Statistica – diabet la copii

Diabetul zaharat la copii (video)

Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat. Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, mai mulţi copii bolnavi de diabet din Capitală au participat la activităţile organizate la Spitalul de Pediatrie „Marie Curie” din Bucureşti. Însoţiţi de părinţi, bunici şi fraţi, aproximativ 100 de copii bolnavi de diabet zaharat au cântat, au dansat şi au râs împreună cu organizatorii evenimentului: reprezentanţii Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N.C. Păulescu”, Bucureşti şi voluntarii Asociaţiei “Family Services”-Bucureşti.

Diabetul se instalează la copii ca o consecinţă a unei alimentaţii proaste, bazată pe dulciuri şi făinoase. În cazul copiilor, cel mai des întâlnit tip de diabet este cel zaharat de tip 1, insulinodependent. Principalele simptome ale diabetului la copil sunt eliminarea unei cantităţi mari de urină, sete exagerată şi foame ieşită din comun. Am putut observa în ultima perioadă că diabetul se înstalează în rândul copiilor la vârste din ce în ce mai mici. Este foarte important să putem pune în temă părinţii cum să aibă grijă de copii care au deja această boală, dar şi cum să o prevină”, a declarat pentru Sănătatea TV dr. Maria Mihaela Mihu, de la Spitalul de Pediatrie „Marie Curie”.

Diabetul este una dintre bolile cu un grad mare de incidenţă atât în rândul adulţilor cât şi în rândul copiilor. Se estimează că anual 70.000 de copii până în 15 ani fac diabet de gradul I, iar că la nivel mondial procentul de cazuri de diabet de gradul II la copii ar putea creşte cu 50% în următorii 15 ani.

sanatateatv.ro

Numarul de copii bolnavi de diabet s-a triplat in ultimii douazeci de ani

Numarul cazurilor de diabet la copii a crescut de aproape trei ori in ultimele doua decenii, fenomen caracterizat de specialisti drept un “dezastru metabolic”.

Acestia i-au cerut ministrului Sanatatii sa aprobe introducerea unui program national de depistare precoce a acestei boli in randul scolarilor, program care in momentul de fata este in stadiul de proiect, scrie Gandul.

“Este vorba de diabet de tip 2, care nu este dependent de insulina, dar este o forma de boala de care acum doua decenii sufereau doar adultii”, a declarat prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste, presedintele Asociatiei Medicale Romane.

Acesta a adaugat ca au fost depistati cu diabetul de tip 2 si copii in varsta de cinci ani. In Romania sunt aproape 3.000 de copii diabetici.

In 1988 erau trei cazuri noi de diabet anual la o suta de mii de copii, iar in 2008 sunt noua cazuri noi la o suta de mii de copii.

Aproape 2.500 de copii sunt dependenti de insulina, 500 au diabet de tip 2 si obezitate. Aproape 42 la suta dintre diabetici au intre zero si cinci ani, iar 58 la suta au intre 6 si 18 ani, a declarat Ionescu Targoviste.

Medicii sustin ca principala cauza a acestui “dezastru metabolic” este alimentatia bogata in grasimi si sedentarismul.

www.ziare.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s