Intarzierea absorbtiei glucidelor

Cea mai simpla metoda de a intarzia absorbtia glucidelor rapide este aceea de a le amesteca cu lipide si proteine intr-un pranz complet. Astfel, este permis consumul unui desert dulce la sfarsitul unei mese variate. Echivalentul glucidic a fost definit pentru a usura calcularea practica a continutului in glucide9. Cantitatea din diferite alimente care corespunde unui continut glucidic de 10-12 g se numeste echivalent glucidic. In functie de acest echivalent glucidic, se pot face modificari in planul alimentar, dar numai intre glucidele de acelasi fel (rapide sau lente).

Exemple:

* 100 g mar se pot inlocui cu 100 g portocala sau cu 50 g banana;

* 100 g paine cu 250 g cartof fiert sau 250 g macaroane fierte sau 70 g biscuiti.

La persoanele sanatoase, raspunsul insulinic fiziologic la o unitate glucidica este de aproximativ 1 ui, iar la persoanele cu diabet necesarul de insulina este de 1,5-2 ui pentru aceeasi cantitate de glucoza in functie de momentul zilei. Glicemia creste dupa ingestia unei unitati glucidice in functie de varsta, la adolescent de exemplu crescand cu aproximativ 40 mg%10.

 

http://pediatru.pulsmedia.ro/article–x-Referat-Alimentatia_copilului_si_adolescentului_cu_diabet_zaharat–5461.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s