DEFEND, Studiu pentru diabetul de tip 1

DEFEND, Studiu pentru diabetul de tip 1

Studiul internaţional implică mai multe ţări Suedia, Finlanda, Germania, Italia şi Marea Britanie, SUA şi Canada. Lotul de subiecţi din Europa va cuprinde 160 de pacienţi.

de Gina Gheoca

Această cercetare face parte dintr-o gamă mai largă de studii în curs de desfăşurare, în prezent, în Europa: DiaPep277, Dyamid şi Aida.
“Pacienţii trebuie să fie informaţi despre aceste studii şi despre noile perspective pe care le oferim pentru tratarea diabetului zaharat”, afirmă Paolo Pozzilli, coordonatorul studiului în Italia. Subiecţii cuprinşi în acest proiect sunt persoane nou diagnosticate, nu mai mult de 3 luni, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Lor li se va administra medicamentul otelixizumab.

 

Studiul este controlat ceea ce înseamnă că un lot de subiecţi va primi otelixizumab, iar celuilalt lot de subiecţi i se va administra placebo. Medicamentul, subiectul acestei cercetări, acţionează în direcţia menţinerii autonomiei în producerea de insulină. Pentru aceasta trebuie să se acţioneze înainte ca limfocitele şi autoanticorpii să fi distruse complet de celulele beta-pancreatice care produc insulina.

“Sunt convins că păstrarea producţiei reziduale de insulină este atuul cu care putem înfrânge diabetul zaharat de tip 1. Noi am fost în măsură să îndeplinim în totalitate obiectivul de a salva un număr suficient din aceste celule. Cu toate acestea, obiectivul principal este de a obţine o reducere semnificativă a nevoilor externe de insulină şi, prin urmare, un control îmbunătăţit al glicemiei asociat cu o incidenţă mai mică a complicaţiilor diabetului care vizează ochii, rinichii, sistemul nervos şi circulator”, a continuat Paolo Pozzilli.

Studiul va verifica eficienţa otelixizumab, un anticorp monoclonal produs în laborator. Acest tratament ar trebui să neutralizeze limfocitele alterate, păstrând în acelaşi timp celule beta sănătoase din pancreas. Sperăm să obţină chiar şi o recuperare funcţională parţială a celulelorr deteriorate, dar încă în măsură să producă insulină. Rezultatele pot fi evaluate prin măsurarea nivelurilor de C-peptide, precum şi prin reducerea cantităţii de insulină necesară pentru a menţine un bun control glicemic. Otelixizumab este administrat prin perfuzie intravenoasă timp de opt zile consecutiv. După această administrare, pacientul nu va mai fi supus niciunui alt tratament. De fapt, anticorpul administrat la pacienţii cu diabet zaharat de tip 1, care au încă o activitate reziduală a celulelor beta, va bloca definitiv activitatea celulelor T, care eronat atacă şi distrug celulele producătoare de insulină.

Felul în care poate acţiona otelixizumab este necunoscut; cu toate acestea, cea mai bună teorie la ora actuală este că otelixizumab poate opri sistemul imunitar de la distrugerea celulelor beta în cel puţin două moduri distincte: în primul rând prin oprirea celulelor T efectoare, şi apoi prin activarea unui tip de celule T numit reglatoare, care protejează celulele beta de atacul celulelor T efectoare.

http://www.tolerx.com/index.php?page=featdetail&id=156

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s