Intarzierea absorbtiei glucidelor

Posted on November 18, 2009

0


Cea mai simpla metoda de a intarzia absorbtia glucidelor rapide este aceea de a le amesteca cu lipide si proteine intr-un pranz complet. Astfel, este permis consumul unui desert dulce la sfarsitul unei mese variate. Echivalentul glucidic a fost definit pentru a usura calcularea practica a continutului in glucide9. Cantitatea din diferite alimente care corespunde unui continut glucidic de 10-12 g se numeste echivalent glucidic. In functie de acest echivalent glucidic, se pot face modificari in planul alimentar, dar numai intre glucidele de acelasi fel (rapide sau lente).

Exemple:

* 100 g mar se pot inlocui cu 100 g portocala sau cu 50 g banana;

* 100 g paine cu 250 g cartof fiert sau 250 g macaroane fierte sau 70 g biscuiti.

La persoanele sanatoase, raspunsul insulinic fiziologic la o unitate glucidica este de aproximativ 1 ui, iar la persoanele cu diabet necesarul de insulina este de 1,5-2 ui pentru aceeasi cantitate de glucoza in functie de momentul zilei. Glicemia creste dupa ingestia unei unitati glucidice in functie de varsta, la adolescent de exemplu crescand cu aproximativ 40 mg%10.

 

http://pediatru.pulsmedia.ro/article–x-Referat-Alimentatia_copilului_si_adolescentului_cu_diabet_zaharat–5461.html

 

Posted in: dieta, Uncategorized