Bunatatile de pe masa de Sarbatori!

Posted on December 24, 2009

0


Mihaela Sotropa, medic diabetolog in cadrul Clinicii de Diabet sI Boli de Nutritie a Spitalului “Sf. Spiridon” Iasi:

“Diabetul, ca orice boala cronica nu trebuie uitat nici de sarbatori. Asta inseamna respectarea tratamentului cit si a regimului aimentar. Bineinteles, fiind vorba de sarbatori si de o multime de tentatii care mai de care mai apetisante si diabeticii pot servi din bunatatile de pe masa de Craciun daca respecta anumite reguli.

De exemplu, daca diabeticul doreste sa manince la desert o felie de cozonac preparat cu zaharina, atunci trebuie sa renunte la piiine. Practic, ia gustarea sau masa de prinz fara piiine si are voie sa manince o felie de cozonac. De asemenea, diabeticii trebuie sa fie atenti la mincarea grasa. Incarcarea cu mincare grasa poate face foarte rau: creste glicemia, creaza indigestii, creaza si un dezechilibru al ficatului si al colecistului cu varsaturi sI dureri abdominale. Toate acestea duc la dezechilibrul unui diabetic. De aceea, este indicat sa evite sa manince seara mincaturi grase.

Un diabetic poate consuma una-doua sarmalute si un cirnacior la masa de prinz. Dar, seara ar trebui sa serveasca o salata, un fruct de sezon care sa-i dea senzatia de sarbatoare.

Mincarea grasa este greu digerabila si consumata seara poate duce la o indispozitie digestiva – greturi. varsaturi, dureri abdominale. Nimeni nu isi doreste sa ajunga in noaptea de Craciun la spital.

Alcoolul: bauturi seci, doar un  pahar pe zi, dupa masa

Bineniteles, fiind vorba de sarbatori de la masa festiva nu poate lipsi o bautura. Diabeticii au voie de sarbatori sa consume un pahar de alcool pe zi dar numai dupa ce au mincat. Daca sint trei mese pe zi, se poate consuma respectiva bautura  o singura data, la una dintre cele trei mese, indicata fiind masa de prinz. Pentru diabetici este recomandat in general alcoolul sec – vinul sec sau bauturile rafinate care nu sint dulci – coniac, whiskey, tuica.

Pentru a putea savura desertul, diabeticii trebuie sa renunte la piiine si la garniturile de  cartofi, orez sau paste

Dulciurile reprezinta o alta mare tentatie a sarbatorilor. Prajiturile, torturile sau cozonacul trebuie in primul rind sa fie preaprate cu un inlocuitor de zahar. Iar, asta nu inseamna ca diabeticii pot minca oricite dulciuri doresc. Daca vor sa savureze o prajitura sau o felie de tort ca desert la masa fetiva diabeticii trebuie sa renunte in cadul aceleiasi mese la piiine si la garniturile din cartofi, orez sau paste. De exemplu, masa de prinz un diabetic poate minca:

* o friptura la gratar cu o salata asortata de legume crude sau muraturi (nu foarte multe muraturi daca persoana este hipertensiva). Toate acestea fara piiine, fara garnituri de orez, cartofi sau paste.

* o felie de tort sau o prajitura.

* la sfirsitul mesei un pahar de vin sec sau un paharel de tuica,  whiskey coniac. Fie un pahar de vin, fie un pahar de tarie. Nu amindoua.

* daca dupa masa festiva faceti o plimbare alerta de o ora sau  exercitii la bicicleta medicinala, a doua zi, puteti sa mai participati la o masa festiva.

http://ziaruldeiasi.ro

Tagged: ,
Posted in: dieta