Exercitiul fizic si copilul cu diabet

Copilul cu diabet zaharat trebuie sa fie incurajat sa practice activitati fizice si sport, care-l vor ajuta fizic si psihologic. Efortul fizic mediu face parte din terapia bolii, dupa dieta si tratamentul insulinic.Exercitiile fizice pot fi practicate de elevii cu diabet zaharat tip I, fara complicatii cardiovasculare, respiratorii, hepatice, sanguine, renale. Ele trebuie sa fie practicate regulat, progresiv, in ceea ce priveste durata si intensitatea. Exercitiile fizice vor fi supravegheate de medic.

Se recomanda ca sporturi colective: voleiul, handbalul, baschetul, fotbalul, precum si cele care nu comporta riscul unor eforturi sau lovituri violente si care, de asemenea, pot fi practicate in echipa sau in grup: tenis, ciclism, gimnastica, jogging precum si baletul, dansul, plimbarile pe jos sau cu bicicleta.

Nu se recomanda sporturile care comporta risc mare de hipoglicemie, care o data declansata ar avea urmari dramatice: natatie, alpinism, navigatie in solitar, scufundari in apa, parasutismul, sariturile la trambulina solitar.In timpul efectuarii unei activitati fizice se recomanda diminuarea moderata a dozei de insulina si o crestere a ratie suplimentare de glucide. Efortul fizic practicat constant constituie un ajutor esential la dieta specifica bolii.O buna scolarizare si o viata activa sunt cele mai bune mijloace de integrare sociala si profesionala ulterioare.

Prognosticul pe termen lung este dominat de aparitia unor complicatii ale diabetului cum ar fi: afectarea renala, afectarea retinei, la care se pot adauga afectiuni neurologice (neuropatiile) si afectiuni cardiovasculare.Afectarea renala, prin nefropatie diabetica (complicatie tardiva a diabetului zaharat), determina prognosticul vital al copilului. In debutul bolii se constata eliminarea proteinelor prin urina (protenurie sau albuminurie), la care se adauga, in timp, edeme, hipertensiune arteriala etc.

In evolutie, se poate ajunge la insuficienta renala pentru care se efectueaza dializa renala.Afectarea retinei (retinopatia) poate evolua spre orbire (cecitate). Ea se poate detecta precoce prin angiografie cu fluorescenta. In cazul evolutiei nefavorabile se poate face tratament prin fotocoagulare cu laser.Neuropatia diabetica poate afecta sistemul neurovegetativ determinand tulburari ale tranzitului intestinal manifestate prin diaree, instabilitate psihomotorie. Afectiunea este responsabila si de tulburari ale sensibilitatii profunde, de disparitia reflexelor osteotendinoase si de scaderea fortei musculare.

Orientarea profesionala corecta trebuie sa tina cont de toate elementele ce compun diagnosticul. Astfel, datorita accidentelor hipoglicemice care pot sa apara este interzisa orice activitate cu risc de accidentare pentru propria persoana, cat si pentru altii: in siguranta circulatiei cum ar fi: pilot, marinar, conducator de transport in comun, de autocamioane de mare greutate, pompier, acar, impiegat; profesii cu risc de cadere (de la inaltime, pe schelele, langa foc, ori apa, cum ar fi: dulgher, tiglar; meseriile care necesita mare acuitate vizuala: ceasornicar, mecanic de precizie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s