Tratamentul dietetic

Posted on November 14, 2009

0


Tratamentul dietetic impreuna cu Tratamentul medicamentos (substante orale hipoglicemiante si insulina), regimul reprezinta conditia esentiala a mentinerii vietii diabeticului cat mai aproape de normal.

Cateva principii generale:
– bolnavul trebuie sa-si cunoasca bine regimul, continutul in glucide pentru fiecare aliment in parte si sa-1 respecte scrupulos.
– bolnavul trebuie sa fie bine instruit asupra continutului glucidic al alimentelor. El trebuie sa cunoasca cele trei grupe mai importante de alimente:
– alimente care nu contin glucide sau care contin cantitati suficient de re duse, incat sa poata fi consumate fara restrictie;
– alimente bogate in glucide, care sunt interzise diabeticului;
–  alimente cu glucide in cantitati moderate, care pot fi consumate, dar numai in cantitatile stabilite de medic si numai cantarite.
– cantitatea de glucide consumate zilnic va fi cat mai apropiata de aceea a indi­vidului normal, tinandu-se seama de munca depusa, varsta si sex;
– ratia calorica va corespunde necesarului caloric al organismului, in raport cu varsta, sexul, starile fiziologice si munca prestata;
– se vor exclude glucidele concentrate: zahar, produse zaharoase, fainoase etc.
– din alimentatie nu trebuie sa lipseasca proteinele animale cu mare valoare bio­logica (lapte, carne, branzeturi, oua, peste), si lipidele vegetale (uleiuri vegetale)
– painea va fi impartita pe felii si pe mese, cat mai exact;
– mesele se vor repartiza la ore cat mai precise (dimineata, ora 11, pranz, ora 17 si seara). Ultima masa va fi servita la ora 22, sub forma unei mici gustari;
– din alimente sa nu lipseasca fibrele, deoarece celulozicele din legume, fructe, cereale, chiar leguminoase uscate, scad glicemia si previn cancerul de colon.
Prezentam alaturat foaia de regim pentru diabetic, utilizata de Centrul Antidia-betic si Boli de Nutritie – spitalul N. Paulescu, adaptata unui caz.

Alimentele care pot fi consumate fara restrictie sunt: carnea, pestele de toate sorturile, sunca, branzeturile fermentate, ouale, grasimile vegetale si animale, legu­mele avand continut mic in glucide (castraveti, ridichi, varza acra, spanac, cono­pida, ciuperci, varza rosie etc). Importante sunt alimentele care pot fi consumate numai cantarite: painea, fainoasele, toate derivatele de cereale, fructele si legumele cu continut mare glucidic, branza de vaci, laptele, iaurtul, urda. Alimentele bogate in glucide sunt numai cele de origine vegetala; dintre cele de natura animala, numai laptele si produsele lactate.

Dupa continutul lor in glucide, fructele si legumele se impart in patru categorii:
– continut sub 5% glucide: legume (castraveti, ardei grasi, ciuperci, conopida, dovlecei, fasole verde, loboda, rosii, vinete, ridichi, salata verde, spanac, varza, bame), fructe (pepene galben si verde, nuci, grepfruturi si lamai). Acestea pot fi consumate fara restrictie, fara cantar. – continut de 10% glucide: legume (ceapa, morcov, radacina de patrunjel, praz, telina), fructe (cirese, capsuni, coacaze, mere cretesti sau domnesti, portocale, fragi). Acestea trebuie cantarite.
– continut de 15% glucide: legume (mazare verde boabe, pastarnac), fructe (cirese de iunie, dude, gutui, mere ionatane, mure, piersici, zmeura, visini).
–  continut de 20% glucide sunt: legume (usturoi, hrean, cartofi, leguminoase uscate cantarite fierte – fasole, mazare, linte), iar dintre fructe (struguri, prune uscate, pere bergamote).
Sintetizand, se consuma, cantarite, merele de orice fel, portocale, cirese, mor­covi fierti si cartofi. Sunt strict interzise: strugurii, prunele, perele bergamote, sta­fidele, curmalele si bananele.
Leguminoasele uscate se consuma fierte si numai dupa ce se arunca apa de fierbere. Dintre celelalte alimente ce au continut glucidic mentionam:
– painea contine 50% glucide;
– pastele fainoase si derivatele de cereale contin – cantarite fierte – circa 20% glucide si nefierte 70%, deoarece prin fierbere si imbibare cu apa isi maresc volumul de patru ori;
– mamaliguta pripita contine injur de 12% glucide (100 g paine echivaleaza cu 400 g mamaliga);
– laptele dulce sau batut, iaurtul, branza de vaci, contin in medie 4% glucide. Zaharul si produsele fainoase se interzic, deoarece cresc glicemia prea repede.
Pot fi folosite numai in stari hipoglicemice. Repartizarea glucidelor pe cele cinci mese depinde de modul de echilibrare al diabeticului (numai cu dieta sau si cu Tratament oral sau insulinic). in primul caz se foloseste schema de alimentatie a normalului, cu trei mese principale. in eventualitatea Tratamentului cu insulina exista doua posibilitati:
– daca se administreaza insulina romaneasca, care se da in trei prize, insulina se va face inaintea meselor bogate in glucide (dimineata, pranz si seara);
– daca se foloseste insulina semilenta sau lenta, care se administreaza in doua prize (dimineata si seara), sau intr-o singura priza, glucidele se repartizeaza relativ egal, adica in cele trei mese principale si 2 – 3 gustari, cu preponderenta mesei de dimineata si de pranz. Ultima masa va fi luata cat mai tarziu seara si prima cat mai devreme dimineata.
Repartitia glucidelor pe procente este similara adultului normal (15% diminea­ta, 10% la orele 11, 35 – 40% la pranz, 10% la orele 17, 20 – 25% seara si 10% la orele 22). in ceea ce priveste continutul in glucide, se recomanda copilului pana la 15 – 16 ani, sa primeasca 50% glucide, 20% proteine si 25 – 30% lipide. Pentru adult se recomanda 45 – 50% glucide, 15 – 20% proteine si 30 – 35% lipide.
Se prefera diete mai bogate in glucide. in ceea ce priveste ratia calorica, daca diabeticul nu este obez, va primi aceeasi ratie ca si individul normal, pentru varsta, sex, munca si stare fiziologica. Pentru evitarea monotoniei regimului, se poate recurge la unele inlocuiri echivalente din punct de vedere glucidic (vezi foaia pentru
regim).

Cantarul este necesar pana cand bolnavul evalueaza singur, cat mai corect, continutul glucidic al alimentelor. Este greu de prevazut rapiditatea resorbtiei glucidelor, dar aceasta depinde si de cantitatea de proteine si de lipide ingerabile. De aceea ratia calorica trebuie sa fie echilibrata, sa nu lipseasca niciodata alimentele bogate in fibre, iar impartirea painii pe felii trebuie facuta cat mai exact.

Daca diabeticul este si obez, se vor reduce painea si fainoasele cat mai mult posibil, dar nu si grasimile vegetale. Pentru obezi mai sunt necesare: controlul aportului caloric, regim strict daca este necesar, aport mare de fibre si mese regulate. Scaderea in greutate nu este permisa bolnavului, fara indicatia medicului.
in ceea ce priveste modul de preparare al alimentelor se recomanda urmatoarele:
– nu se vor folosi niciodata zaharul si produsele zaharoase; indulcirea se va face numai cu zaharina si ciclamat de sodiu;
– prepararea sosului se va face, pe cat posibil, fara faina;
– painea prajita va fi cantarita inainte de prajire (prin deshidratare cresc gluci­dele);
– pastele fainoase in stare cruda contin mai multe glucide (75 – 80%). Prin fierbere se imbiba cu apa si-si maresc volumul de patru ori;
– se prefera consumul alimentelor sub forma de sufleuri, soteuri, budinci;
– legumele cu 5% glucide vor fi cat mai mult folosite;
– proteinele animale sunt obligatorii in regim; ■
– prajirea este contraindicata, se recomanda fierberea si coacerea.
Pentru stabilirea ratiei calorice si a necesarului de glucide, lipide si proteine, se va consulta tabelul de la sfarsitul referatului „Notiuni de alimentatie si dietetica”.

sursa