Controverse pe statisticile din diabet

13 Noiembrie 2009

Situatia pe primele 6 luni ale anului privind diabetul in Romania a fost furnizata de dr. Cristian Celea, directorul CNAS pe 11 noiembrie, medicilor diabetologi.

Datele acestea nu coincid cu cele de anul trecut. E drept ca cifrele prezinta situatia doar pe jumatate de an, dar in general, pacientii aflati in tratament ar trebui sa fie cam aceeasi ca numar, cel putin in privinta copiilor.

Acum la nivel national in catastifele Casei figureaza 481.893 pacienti cu diabet care sunt tratati. Anul trecut figurau in aceleasi evidente 560.000 de persoane tratate. Numarul pacientilor tratati cu insulina in Romania este de 87.390, potrivit CNAS. Dar anul trecut, erau peste 150.000 de diabetici tratati cu insulina.

In clasamentul pe judete, Clujul se afla pe primul loc cu 24.984 pacienti tratati, urmat de Bucuresti cu 22.243 si Prahova 20.456.

“In Bucuresti peste 60.000 de pacienti sunt tratati. Raportarile Casei sunt incomplete. Nu sunt reale. Probabil nu sunt prelucrate datele din farmacii”, e de parere dr. Alina Nicolau, directorul medical al Institutului Paulescu.

Contactat, directorul CNAS, dr. Cristian Celea a declarat in exclusivitate pentru paginamedicala.ro ca statisticile institutiei sunt corecte.

“Medicii nu agreeaza sa lucreze in sistemul SIUI. Registrele lor sunt zob. Exemplul cel mai bun este cel al doctorului bucurestean care a emis retete fictive. Eu am propus sa fac un registru al pacientilor cu diabet, cu sectiuni separate pentru copii si pentru adulti, in functie de tipul de diabet”, a precizat dr. Celea.

Neconcordante exista si in statisticile copiilor cu diabet: anul acesta figureaza 1941 fata de anul trecut cand erau 2500 de copii.

Protocol de prescriere

In privinta prescrierii insulinelor, specialistii romani au o gama foarte larga de produse.

“Cea mai prescrisa insulina este Lantus. La ora actuala in lume sunt tratati 8 milioane de pacienti in fiecare zi”, a precizat dr. Ovidiu Saltas-Dabija, directorul medical Sanofi-aventis, in cadrul unei conferinte despre campanie de educare Hula Hoop pentru Diabet.

Insa, in opinia directorului Casei ar trebui sa existe un protocol in care sa fie inregistrate persoanele care beneficiaza de tratamentul cu antidiabetice, investigatiile care s-au facut si in urma carora medicul a decis sa schimbe tratamentul, cand medicul le-a trecut pe tratament mixt sau pe insulina pe aceste persoane.

“De exemplu, numarul obezilor nu-l cunoastem. Persoanele cu diabet venite in urma Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei noi le tratam deja, dar ele probabil nu au ajuns la Casa” sustine prof.dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet.

Specialistul clujean a semnalat faptul ca toate medicamentele de diabet sunt gratis in Romania, in timp ce in nici o tara din lume nu exista aceasta facilitate.

Totusi pe langa acest fapt pozitiv, seful Centrului de Diabet din cluj, prof.dr. Hancu atrage atentia asupra unui aspect privind analogii de insulina.

“Nu am fi de acord sa se renunte la analogii de insulina. Pacientii care se injecteaza de 3 ori pe zi, merita tratament cu cea mai buna insulina, cu cele mai bune device-uri. Nu se cade sa facem economii tocmai la acesti pacienti”, a precizat profesorul Hancu in numele Federatiei Romane de Diabet.

Dar cum se tot isca discutii privind supraprescrierea analogilor de insulina, diriguitorii sanatatii au gandit si solutii.

“Analogii de insulina sunt peste tot in lume o alternativa scumpa. De aceea ar trebui sa existe un protocol de prescriere si doar anumite categorii sa fie ‘avantajate’, de pilda copiii, oamenii din campul muncii. Medicii, in schimb, vor sa prescrie la toata lumea, dar trebuie sa inteleaga ca trebuie sa se incadreze intr-un buget limitat. Comisia de specialitate ar trebui sa faca niste reglementari cui sa prescrie acesti analogi”, a subliniat dr. Celea.

Se intetesc controalele
O comisie de control a Ministerului Sanatatii a descoperit in septembrie fraude mari in Programul national de diabet. O serie de nereguli in prescrierea, eliberarea si decontarea de antidiabetice, au iesit atunci la iveala, fiind implicati medici diabetologi, farmacisti si reprezentanti ai CNAS.

“Sunt abuzuri pe care le accepta si farmaciile. Cu ajutorul SIUI gasesc lucruri in neregula. Acum DIICOT are 5000 de pacienti la cautare. Ultimul control pe care la incheiat Casa a fost la Arad, unde s-a descoperit ca in ambulator nu aveau evidente privind bolnavii cu diabet, nu aveau fise medicale, nici registre. Controalele CNAS vor continua, iar neregulile cu tenta penala le vom trimite la DIICOT”, a spus dr. Celea.

Autor:redactor sef Alexandra Manaila

Sursa: PaginaMedicala.ro

http://www.paginamedicala.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s