are note mici. Lipseşte pentru că alergăm între Constanţa şi Bucureşti pentru tratamente, pentru că i s-a declanşat şi glanda tiroidă. Iar vorbele acestea grele, stresul constant o afectează, are glicemia foarte ridicată. Eu nu spun că este perfectă, dar nu trebuie să fie jignită astfel pentru boala ei”, a spus, lăcrimând, Eugenia Vizoreanu.

Reprezentanţii asociaţiei au decis să trimită adrese către direcţia şcolii şi Inspectoratul Judeţean Şcolar Constanţa, în care să atenţioneze asupra manierei eronate în care se procedează în cazul respectiv, dar şi să ceară sprijin pentru crearea condiţiilor propice pentru supravegherea bolii. „Vom trimite o adresă prin care vom solicita ca elevii bolnavi de diabet să fie lăsaţi să-şi ia glicemia, să li se permită să iasă din ore, să aibă un spaţiu unde să-şi facă injecţiile cu insulină, pentru că, după cum se ştie, cabinetul medical este de multe ori încuiat” – au fost câteva dintre aspectele enumerate de dr. Cristina Mihai, specialist în diabet şi boli de nutriţie în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi membru fondator al asociaţiei.

54 de copii cu diabet în Constanţa

De asemenea, părinţii s-au mai plâns că micuţii nu sunt lăsaţi să participe la orele de educaţie fizică, deşi mişcarea le este indicată. De altfel, Vasilica Trandafir, mama unui tânăr de 18 ani, diagnosticat cu diabet insulino-dependent de la vârsta de 5 ani, a dat exemplul fiului ei care a făcut performanţă în sport, obţinând mai multe medalii. Şi asupra acestui punct se va discuta cu Inspectoratul Şcolar.

În judeţul Constanţa sunt înregistraţi 54 de copii insulino-dependenţi, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani (cel mai mic bolnav de diabet este din Cuza Vodă). În numeroase cazuri, problemele de sănătate dor mai puţin decât reacţia societăţii în faţa bolii, iar fiecare părinte poate povesti cum, la un moment dat, copilul de 9 sau 10 ani, care în mod normal s-ar juca cu păpuşele sau maşinuţe, a luat o mină serioasă şi a întrebat: „Cu ce am greşit ca să merit asta?”.

http://www.cugetliber.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s