Deficitul de vitaminǎ B1 la pacienţii cu diabet


Pacienţii diabetici sunt probabil mai frecvent afectaţi de un deficit de vitaminǎ B1 decât se credea pânǎ acum. Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa de cercetare condusǎ de Paul Thornalley de la Universitatea din Warwick. Cercetǎtorii din Marea Britanie au prespus cǎ o concentraţie sangvinǎ redusǎ a vitaminei B1 creşte frecvenţa complicaţiilor vasculare.

Thornalley şi echipa sa au investigat probele sanguine şi de urinǎ de la 74 de pacienţi diabetici (26 cu diabet tip 1 şi 48 cu diabet tip 2) şi au comparat rezultatele cu cele gǎsite la un grup de control de 20 persoane sǎnǎtoase. Cu aceastǎ ocazie au stabilit cǎ 76% dintre pacienţii cu diabet tip 1 şi 75% dintre pacienţii cu diabet tip 2 au prezentat un deficit sanguin de vitaminǎ B1.

Acest concept este nou, deoarece până acum se pornea de la premiza că pacienţii cu diabet au valori normale ale tiaminei. Metoda traditionalǎ nu presupunea mǎsurarea directă a vitaminei B1, ci a activităţii în celulele sanguine roşii (hematii) a unei enzime numitǎ transketolazǎ. Aceastǎ enzimǎ foloseşte vitamina B1 ca şi cofactor, iar deficitul de vitaminǎ B1 determinǎ o diminuare a activitǎţii transketolazei. La diabetici acest  mecanism nu apare însă, deoarece activitatea altor 2 proteine (THTR-1 şi RFC-1) este crescutǎ, având ca urmare un transport crescut al vitaminei B1 înspre hematii. Astfel, activitatea transketolazei poate sǎ fie normalǎ cu toate cǎ vitamina B1 se gǎseste în concentratii reduse în sânge. Aceastǎ interdependenţǎ a fost descoperitǎ intâia datǎ de Thornalley şi colegii sǎi.

Deficitul de vitaminǎ B1 observat la diabetici nu se datoreazǎ unui aport alimentar redus. In loc de aceasta, cercetătorii au descoperit cǎ pacienţii studiaţi prezentau o eliminare crescutǎ a vitaminei B1 în urinǎ.

Deficitul de vitaminǎ B1 are mai presus de toate un efect critic asupra sistemului vascular la diabetici deoarece s-a constatat o legaturǎ cu markerii serici care reflectă un risc crescut pentru arteriosclerozǎ (deficitul se asociazǎ cu creşterea concentraţiei moleculelor de adeziune VCAM – 1).

Incǎ este prea devreme pentru a trage o concluzie definitivǎ sau a propune o suplimentare a vitaminei B1 la diabetici. Mai intâi, acest deficit vitaminic trebuie demonstrat la un numar mare de pacienţi. Apoi trebuie clarificat dacǎ, cum şi în ce masurǎ o suplimentare a vitaminei B1 influenţeazǎ pozitiv riscul vascular şi care sunt mecanismele care conduc la creşterea eliminǎrii urinare a vitaminei B1 la diabetici. Deja sunt planificate studii care îşi propun sǎ raspundǎ acestor întrebǎri.

Autor: Dr. Anja Lütke, colaborator al http://www.diabetes-deutschland.de, Centrul German pentru Diabet din cadrul Universitǎţii Heinrich-Heine din Düsseldorf, Centrul Leibniz pentru cercetarea diabetului.

Origine: Thornalley PJ, Babaei-Jadidi R, Al Ali H et al. High prevalence of low plasma thiamine concentration in diabetes linked to a marker of vascular disease. Diabetologia 2007; 50: 2164-2170

Link către articolul în original în limba germană:

www.diabetes-deutschland.de/5266.htm

Traducere: Dr. Fineas Năndrean, Dr. Simona Năndrean


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s